Де взяти 32 героїв?

3072 0

Ми у соцмережах:

Де взяти 32 героїв?

«Декомунізація», про яку так багато нині говорять на сході України, у наших краях пройшла ще чверть століття тому. Патріотично налаштована місцева влада ще тоді перейменувала, здавалося, усі вулиці, назви яких були «комуністичними» або хоча б схожими на «комуністичні». Перейменували тоді навіть вулицю садовода (справжнього) Мічуріна. Здавалося, що нинішня кампанія «декомунізації» нас не стосується. Але знайшлись у Рівному люди, які віднайшли спочатку п'ять вулиць із «комуністичними» назвами, а потім ще двадцять сім. Залишилось знайти героїв, на честь яких перейменують знайдені пильними патріотами вулиці та провулки.

Вулиця Матросова

На вулиці Матросова, яку також хочуть перейменувати, не залишилось жодного із колись розташованих на ній старих приватних будинків. А зведені на їхньому місці багатоповерхівки належать до вулиць Тихої та Лермонтова
З цими героями ще у 1990-му були проблеми — не вистачало. Щодо наслідків, то більшість нинішніх жителів вулиць із «комуністичними» назвами поняття не мають, на честь кого названі, так само як не знають цього більшість жителів вулиць, перейменованих чверть століття тому. І не знатимуть. Тому що ті, хто вчергове береться за перейменування вулиць Рівного, так само як їхні комуністичні попередники, є у цій справі повними невігласами. Якби ж провести «декомунізацію» серед самих чергових перейменувальників... Можливо, з цього слід було і починати? А так — чекатимемо на імена нових героїв, якими назвуть вулиці Рівного. Не вперше! Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Це ж не вперше міняємо назви. Якщо і виникнуть якісь незручності, то у Рівному їх буде набагато менше, ніж у Дніпропетровську, де треба змінити до тисячі назв. Я теж вважаю, що не всі вулиці слід перейменовувати. Не бачу нічого поганого у назві Ювілейна, вона не має підпадати під закон про декомунізацію. Так само не розумію, чому комусь не подобається вулиця Лермонтова, бо це російський письменник? Аншлаги на будинках за свій кошт доведеться міняти хіба власникам приватних осель, а мешканцям багатоквартирних будинків комунальної власності перейматися не варто, це клопіт міста. Витрати будуть лише у підприємств, що розташовані на цих вулицях, бо їм доведеться міняти свою документацію відповідно до нової юридичної адреси. А думку мешканців щодо перейменування вивчимо. Роман Алексійчук, голова Ради голів ОСББ Рівного та області: — Громаду перед прийняттям таких рішень треба питати обов'язково! Я проживаю у будинку на вулиці Черняка, яку теж збираються перейменовувати. Не знаю, чи табличку з новою назвою вулиці виготовлять за кошт бюджету, чи усім ОСББ це доведеться робити самим? Ціна питання — 90-120 гривень, але люди більше переживають за документи. Людмила Петняк, начальник Рівненського міського відділу управління Державної міграційної служби України у Рівненській області: — Ніхто не примушує обов'язково міняти дані у паспорті. Але якщо громадянин сам цього захоче, то прийде до нас і ми безкоштовно поставимо йому штамп, де буде вказано нову назву вулиці, яку затвердить влада. Я так розумію, що дані про зміну назв мають автоматично розіслати усім службам та підприємствам, які надають комунальні послуги, а вони самі переоформлять документи, тож рівнянам немає чого хвилюватися. Олексій Муляренко, голова комісії з питань перейменування міських об'єктів: — Які саме нові назви отримають вулиці — поки не вирішили. Експерти ще напрацьовують ідеї. На першому етапі роботи ми лише визначили перелік вулиць Рівного, які підлягають обов'язковому перейменуванню через закон про декомунізацію.
Олена РАКС.

Довідка «РВ»

Список вулиць, назви яких планують змінити до 21 лютого: Ангеліної, Бахарєва, Бєлякова, Вавілова, Василевської, Гайдара, Галузо і Кулікова, Гастелло, Зофа, Дундича, Карбишева, Кіровоградська, Кошового, Курчатова, Лісовської, Макаренка, Матросова, Маяковського, Мірющенка, Остафова, Панфіловців, Приходька, Пухова, Рєшетнікова, Ріда, Руднєва, Струтинської, Федіна, Ціолковського, Черняка, Черняховського, 6-та Гвардійська та сквер Михайла Богомолова.
tag:Перейменування


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також