«Фінський» грип поріг не перестрибне?

1812 0

Ми у соцмережах:

 «Фінський» грип поріг не перестрибне?

Цьогорічний спалах грипу дав знати про себе доволі пізно. Карантинні заходи, пов’язані із недопущенням розвитку епідемії, медики ввели лише наприкінці березня, і лише в деяких містах. За останній тиждень область на 95,5% наблизилася до порога епідемії, хоча, найімовірніше, його не перейде. Українців цьогоріч атакує новий вірус грипу А (H3N2), який ще називають «фінським». Наскільки небезпечний новий різновид грипу і як від нього вберегтися, розповідає завідувач епідвідділу обласної санепідемстанції Анатолій Рєзніков.

— За минулий тиждень в області захворіло на грип та ГРЗ 6 978 осіб. Це менше, ніж за попередній тиждень, на 15%. Через зростання захворюваності з 20 березня було призупинено навчання у всіх школах Дубна, а з цього понеділка — у школах Рівного. Також закрито для відвідування три дитсадки у Гощанському районі. Вчасно введені карантинні заходи, які збіглися зі шкільними канікулами, сприяли зменшенню випадків грипу та ГРЗ. Відповідно, можна прогнозувати, що Рівненщина не перетне допустимий епідпоріг. В той же час, високий рівень захворюваності спостерігається в Острозі, Кузнецовську та Рівному. — Яку небезпеку становить новий різновид грипу, який в народі назвали «фінським»? — У вірусологічній лабораторії обласної санепідемстанції методом генетично-молекулярної діагностики новий штам грипу А(H3N2) виявлено у 14 хворих мешканців Рівненщини. Десять випадків зафіксовано у Дубні, три — у Сарнах і один у Костополі. А(H3N2) — це сезонний грип, поява якого була для медиків і епідеміологів прогнозованою і очікуваною. У разі своєчасного звернення до медиків хвороба перебігає не надто важко. Хоча, як і будь-який інший вид грипу, він небезпечний своїми ускладненнями. Тим паче, варто враховувати, що вірусу АH3N2 PERT в Україні ще не було, відповідно, й антитіл, спрямованих на боротьбу саме із цим штамом, в організмах наших людей немає. — У попередні роки люди були налякані епідемією свинячого та пташиного грипу. Чи є цьогоріч ймовірність їхньої появи на Рівненщині? Кажуть, що їх можуть занести перелітні птахи... — На сьогодні випадків каліфорнійського (свинячого) грипу в області не зафіксовано. Також, на щастя, немає й смертельних випадків від ускладнень грипу. А стосовно перелітних птахів, то, звичайно, є ймовірність занесення ними в наш регіон і нових патогенних вірусів, і вже відомого H5N1, який називають пташиним грипом. — Щороку ми чуємо про нові штами грипу. Оскільки віруси мутують досить швидко, чи є сенс проводити щеплення від грипу? — Щороку склад вакцини від грипу змінюється. Фахівці ВООЗ вивчають штами грипу, які з’являються в інших країнах, і на основі цих досліджень дають рекомендації виробникам вакцин. Хоча, наприклад, щеплення, яке захищає людину від вірусу сезонного А(H3N2), не є дієвим при пташиному грипі. Але в будь-якому разі, вакцина виробляє в організмі людини імунітет, що дозволяє легше перенести хворобу і запобігти появі ускладнень. — Лікарі неохоче виставляють пацієнтам діагноз грип, користуючись здебільшого абревіатурою ГРЗ. Можливо, це пов’язано зі складнощами діагностування грипу? — Я вважаю, що досвідчений лікар без проблем диференціює грип від ГРЗ. Тим паче, якщо достеменно відомо, що пацієнт перебував у колективі, де вже зафіксовані випадки захворюваності на грип. Стосовно молекулярно-генетичних досліджень вірусу, то їх на Рівненщині здійснюють лише на базі обласної санепідемстанції. Також обласні епідеміологи діагностують грип і за допомогою інших сучасних методів.

Довідка «РВ» Найбільше випадків грипу, викликаних вірусом AH3N2, зафіксовано у Фінляндії, ймовірно, тому в народі його й називають «фінським». Українські епідеміологи не визнають назви «фінський» грип, а користуються абревіатурою PERT. Штам грипу А(H3N2) PERT був уперше виявлений у Австралії і фіни тут ні до чого.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також