Інструкція з виживання в спеку

1680 0

Ми у соцмережах:

Інструкція з виживання в спеку

У спеку фахівці рекомендують відмовитися від занять спортом на вулиці. Фізичні навантаження збільшують тепловіддачу і можуть призвести до зневоднення організму.

Як тренуватися У спеку фахівці рекомендують відмовитися від занять спортом на вулиці. Фізичні навантаження збільшують тепловіддачу і можуть призвести до зневоднення організму. Крім того, в спекотну погоду зростає навантаження на судини і серце. Захоплюватися заняттями на бігових доріжках і силових тренажерах не рекомендується. Краще зосередитися на вправах, що збагачують організм киснем, наприклад, на дихальній гімнастиці, йозі, легкій аеробіці. Дуже корисно в спеку ходити в басейн хоч би 2-3 рази на тиждень.

Чим харчуватися Їжте менше м`яса і тваринних жирів, більше рослинної і молочної їжі. У середині дня не варто сильно налягати на їжу. Краще перенести основний прийом їжі на 17-18 годину. Зранку в спеку апетит зазвичай поганий. Немає необхідності примушувати себе їсти. А ось випити склянку рідини обов`язково потрібно. Для втамування спраги краще пити не просту воду, а розбавлені прохолодною перевареною водою соки, зелений чай, мінеральну воду без газу. Добре освіжають також різні кваси і напій з меду з водою і лимоном. Дуже корисні в літні дні кисломолочні продукти: кефір, йогурт, кисле молоко і сичужні сири.

Уникнути запалення пахв У спеку підвищується ймовірність гідраденіту — запалення в пахвовій западині. Призводять до нього загальне ослаблення організму на тлі спеки і рясне потовиділення, дрібні травми шкіри, наприклад при голінні. Якщо у вас вже колись виникала ця проблема, виключіть з раціону гострі приправи, алкоголь, обмежте солодощі. Включіть в раціон продукти, багаті вітамінами А, С і Е: моркву, смородину, горіхи. Зверніть особливу увагу на дезодоранти, якими ви користуєтеся. Антиперспіранти закупорюють потові залози. Це може спровокувати розмноження мікробів і запалення. Тому якщо ви схильні до гідраденіту, використовуйте тільки звичайні дезодоранти і частіше приймайте душ. А після видалення волосся дезінфікуйте пахвові западини спиртними розчинами.

Поберегти серце і судини Висока температура повітря викликає посилене потовиділення, серцебиття. Дихання частішає, а з потом організм втрачає воду, вітаміни і мінеральні солі. Зокрема, солі калію і магнію, важливі для роботи серцевого м’яза. Найбільш схильні до небезпечної дії спеки люди з серцево-судинними захворюваннями. У спеку гірше почуваються гіпертоніки, частіше виникають напади стенокардії у хворих з ішемічною хворобою серця. На слабкість можуть скаржитися люди з дистонією і ті, хто схильний до гіпотонії. Пацієнтам з кардіологічними захворюваннями потрібно дотримуватися деяких рекомендацій. Всі заходи, що супроводжуються фізичним навантаженням, проводьте до або після денної спеки. Перенапруження в умовах високих температур і дії прямих сонячних променів може спровокувати ускладнення. Постарайтесь не їздити в переповненому транспорті. Кілька разів на день вимірюйте артеріальний тиск. Не шукайте порятунку від спеки в холодних водоймищах. Якщо різниця між температурою води і температурою повітря перевищує 10 градусів, купання може виявитися небезпечним для судин. І навіть може спровокувати напад стенокардії. Не входьте у воду дуже швидко, особливо якщо ви в розпаленому стані. Перед купанням злегка помасажуйте тіло або виконайте декілька простих фізичних вправ. Ніколи не купайтеся до тремтіння. Якщо ви страждаєте на гіпертонію, не захоплюйтеся солоною їжею.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також