Генію вчитися необов’язково

2113 0

Ми у соцмережах:

Генію вчитися необов’язково

Воістину, Кулібіни в нас ніколи не переведуться. А ким була ця людина, що дала ім’я багатьом винахідникам? Народився в 1735 році, вчився грамоти в дячка. Спочатку він придумав гідравлічний пристрій, який перетворив ставок в садку з гнилого болота в проточний, у якому могла водитися риба. Після того, як він зробив незвичайний годинник у формі яйця і презентував його Катерині II, вона взяла його під своє крило, а він почав створювати шедеври. Розробив спосіб руху кораблів проти течії за рахунок самої течії річки, арковий міст, що тримався тільки на опорах на берегах, найдосконаліший протез, самохідний візок, що приводився в рух педалями, і багато іншого.

Генії пробиваються самі Воістину, Кулібіни в нас ніколи не переведуться. А ким була ця людина, що дала ім’я багатьом винахідникам? Народився в 1735 році, вчився грамоти в дячка. Спочатку він придумав гідравлічний пристрій, який перетворив ставок в садку з гнилого болота в проточний, у якому могла водитися риба. Після того, як він зробив незвичайний годинник у формі яйця і презентував його Катерині II, вона взяла його під своє крило, а він почав створювати шедеври. Розробив спосіб руху кораблів проти течії за рахунок самої течії річки, арковий міст, що тримався тільки на опорах на берегах, найдосконаліший протез, самохідний візок, що приводився в рух педалями, і багато іншого. Ще один геній-самоучка — Костянтин Ціолковський. Його відрахували з третього класу за неуспішність, крім того, він був глухим. Але це не завадило йому одержати самостійну освіту в публічній бібліотеці, викладати, винаходити й обігнати свій час. Майклу Фарадею, який став основоположником навчання про електричні і магнітні поля, теж не довелося вчитися хоч якось систематично. Син лондонського коваля, учень палітурника, він закінчив лише початкову школу і все життя займався самоосвітою. І що дивно — найгеніальніші винахідники народилися в рік Кози. Судіть самі. І Олександр Белл (винахідник телефону), і Томас Едісон (лампа розжарювання і фонограф), і Елайша Отіс (перший ліфт із безпечним гальмом, який не падав навіть тоді, коли обривалися троси). Не кажучи вже про Павла Яблочкова, новатора в галузі електричного освітлення, електричних машин, гальванічних елементів і акумуляторів, Олександра Попова — про радіо всі чули. Винахідник знаменитого «калаша» — найкращої у світі автоматичної зброї, Михайло Калашников теж народився в рік Кози і, як багато геніальних винахідників, не мав професійної освіти. Однак став доктором технічних наук і академіком вісімнадцяти академій світу. І відомий Білл Гейтс — теж Коза і теж недоучка, а однак — мільярдер. Тут вже дійсно задумаєшся — а що тобі дала твоя альма-матер, крім папірця і веселих студентських років?

Самоучки витісняють професіоналів В жодному разі ми не говоримо про непотрібність систематичної освіти — з лекціями, професорами і дипломами. Але, схоже, для того, щоб придумати щось парадоксальне і геніальне, освіта не завжди потрібна. Газета «Нові вісті» доходить висновку, що російські самоучки витісняють винахідників-професіоналів. Нещодавно Всеросійське товариство винахідників і раціоналізаторів оприлюднило цікаву статистику: понад половина всіх винаходів у Росії належить людям, далеким від науки і які, найчастіше, не закінчили навіть середньої школи. Непрофесійні винахідники знову і знову доводять: щоб зробити відкриття, не обов’язково роками длубатися в лабораторіях. Іноді досить просто добряче подумати. Наприклад, новий шприц-кнопка, який придумали наш співвітчизник Володимир Макаров і росіянин Владислав Кропачов, виглядає дуже просто: формою нагадує дитячу соску, голки не видно. Жителю Ярославля Денису Єфімову спало на думку: «Добре б поєднати випивку і закуску». І Денис почав працювати над створенням стаканчиків з шоколаду — і от зручна тара для алкогольних напоїв, йогуртів і морозива готова. Саме для просунутих громадян, які бажають зробити щось своїми руками, у мережі Інтернет знайдеться чимало порад. В енциклопедії самоучки є чудові приклади того, як своїми руками народ майструє садові тачки і бетономішалки, світильники і меблі. Чудова річ, наприклад, — проточно-накопичувальний водонагрівач із пластикових пляшок. З’єднуємо герметично кілька пляшок, заливаємо туди холодну воду, виставляємо на сонце — і через якийсь час одержуємо теплу воду. Складність тільки в з’єднанні і герметизації пляшок.

Хто навчив Катерину Білокур грунтувати полотно? Той, хто хоч раз побачив картини Катерини Білокур, назавжди запам’ятає її неповторну манеру і найвищий професіоналізм — тонко виписані квіти і фрукти, немов завмерлі в димці. Але ж вона не закінчила навіть школи: читати-писати навчилася — і добре. Її захоплення малюванням сприймалося рідними негативно — не пристало звичайній сільській дівчині такими безглуздими речами займатися, коли стільки господарства. Через відсутність свідоцтва про семирічну освіту її не приймали нікуди вчитися, навіть незважаючи на геніальність її робіт. Невідомо, хто навчив її грунтувати полотно, але всього іншого художниця навчилася сама. Уже потім, у зрілому віці, завдяки співачці Оксані Петрусенко, якій художниця написала лист, все і завертілося: виставки, визнання й утішні відгуки самого Пабло Пікассо. А вона продовжувала залишатися у своєму рідному селі Богданівка і малювати пензликами з котячої шерсті. Воістину геніальні картини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також