Голуб чи сова?

1119 0

Ми у соцмережах:

Голуб чи сова?

Дехто любить вставати дуже рано — саме тоді почувається бадьоро і за ранок встигає зробити купу справ. А декого й краном не стягнеш з ліжка, зате ввечері робота в руках у нього аж горить. Чому ж люди по-різному почуваються після ранкового пробудження?

Виявляється, на нашому самопочутті погано позначається порушення природних біоритмів. Біоритм — це фізіологічно і генетично зумовлена система функціонування організму. Вона формується від народження до 25 років під впливом способу життя. Зокрема, важливою його складовою є сон. Коли ж варто засинати?

Як зазначають фахівці, оптимальний час для дорослих — до 22.00. Причому до 19.00 варто завершити фізичну активність, а о 20.00 сказати «на добраніч» комп’ютеру або телевізору. Із десятої вечора до опівночі активно виробляється гормон мелатонін. Він впливає на всі системи організму: сприяє переходу сну в глибоку фазу, стабілізує артеріальний тиск та обмін речовин, підтримує імунітет, навіть відновлює чоловічу силу. З віком потреби людини у сні знижуються, тому для дорослого достатньо восьми годин на добу. Але загалом, якщо людина заснула о 22.00, то о шостій ранку вона має прокинутися бадьорою і сповненою енергії.

Часто людей поділяють на «жайворонків», «сов» і «голубів». «Жайворонкам» найкраще працюється зранку, а «совам» — по обіді. «Голуби» ж помірно активні протягом дня. Проте це стосується тільки денної діяльності, до десятої години вечора. Цікаво, що саме «голуби» є довгожителями. Такі люди ніколи не перевантажуються, бо використовують 75% своїх можливостей. Саме тому вони не мають проблем зі сном. Якщо ж постійно працювати «на повну», то організм швидко виснажується. А наслідками стають інсульти, інфаркти, невралгії, депресії.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також