Їх було тринадцять...

1747 0

Ми у соцмережах:

Їх було тринадцять...

У суто чоловічій компанії з 13 осіб вирішували питання, запропоновані в порядку денному, члени міського виконавчого комітету, продемонструвавши оперативність в їх розгляді та майже цілковиту одностайність при голосуванні. Особливу зацікавленість було виявлено при наданні дозволів на цілодобову роботу закусочних (це що — там, де випивають і закушують, — питали менш обізнані) та стану стадіону «Авангард» (це той, уточнювали, на якому трибуни провалюються).

Узаконили стосунки Народжуваність на Рівенщині збільшується — констатує статистика. Про причини, які зумовили збільшення активності рівнян у репродуктивному процесі, при цьому не говориться. Насмілимося зробити припущення: чи не за рахунок неповнолітніх? Час від часу членам виконкому доводиться розглядати питання про зменшення шлюбного віку. От і на черговому засіданні начальник відділу реєстрації актів громадянського стану Марія Мазурик доповідала про клопотання чотирьох рівнян, які побажали одружитись всупереч законодавству, яке обмежує здійснення цього бажання для дівчат — до 17 років, для юнаків — до 18 років. Троє з них чекають народження дитини, в однієї пари дитина вже народилась. Звичайно ж, проти узаконення стосунків батьків члени виконкому не заперечували. Між тим, як повідомила Марія Мазурик, невдовзі, коли набере чинності новий закон про шлюб і сім’ю, такі випадки вже розглядатиме суд — тільки на підставі його рішення можна буде отримати свідоцтво про одруження.

Солоні дороги Начальник управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук запевняє, що до боротьби з ожеледицею комунальники готові — вже цими днями, стверджує він, почали вночі посипати міські шляхи сіллю. «А нові відремонтовані дороги тільки й сіллю треба посипати, зважаючи на технологію?» — обережно так чи то стверджував, чи то запитував перший заступник міського голови Олександр Кравчук. «Не обов’язково, можна і піском», — впевнено відповів йому п.Собчук. Отож і цього року впродовж зими посипатимуть дороги та тротуари здебільшого піском та відсівом з домішками солі. Планується за зиму використати 615 метрів кубічних піску і, зрозуміло, стільки ж доведеться навесні вивезти з міста. На заготівлю цих матеріалів буде використано 227 тисяч гривень, половину з яких буде витрачено на сіль.

Виконком порушив закон Всупереч законодавству, яким передбачено, що на кожного члена сім’ї має бути не більше 13,65 кв.м загальної житлової площі, чотири мешканці щойно зведеного будинку на вул.Грушевського користуватимуться житлом, розмір якого значно перевищує цю норму. Такий дозвіл дав, всупереч закону, виконком. Йдеться про будинок, який нещодавно заселили 60 працівників СБУ. Перший заступник міського голови п.Кравчук так прокоментував це рішення: «Вони вкладали свої кошти у будівництво, невже ми будемо їм заважати?». Квартири ці, до речі, мають статус службових.

Скільки в Рівному бідняків? Виявляється, існує в нашій державі, і зокрема у Рівному, так звана Стратегія подолання бідності. Програма ця, щоправда, полягає скоріше у констатації фактів з роботи територіального центру з обслуговування пенсіонерів та малозабезпечених, центру зайнятості, благодійних та інших організацій. І хіба ж можна вважати досягненням те, що 228 рівнян одержало за рік гаряче харчування, а 45 — одягу на 900 гривень на всіх, 285 — продовольчих пакетів. Це було б добре, якби бідняків у Рівному було не більше тисячі. Насправді ж ніхто тих бідняків не рахував. В усякому разі на таке, здавалося б просте запитання: а скільки ж людей у Рівному за межею бідності, начальник управління праці та соцзахисту населення Віра Мельник відповісти не змогла. Виявляється, немає критеріїв такої оцінки. Точніше, визначити стан забезпеченості сім’ї можна було б при безпосередньому обстеженні. Бо, на перший погляд, якщо людина вже два роки не має роботи і перебуває на обліку служби зайнятості, то вона і є бідняком. Насправді ж — безробітний і бідний поняття різні. Але довести, що безробітний має приховані доходи, а в деяких випадків й чималі, дуже важко. Навіть тоді, коли відомі факти, що безробітний упродовж двох років шість разів відмовляється від запропонованої роботи. Хитрі наші землячки. Загалом у центрі зайнятості перебуває 4,5 тисячі осіб — спробуй визнач, хто з них бідняк, а хто прибідняється. До бідняків можна віднести і частину рівнян, які хоча й роботу мають, але зарплатні не одержують — таким людям заборговано загалом 11 мільйонів гривень, і коли віддадуть борги їм — невідомо. Інша категорія — пенсіонери, саме їх називає Віра Мельник, як найбільш обділених. Пенсіонерів у нас 46 тисяч. З них 6 тисяч 300 отримують мінімальну пенсію — 41 гривню. Отож коли такі пенсіонери ще й одинокі, то їм дійсно доводиться сутужно. Є ще у Рівному 8333 особи, які одержують допомоги відповідно до законів «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Дехто, хто одержує таку допомогу, стверджує, що нелегко її допроситись, непросто зібрати безліч довідок. Хоча відомі випадки, коли такі допомоги вмудряються отримувати й далеко не бідні сім’ї. З іншого боку, скажімо, лікарі із зарплатнею в 251 гривню, відносяться до бідняків чи ні? Дійсно, заплутана ситуація. Зрештою, від того, що знатимемо точну кількість бідняків у Рівному, життя їх не поліпшиться. Бо стратегія всіляких програм, у тому числі й боротьби з бідністю, ці проблеми не вирішує.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також