Фермер вирощує овочі на добривах, які можна й самому пити

2876 0

Ми у соцмережах:

Фермер вирощує овочі на добривах, які можна й самому пити

Кілька фермерів області відмовилися від гербіцидів, пестицидів та преміксів і вирощують безпечну продукцію. Одне з таких господарств — у селі Посягва Гощанського району. Фермер Олег Поліщук уже другий рік поспіль торгує в Рівному чистою олією, овочами, свининою. При цьому за такі продукти править небагато. Торік за літр домашньої олії фермер просив 14 гривень.

Розповідає фермер Олег Поліщук: — Минулого року я вперше посіяв соняшник. На поля не вносив пестицидів чи гербіцидів, лише мінеральні добрива — калій та фосфор, які бажані як для самих рослин, так і для грунту. Звісно, з такого соняшника і олія добра. Вона у нас не застоювалася. Люди із нашого та сусідніх сіл навіть приносили наперед банки. Цьогоріч соняшника насіяв більше, то й олії планую отримати не менше п'яти тонн. Крім того, хочу купити уже власну олійну бійницю. Більшість виробленої продукції, мабуть, заберуть селяни, але частину, можливо, привезу до Рівного. Від мого фермерського господарства щодня на мікрорайон Північний приїздить цистерна з молоком, та ж машина зможе везти й олію. Селяни беруть цю олію недарма. По-перше, вона не містить шкідливих сполук, по-друге, нерафінована олія набагато корисніша, та й смачніша й ароматніша, кажуть селяни. Дружина ж фермера п.Роза запевнила, що така олія довго зберігається: у холодному місці може стояти місяцями і не гіркнути. Олег Поліщук у своєму сімейному фермерському господарстві (а у подружжя 14 дітей, усі, до найменшого трирічного Андрійка, працюють на полі) обробляє 300 га землі, дбає про 182 корови, 112 свиней та 160 овець. Фермерському господарству уже вісім років, за цей час пан Олег поступово відмовлявся від хімічних добрив. — На жаль, цього року гербіцидами та пестицидами мені довелося таки обробляти посіви пшениці, — розповідає фермер. — Проте решта — буряки, капуста, морква — вирощені лише на мінеральних добривах, завезеними із США. Дилер, який привозив мені їх, аби переконати, що вони натуральні, переді мною навіть випив стаканчик. Я не ризикнув, але за свої продукти можу відповідати. Зрештою, моя сім'я харчується також ними. Вирощувати так, звісно, важче. Затрати більші, адже потрібно і праці більше докласти, і врожай може постраждати від шкідників, проте набагато вищу ціну за такі продукти я не ставитиму. Наприклад, звичайна капуста, вирощена на пестицидах, цього року має коштувати приблизно 1 грн., а чиста капуста — 1,5 грн. Головне, аби ціни були стабільні, то нам і націнки великої не потрібно. Олег Поліщук на майбутнє планує повністю відмовитися від будь-яких хімікатів на своїх полях. Він також хоче створити власний невеличкий молокопереробний завод. — У нас уже діє заготівельний пункт молока з холодильними установками. За день корови дають 700 літрів молока. Більше 200 я здаю на молокозавод, решту везу в Рівне. До речі, ті, хто купує у мене молоко, згідні на підвищення цін, аби молоко було справжнім, — зазначив фермер. Справжнє молоко у фермера, жирне, а корови, від яких його отримує — чисті, бо ніколи не тримає їх на прив'язі. А ще хвалиться Олег Поліщук свиньми, вирощеними без преміксів. Щоправда, такі продукти доступні не багатьом, бо фермери не можуть самостійно вийти на ринок збуту. Тепер Олег Поліщук надію покладає на програму "Волинський екологічний продукт", ініційовану владою: — Минулого року ми були змушені згодувати худобі більше півтонни капусти, бо за 40 копійок віддавати її не хотіли. А якщо "Волинський екологічний продукт" зможе брати участь у тендерах, то вірогідно, що мої продукти потраплять на столи до шкільних їдалень чи дитячих садочків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також