Своїми лікувальними якостями "біле насіння" зобов'язане великій кількості (36-52%) жирної олії, а також органічних кислот, вітамінів Е, С групи В, каротиноїдів, смолистих речовин.
Своїми лікувальними якостями "біле насіння" зобов'язане великій кількості (36-52%) жирної олії, а також органічних кислот, вітамінів Е, С групи В, каротиноїдів, смолистих речовин. Є в гарбузовому насінні трохи ефірної олії, білок, пектини. Цинк, який міститься в насінні гарбуза, перешкоджає розростанню сполучної тканини в передміхуровій залозі, що спостерігається при аденомі і простатиті, тому висушені зерна будуть украй корисні чоловікам, які страждають на ці захворювання. Для позитивного ефекту достатньо з'їдати в день по 50-60 зерен протягом двох місяців. Завдяки цинку поліпшується також стан шкіри при підлітковій вугровій висипці, оскільки відомо, що при цій недузі рівень цього мікроелемента в організмі зменшується. А заліза в насінні стільки, що навіть невелика кількість задовольняє добову потребу організму в цій речовині. Крім цього, гарбузове насіння запобігає передчасному старінню і здатне стимулювати функції статевих залоз. А ще його корисно їсти майбутнім мамам для зменшення ранкової нудоти. Воно також відновлює клітинні мембрани (оболонки) і насичує організм вітаміном Е. У гарбузовому насінні є амінокислота кукурбітин — глистова отрута, нешкідлива для людини. Враховуючи те, що близько 50% людей мають в організмі паразитів, то вживати насіння буде дуже корисно — три дні з'їдайте на сніданок 100 г гарбузового насіння, запиваючи рідиною. Вживання гарбузового насіння добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних шляхів і сечового міхура. Але остерігайтеся переїдання: саліцилова кислота, яка міститься в гарбузовому насінні, може викликати подразнення слизової оболонки шлунка.