Інсульт, гіпертонія, діабет. Чому потрібно припинити вживати фастфуд прямо зараз?

393 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Фастфуд або ж їжа швидкого приготування є надзвичайно популярним у всьому світі.

Щоденне споживання зробило його невід'ємною частиною життя для багатьох людей із шалено швидким темпом життя. У цьому й особливість фастфуду - час приготування та подачі значно зменшений, що дозволяє зекономити важливі хвилини дня для вирішення інших, значно важливіших питань.

Нині, він став частиною раціону не лише для підлітків а й для дорослих. Успіх фастфуду цілком виправданий, адже навіщо витрачати час та ресурси на приготування їжі, якщо за декілька хвилин можна отримати не менш смачну страву. Та яка шкода криється у всіма улюбленими швидкими перекусами і чому необхідно обмежити себе у вживанні фастфуду?

Звичайно, всі ми знаємо про хвороби які викликає шкідлива їжа, однак не лише наше фізіологічне здоров'я страждає. Напевно люди, які часто вживають фастфуд, помічали як досить швидко вони вписали гамбургери й хот-доги у свій раціон, і як після кожного прийому їжі організм знову вимагав добавки. Це є ніщо інше як психологічна залежність.

"Фастфуд викликає таку ж залежність як алкоголь або нікотин. Велика кількість жиру та цукру викликає звикання, тому що при вживанні цієї їжі, мозок виділяє гормон задоволення – дофамін. Смакові рецептори дуже швидко звикають до яскравих смаків, які підсилюються харчовими добавками, покращувачами, консервантами, стабілізаторами, фіксаторами, глутаміном натрію і тому подібне. Відтак звична їжа вже здається не такою смачною" - пояснює дієтолог, Марта Абражевич.

Не варто ставитися до цього несерйозно, адже така прив'язаність може викликати апатію, в'ялість та депресію. А єдиним виходом буде нова порція фастфуду.

Якщо ж говорити про явні фізіологічні хвороби, то сам по собі фастфуд не є причиною їх виникнення, але є головним провокатором факторів розвитку хронічних захворювань. Серед них дуже поширені:

- Діабет 2 типу. Ожиріння, вживання занадто великої кількості цукру, великої кількості оброблених продуктів – все це пов'язано з ризиком розвитку діабету 2 типу, станом, при якому організм не може належним чином переробити цукор в крові.

-Гіпертонія. У шкідливій їжі багато жирів, калорій і натрію, які негативно відображаються на кров'яному тиску. Часте вживання в рази підвищує ризик розвитку гіпертонії та підвищеного кров'яного тиску. А це, своєю чергою, несе в собі ризик серцевих нападів та інсультів.

- Рак. Вживання цукру та обробленого м'яса можуть збільшити ризик розвитку онкології. Продукти фабричного виробництва з високим вмістом насичених жирів, цукру і солі підвищують такий ризик на 12%.

-Ожиріння. Зазвичай солодкі страви у фастфудах містять в собі велику кількість цукру, що приносить зайві калорії, які можуть викликати збільшення ваги, що у свою чергу може призвести до ожиріння.

-Захворювання нирок. У фастфуді є добавки, що містять фосфор, який провокує захворювання нирок.

Аби не ризикувати своїм здоров'ям, варто усвідомити що вживання фастфуду потрібно якщо не повністю обмежити, то звести до мінімального. Або ж можна замінити шкідливу їжу на корисну та не менш смачну. Ось декілька варіантів заміни:

• Сніданки: замість швидких сніданків з фастфуду можна спробувати приготувати вівсяну кашу з молоком та фруктами, йогурт з медом та горіхами, або яйця з овочами та свіжим хлібом.

• Обіди: замість шкідливої їжі краще приготувати свіжі салати з різними овочами та зеленню, курячу грудку на грилі з овочами, або страви зі свіжої риби та морепродуктів

• Вечері: замість швидкої їжі з фастфуду можна спробувати приготувати страви зі свіжих овочів, м'яса та риби, пасту з різними соусами, піци зі свіжих інгредієнтів.

• Перекуси: найкраще швидкі перекуси замінювати фруктами, сухофруктами, горіхами, йогуртом або сиром.

• Напої: замість газованих напоїв з фастфуду краще вживати воду з лимоном, свіжі соки з овочів та фруктів, чай з медом та інші корисні напої.

Викинувши із свого раціону шкідливу й швидку їжу, ви одразу помітите зміни як і в своєму організмі, так і в настрої. Адже відмова від фастфуду сприятиме зменшенню ризику розвитку хвороб серця та судин; покращенню функції шлунково-кишкового тракту та зменшенню шансів на розвиток проблем зі шлунком, таких як виразки та запалення; покращенню обміну речовин та контролю ваги, що може знизити ризик розвитку діабету; підвищенню рівня енергії та покращенню загального самопочуття; зміцненню імунної системи та зменшенню ризику захворювання на епідемічні хвороби; покращенню рівня концентрації та пам'яті, що може поліпшити продуктивність на роботі та у навчанні; збільшенню інтересу до здорового способу життя та гарних харчових звичок.

Звичайно, кожен організм реагуватиме індивідуально на такі зміни, але результат буде один і він точно нестиме лише позитивні зміни.


Вікторія Якимець, другий курс журналістики Острозької академії


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також