Допоможуть не тільки таблетки, але і вентилятор

917 0

Ми у соцмережах:

Допоможуть не тільки таблетки, але і вентилятор

Остеохондроз, ревматизм, радикуліт, прострелило спину... Кому не знайомі ці відчуття? Хто не відчував болю при таких захворюваннях, якщо "дегенеративні зміни хребта", як вважають лікарі, починаються вже після 40 років. Якщо у когось це захворювання виявлено, важливо, кажуть лікарі, навчитися правильно... стояти, сидіти і лежати.

На м'яких меблях не сидіти

Надмірного тиску на хребет допомагає уникнути жорстке сидіння. Висота стільця повинна бути врівень з гомілками. Нога повинна впиратися в підлогу. Спина повинна щільно прилягати до спинки стільця. Тулуб слід тримати прямо, голову сильно нахиляти не треба, щоб не напружувати м'язи тіла. І автомобілістам треба навчитися сидіти без напруги. Спина повинна впиратися в спинку сидіння. Голову тримати прямо. А якщо поїздка тривала, періодично виходити з авто і розминати м'язи: робити нахили, присідання, повороти.

Стоячи в автобусі, міняйте позу

Стояти треба теж вміти. Якщо стояти доводиться довго, на хребет падає велике навантаження, особливо на поперек. Щоб допомогти хребту зменшити навантаження, слід кожні 10-15 хвилин змінювати позу: спиратися то на одну, то на іншу ногу. Можна ходити на місці, хоча б трохи рухатися. Якщо ви на роботі, час від часу вставайте і прогинайтеся назад, витягнувши руки вгору і роблячи глибокий вдих. Ці найпростіші вправи необхідні для того, щоб зняти втому м'язів спини, потилиці, плечового пояса. Жінкам вдома доводиться багато стояти: миття посуду, готування, прибирання... Якщо є можливість, треба щось робити сидячи. Особливо тим, у кого остеохондроз. Коли пилососите у квартирі, зробіть ручку у шланга максимально вищою, щоб виключити необхідність низького нахилу. Взагалі треба якомога рідше різко нахилятися. І якомога менше перевантажувати поперековий відділ хребта.

Постіль для сну повинна бути напівжорсткою

Ідеально: постіль повинна бути напівжорсткою, щоб зберегти всі вигини хребетного стовпа. А якщо сильно турбують болі, змінити ліжко або скористатися ортопедичним матрацом. Коли біль віддає в ногу, під колінний суглоб можна підкласти валик, зроблений із згорнутого рушника, ковдри. Ті, хто любить спати на боці, можуть покласти одну ногу на іншу, а руку покласти під голову. Звиклим спати на животі можна підкласти під живіт невелику подушку, щоб поперек не прогинався і хребет не страждав.

Достатньо мати вентилятор

Класика жанру — профілактика захворювань. Гімнастика, фізичні вправи, ходьба повинні міцно увійти в повсякденний побут кожного, хто хоче зберегти працездатність, здоров'я, повноцінне і радісне життя. Найпростіше, наприклад, влаштовувати собі звичайну ходьбу в парку, хоча б у вихідні дні. Повітряні ванни мають наступний вплив — холодовий (температурний), хімічний (аероіони), механічний (масажуючий). Подразнення рецепторів шкіри змінює терморегулювальний режим організму, покращує обмін речовин. Людина привчається до перепаду температур, до протягів. І загартовується: менше хворіє, рідше простигає. Як не дивно, але лікарі рекомендують загартовування... протягами. Спочатку ці повітряні потоки повинні бути слабкими, навіть невідчутними. Для цього достатньо мати вентилятор. Загартовування повітряним потоком краще починати при температурі не нижче 21-22оС. Вентилятор включити на малу швидкість і розташувати його на відстані приблизно 6 метрів. Потім відстань поступово скорочувати, так щоб можна було відчувати ледь вловимий рух повітря. Ефективні й водні процедури, які загартовують, — душ, ванна, плавання в басейні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також