Дефіцит води організму шкодить

5771 0

Ми у соцмережах:

Дефіцит води організму шкодить

Здавалося б, вода — це проста хімічна сполука водню та кисню. Але, як відомо, без неї немає життя. Від нестачі води в організмі у людини погіршується кровообіг, знижується життєва активність і з'являється букет хвороб. Неякісна вода причетна до виникнення у людей виразки шлунка, холециститів, хвороб органів дихання, стенокардії, інфарктів міокарда. Яку воду сьогодні п'ють українці? "Переварену, фільтровану, бутильовану", — саме такі відповіді найчастіше звучать на це запитання. Це означає, що майже ніхто в Україні не довіряє водопровідній воді.

Вода з лимоном Між тим і дефіцит води шкодить організму. Адже вода — найважливіша складова кожної живої клітини. При зневодненні виникає дисбаланс, що порушує життєдіяльність, і нерідко призводить до загибелі клітини. Першою від нестачі води страждає нервова система, оскільки окремі її органи (зокрема, головний мозок) на 85% складаються з води. Порушення, викликані дефіцитом води в клітинах нервової системи, відразу проявляються у вигляді болів, найчастіше це різко виникаючий головний біль. Найкращими ліками в цьому випадку буде не пігулка, а кілька склянок чистої прохолодної води. Другим від нестачі води починає страждати травний тракт, їжа гірше перетравлюється, погано просувається по кишечнику, нерідко виникають запори. Головними ліками в цьому випадку також є вода, звичайна, чиста, в достатній кількості. Список можна продовжувати і далі, проте результат буде один — вода життєво потрібна кожній системі організму, кожному органу, кожній клітині.

Чим корисна вода?

Будучи універсальним розчинником, вода покращує живлення клітин, розчиняючи потрібні мінерали, мікроелементи і вітаміни, вона транспортує їх від клітини до клітини (міжклітинна рідина і є вода), забезпечуючи їх нормальне функціонування і життєдіяльність. Нестача води призводить до утруднень в транспортуванні корисних речовин і викликає "голод" клітин, від чого вони гинуть. Вживаючи чисту воду, ми забезпечуємо пружність шкіри, здоровий колір обличчя, нормальний обмін речовин, струнку фігуру, бездоганну роботу мозку. Вода — очисник, в ній також розчиняються різні шлаки, токсини й інші непотрібні організму речовини, з водою вони і виводяться назовні — через сечу, піт. Вода — один з головних регулювальників в організмі, при підвищенні температури підвищується потовиділення, охолоджуючи поверхню шкіри. Вода виводиться з організму і при диханні — особливо це помітно на морозі, ми видихаємо пару. Безперечна користь води і для людей, що худнуть, вона покращує метаболізм, сприяє спалюванню жирів і виведенню їх з організму. Вживання води в потрібній кількості дозволяє зменшити відчуття голоду, знизити апетит і нормалізувати обмін речовин.

Властивості різних видів води

Багато видів води доступні сьогодні людині. Можна пити звичайну воду з водопроводу, талу воду, дистильовану воду, очищену в домашніх або промислових умовах. Можна вживати мінеральну або термальну воду, переварену або водопровідну, що пройшла фільтрацію в домашніх умовах. Мінеральна вода, яка містить більшість необхідних організму речовин, перш ніж потрапити на прилавки магазинів, проходить сувору перевірку якості. Смак і склад мінеральної води постійний і регламентується дуже жорстко. Наступною за вмістом мінералів іде вода із джерел. Що стосується водопровідної води, то вона відповідає всім існуючим стандартам, але її якість, особливо у великих містах, залишає бажати кращого. Тому багато людей переходять до вживання води "із пляшки" або використовують у своєму побуті фільтр для очищення води. Формула вживання води проста: випивайте склянку води за півгодини до їди і через годину після їди. Не варто пити відразу після їди, оскільки вода знизить концентрацію шлункового соку. Не варто замінювати воду соками, чаєм, кавою й іншими напоями. Річ у тому, що організм сприймає ці продукти як харчі і перетравлює їх, не поповнюючи необхідних запасів води. Об'єм потрібної кількості води вирахувати не складно: для нормальної життєдіяльності організму потрібно 30 мл води на 1 кг маси тіла. Іноді медики називають фіксовану цифру — не менше 2 л (8 склянок) води на добу.

Цікаві факти про воду

Коли народжується дитина, то вода становить 75-80% від її загальної маси. У дорослої людини процентне співвідношення води від її загальної маси тіла — близько 65%, а в людей похилого віку — 55-60%. Отож можна зробити висновок, що старість — це не що інше, як сухість організму. Печінка дорослої людини щодня прокачує через себе близько 200 літрів рідини. Протягом життя людина в середньому випиває і, відповідно, виділяє приблизно 75 тонн води. Без їжі людина може прожити два місяці, а без води не проживе і п'яти днів. При втраті 2% води людина відчуває спрагу, при втраті 6-8% може знепритомніти, а при 10% — з'являються галюцинації, людина не може нічого ковтати. Втрата 10-20% води для людини — небезпечна для життя. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. Усього в дослідженні свіжої природної води брало участь 122 країни. При цьому 1 млрд. людей по всьому світу взагалі не мають доступу до безпечної води.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також