Держпродспоживслужба знайшла отруйний оксид етилену в дієтичній добавці, але не попередила нас, що і добавка може бути токсичною

448 0

Ми у соцмережах:

Держпродспоживслужба знайшла отруйний оксид етилену в дієтичній добавці, але не попередила нас, що і добавка може бути токсичною

Де знайти об’єктивну інформацію про дієтичні добавки (БАДи), популярність яких зростає з кожним днем? В інтернеті? Як відрізнити правду від придуманих продавцями різноманітних вигадок? Громадська спілка НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ» науковців розповідає вам ВСЕ про дієтичні добавки.

Нещодавно інтернет сколихнула новина, що в українські аптеки та інтернет-магазини завезли отруйну дієтичну добавку для схуднення.

В добавці знайшли небезпечну речовину — окис етилену, який є канцерогеном. Ідеться про засіб для зменшення ваги «OstroVit Контроль апетиту 60 капсул», який експортується з Польщі. «Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує про виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену в порошку екстракту камбоджійської гарцинії, що використовується в харчовій добавці», — повідомила Держпродспоживслужба. Засіб вимагають негайно усунути з продажу та письмово поінформувати відповідні органи.

Що таке окис етилену (оксиран)?

Окис етилену — це газ, біоцид, який широко використовується для стерилізації харчових продуктів. Відповідно, в харчових продуктах, дієтичних добавках можуть бути його залишки, які, зрозуміло, токсичні. Тривале вживання оксирану може спричинити рак.

Чи міг ФОП, який експортував цю дієтичну добавку, самостійно визначити окис етилену?

Зрозуміло, що ні. Це досить складний і дорогий аналіз. Окрім спеціалізованої, спеціально обладнаної державної лабораторії Держпродспоживслужби, такий аналіз виконає не кожна комерційна лабораторія. Можливо, лише лабораторія науково-сервісної фірми Отава здатна визначити окис етилену, оскільки спеціалізується на подібних непростих аналізах. Отава, безумовно, є лабораторією номер один в Україні з виконання надзвичайно складних дорогих хімічних аналізів. Потрібно розуміти, що окис етилену може бути у будь-яких харчових продуктах. Простіше, на мій погляд, вимагати у західних виробників сертифікати відсутності окису етилену?

Що то був за БАД, в якому виявили окис етилену?

Екстракт герані, DMAA (також відомий як геранамін, метілгексанамін, 1,3‑диметиламіламін, 1,3‑диметилпентиламін, 2‑аміно‑4‑метилгексан) ― це добавка стимулюючої дії. DMAA має стимулюючі властивості в 4‑10 разів сильніші за кофеїн. Використовується у виробництві спортивного харчування (в жироспалюючих та передтренувальних комплексах).

 

Що небезпечніше для здоров’я — сліди окису етилену чи екстракт герані?

Екстракт герані включено до рекомендаційного списку інгредієнтів харчових добавок FDA , який призначений для швидкого попередження громадськості про інгредієнти дієтичних добавок, які, на думку, Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) незаконно включено до продуктів, які продаються як дієтичні добавки. Споживачі можуть уникати споживання дієтичних добавок, які містять ці інгредієнти. Включення до Рекомендаційного списку інгредієнтів харчових добавок не обов’язково вказує на те, що FDA визначило, що інгредієнт небезпечний. Це означає, що FDA вживає заходів для подальшої оцінки інгредієнта.

Одне слово, американське державне агентство попереджає американців про можливу токсичність екстракту герані. Українське — ні. Потрібно і Держпродспоживслужбі піклуватися так про здоров’я українців.

У соціальних мережах в телеграм-каналах інформувати нас про якість та безпечність харчових продуктів і дієтичних добавок. Зрозуміло, що довіра до державних контролюючих органів набагато більша, ніж до переконливих запевнень продавців харчових продуктів та БАДів.

Чи часто іноземні виробники додають до добавок для спорту і схуднення небезпечні речовини?

Дуже часто. Нещодавно було опубліковано серйозне аналітичне дослідження американських вчених якості дієтичних добавок для спорту і схуднення, які є на американському ринку. Було досліджено 17 марок добавок, в яких було виявлено 9 заборонених стимуляторів у різних комбінаціях. Серед них є 1,3‑DMAA (екстракт герані). Ризики застосування цього стимулятора для здоров’я поки не зрозумілі й не вивчені.

Що робити, щоб не купити фальсифіковані добавки для схуднення чи спорту?

«Зроблено у США» не є гарантією високої якості дієтичних добавок. Це зумовлено особливостями регулювання ринку добавок у США. Отже, якщо ви купуєте БАДи із США в Україні або за кордоном, то потрібно попросити продавця надати сертифікати якості ConsumerLab.com, NSF International чи U.S. Pharmacopeia. Якщо вам такий сертифікат надати не можуть, то краще від гріха подалі й такі добавки не купувати. Банально, але купуйте добавки українських виробників для схуднення та спорту. Вони заборонених речовин у свою продукцію не додають.

З ТУРБОТОЮ ПРО ВАС

НВЦ «ДОБРАДІЯ»: виробництво нових фітопрепаратів: фітокомплекс «Вікторін» — інноваційна розробка вчених Інституту молекулярної біології і генетики НАН України із сорокарічним досвідом вивчення адаптогенних фітопрепаратів.

Нетоксичні рослинні адаптогени застосовуються спортсменами як стимулюючі добавки.

Вікторін сприяє загальному зміцненню організму при сезонних застудних захворюваннях, підвищенню імунітету, покращенню самопочуття при хронічній втомі і фізичних перевантаженнях, стабілізації функціонального стану нервової системи під час підвищеної нервової збудливості, зменшенню психоемоційного напруження. Фітопрепарат діє як м’яке заспокійливе.

Фітопрепарати виготовляють на потужностях фармацевтичної компанії «АСТРАФАРМ», виробництво якої відповідає вимогам GMP ISO 22000:2005, що свідчить про високі стандарти якості вироблених дієтичних добавок.

професор Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також