Гіпотонія не краща за гіпертонію

561 0

Ми у соцмережах:

Кава — напій не для гіпотоніків. Краще обрати зелений чай

Якщо тиск постійно нижчий ніж 100 / 65 мм ртутного стовпчика у чоловіків і 95 / 60 — у жінок, то маємо справу з гіпотонією, — пояснюють лікарі. Гіпотонія найчастіше розвивається через постійний шкідливий вплив на судинний тонус.

Тут можуть «долучитися» негативні емоції, виснаження нервової системи через посилену розумову діяльність, шкідливі звички — куріння, зловживання алкоголем. Дуже часто людина і не підозрює, що має гіпотонію, аж доки не пролунають перші «дзвіночки»: раптові запаморочення, втрата свідомості. Оскільки внаслідок зниженого тиску кров погано циркулює і надходить до голови в меншій кількості, людина може несподівано знепритомніти.

Гіпотонія часто стає симптомом серйозних хвороб — ендокринних порушень, пухлин, деяких серцевих недуг, виразки шлунка, легеневих захворювань.

Гіпотонія проявляється важкістю в голові, підвищеною втомлюваністю, неприємними відчуттями в ділянці серця. Якщо після тривалого перебування в одному положенні або після різкого нахиляння у вас паморочиться голова — це теж має насторожити. Може також з’являтися біль у м’язах. Прокидаєтесь уранці — а бадьорості, свіжості немає. Часто це означає, що у вас низький тиск. Потім з’являється апатія, розбитість. Може бути роздратованість, порушення сну, головний біль — ці неприємності також нерідко супроводжують гіпотонію.

Кардіолог радить регулювати такі стани з допомогою настоянки ехінацеї, меліси, собачої кропиви, валеріани. Та насамперед варто відмовитися від тютюну (якщо курите), забути про алкоголь. Стабілізувати тиск допомагає помірна рухлива активність. Корисно починати день із нескладних гімнастичних вправ. Пасивний відпочинок гіпотонікам тільки шкодить. Тому вдень знаходьте час для прогулянок на свіжому повітрі, легких пробіжок.

Велике значення при гіпотонії має харчування. Людям із зниженим тиском лікарі рекомендують їсти часто і невеликими порціями, включати в меню страви з прянощами, які стимулюють діяльність залоз внутрішньої секреції, і солоні страви, які піднімають тиск.

Про каву часто кажуть, що це улюблений напій гіпотоніка. Однак кава в даному випадку якраз не дуже бажана. Адже кофеїн стимулює роботу серцево-судинної системи, навантажує судини, відтак нирки і серце працюють у напруженому режимі. Краще віддати перевагу неміцному чорному або зеленому чаю із цукром чи медом. Це ефективніше діє на тонус судин. Про шипучі напої краще забути — шампанське чи кока-кола спершу злегка підвищують тиск, але лише на короткий термін.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також