Дорожня безпека по-європейськи

1393 0

Ми у соцмережах:

Дорожня безпека по-європейськи

Щорічно в світі в дорожньо-транспортних пригодах гине близько 1,2 млн. людей і близько 10 млн. отримують травми. Така статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я. За прогнозами цієї організації, якщо не вжити заходів, до 2020 р. смертельні випадки на дорогах опиняться на третьому місці після серцево-судинних захворювань і тяжких стресів.

Завдяки підвищенню штрафів наприкінці 2008 року в Україні намітилася оптимістична тенденція: в 2007 році, за даними Державтоінспекції МВС України, в аваріях гинуло 26 осіб щодня, у 2008 — 21, у 2009-му — 14, та й кількість аварій торік скоротилася майже на третину. Проте в країні, як і раніше, залишається найвищий рівень смертності в Європі — 113 на мільйон осіб. Лідируємо ми й за іншим показником — 710 смертей на мільйон транспортних засобів, це в 9 разів вище, ніж у Голландії, Швеції і Великобританії.

Про пілотний проект ЄС ”За невикористання ременів безпеки в новому законі передбачено штраф — близько 50 гривень, — розповідає координатор пілотного проекту ЄС з безпеки дорожнього руху та головний спеціаліст департаменту Євро-2012 Львівської міськради Оксана Романуха. — Оскільки він невеликий, львівські водії ремені ігнорують. Та й працівники ДАІ на відсутність ременів часто не звертають уваги. Тому коли до нас звернулися керівники проектів ЄС «На підтримку інтеграції України в трансєвропейську транспортну мережу (ТЕС-Т)» і «Твіннінг з безпеки дорожнього руху» з пропозицією провести в області експеримент з підвищення безпеки на дорогах, ми не роздумуючи погодилися». Консультант проекту «ТЕС-Т» Ентоні Пірс уточнює: «Ініціюючи цей пілотний проект, ми хотіли на прикладі однієї області продемонструвати, як можна підвищити безпеку водіїв. У Євросоюзі підрахували, що одна смерть на дорозі «обходиться» в 1 млн євро. Гинуть зазвичай молоді люди, які могли б ще працювати і приносити користь суспільству. До того ж, у 60% ДТП життя можна врятувати, якщо використовувати ремені безпеки».

Пристебнув ремінь — зберіг життя Львівська міськрада провела відкритий конкурс з розробки плакатів для рекламно-інформаційних кампаній, спрямованих, зокрема, на обмеження швидкості та використання ременів безпеки в рамках підготовки до проведення фінальної частини Євро-2012 у Львові. Найкращі роботи відзначені двома грошовими преміями по 10 тис. гривень кожна. Соціальну рекламу планують розміщувати на біг-бордах — в місцях, де найчастіше відбуваються аварії, а також на телебаченні та радіо. Оплачувати її будуть за рахунок спонсорських грошей і міжнародних організацій. Планується також видати рекламні буклети, які будуть роздавати водіям Львівської області інспектори ДАІ. На думку Оксани Романухи, всі ці роз’яснювальні заходи мають на меті змусити водіїв відповідальніше ставитися до свого життя. Пілотний проект ЄС буде робити також акцент на небезпеку перевищення швидкості (законом передбачено штраф 250 гривень). Тому що саме цей фактор провокує понад 60% смертельних випадків і 50% травм. Ініціатори проекту, який триватиме 9 місяців, прогнозують, що завдяки всім цим заходам вдасться зберегти до 30 життів за рік і уникнути 200 аварій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також