І за квартиру платили бурштином?

2858 0

Ми у соцмережах:

І за квартиру платили бурштином?

У Рівному є чимало крамничок із різноманітними бурштиновими виробами. І не дивно, адже саме на Рівненщині є великі поклади бурштину. Щоправда, виявляється, ДП "Бурштин України", донедавна єдине, яке має відповідну ліцензію, уже чотири роки не видобуває цей камінь та й має у Рівному лише два магазини. Де беруть підприємці бурштин на картини та намисто — досі ніхто чомусь не цікавився. Натомість Державна фінансова інспекція зацікавилась роботою ДП "Бурштин України", яке розташоване на околиці Рівного. Ревізори зробили висновок, що це державне підприємство, яке може і видобувати бурштин, і виготовляти та продавати вироби з нього, — на межі банкрутства.

Повідомлення прес-служби Державної фінансової інспекції в області: Інспекторів Державної фінансової інспекції вразили не так масштаби виявлених фінансових порушень чи недостач, як безгосподарність керівництва, свідоме викривлення фінансової звітності, нераціональне використання державних коштів. Як приклад — при наявності на початок року чистого прибутку у сумі лише 31 тисяча гривень з фонду споживання було виплачено одноразових заохочень та виплат аж на 263,5 тисячі гривень, що призвело до збитковості підприємства на 203 тисячі гривень. Зокрема, щедро виплачувалися надбавки до посадового окладу продавцям магазину навіть при тому, що магазин не працював. Також проводилася доплата водіям підприємства за розширену зону обслуговування в розмірі 25% від посадового окладу, без покладення на них додаткового обсягу робіт. Без підтверджуючих документів виплачувалася додаткова заробітна плата начальнику служби безпеки та цивільної оборони за виконання обов'язків юрисконсульта за сумісництвом. До складу витрат державного підприємства віднесено витрати за оренду однокімнатної квартири та податку на доходи фізичних осіб. Для кого та для яких цілей орендувалася квартира без дозволу керівних органів — невідомо, бо підтверджуючих документів ревізорам не надали. У ході проведення контрольного заходу виявлено, що станом на 30.06.2012 за даними головної книги підприємства непокритий збиток складає 695 тис. грн. При цьому згідно з балансом його занижено на 350 тис. грн. і вказано суму 345,0 тис. гривень. До речі, з 2011 року ДП "Бурштин України" взагалі не видобуває бурштин, гірничі роботи на Клесівському кар'єрі припинено. Продукцію підприємство виготовляє із власних залишків бурштину-сирцю, а також із закупленої за немалі кошти сировини. Микола Негруб, директор ДП "Бурштин України": — Державна фінансова інспекція стверджує, що нібито наше підприємство перебуває на межі банкрутства. Але документи свідчать про протилежне. Якщо кілька років тому на підприємстві справді були певні проблеми, то за останній рік ситуацію вдалось вирівняти. Ми погасили усі борги. Випускаємо як і раніше картини, сувеніри, срібні прикраси з бурштином. На підприємстві стабільно повний робочий тиждень працює майже півтори сотні людей. Вчасно виплачується зарплатня, сплачуються усі необхідні податки та збори. Для прикладу, торік ми випустили продукції на 8,5 мільйона гривень. З цієї суми трохи більше 2,5 мільйонів було виплачено заробітної плати нашим працівникам. Ще 2 мільйони 712 тисяч сплатили податків.

 Микола Негруб
Майже чотири роки підприємство не проводило власний видобуток бурштину через відповідну заборону Кабінету Міністрів України. Через рік цю заборону скасували, але процедуру отримання необхідних для такої діяльності дозволів зробили досить складною. За останній рік ми отримали всі документи та висновки. Тому з весни плануємо відновити власний видобуток бурштину у Клесові. До цього використовували власні залишки сонячного каменю. Впродовж минулого року приблизно на третину скоротились обсяги продукції, проданої у наших магазинах, один з яких розташований на підприємстві, інші — на вулиці Набережній, у Львові та в Почаєві. Втім, ця тенденція не від нас залежить. По всій Україні ювеліри констатують зниження купівельної спроможності людей. Ми почали випускати дешевші варіанти виробів з бурштину. Втім, навіть за таких умов наша продукція користується попитом, отримує відзнаки як в Україні, так і за її межами. З пропозиціями про співпрацю лише впродовж минулого року до нас приїжджали делегації з Польщі, Сирії, Індії та Китаю. То про яке банкрутство може йти мова? Ця інформація може мати для нас негативні наслідки: фірми, в яких ми брали багети, фурнітуру та срібло з невеликою пролонгацією у платежах, не захочуть більше працювати на таких умовах, та й іноземні партнери кілька разів подумають, чи варто мати справу з таким підприємством. Тетяна Дем'янчук, начальник відділу інспектування в агропромисловому комплексі та сфері використання природних ресурсів ДФІ в Рівненській області: — Про те, що адміністрація ДП "Бурштин України" оскаржила в суді наш акт перевірки, ми дізнались від керівника підприємства в усній формі. Копії судового позову нам ніхто не надав. Більше того, за результатами перевірки було складено чотири протоколи на загальну суму 816 гривень, які вони вже сплатили. Взагалі, ця перевірка була у нас, напевно, найскладнішою. З перших днів керівник підприємства погрожував нам позовом до суду. Наших ревізорів ледь не щодня впродовж двох місяців, поки тривала перевірка, тримали на прохідній по годині, а іноді і більше. Реальний фінансовий стан підприємства керівництво просто приховує. Про те, що підприємство свідомо доводять до банкрутства, ми проінформували прокуратуру та УМВСУ в Рівненській області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також