Принципи та правила здорового харчування

531 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Здоровий спосіб життя є не менш важливим та актуальним питанням на сьогодні. Люди все частіше почали цікавитися тим як покращити своє самопочуття і навіть більше - зробили це трендом.

Тому вести здоровий спосіб життя навіть є модним. Однак це не так просто як може здатися на перший погляд. Адже щоб дотримуватися здорового способу життя необхідно займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок, турбуватися про свій емоційний стан і правильно харчуватися. Саме про останнє ми вам розповімо детальніше.

Здорове харчування є невід'ємною складовою у побудові здорового способу життя. Оскільки від нього напряму залежить стан нашого здоров'я, адже є надзвичайна кількість хвороб, які виникають саме унаслідок вживання шкідливої їжі.

"Здорове харчування є надважливим адже воно запобігає хворобам, покращує самопочуття, робить нас більш енергійними, покращує настрій і зовнішній вигляд, допомагає підтримати оптимальну вагу" - пояснює лікар-кардіолог, Олена Соломко.

Перейти на здорове харчування буває дуже складно, особливо якщо раніше подібного досвіду не було. Ось що радять лікарі:

-Починайте прямо зараз. Так може звучати банально, але саме бездіяльність є великим стопом у переході на здорове харчування. Бажано зробити план на тиждень, обдумати список продуктів і купувати виключно з нього.

- Не допускати голодування. Особливо на роботі. Це може збільшити ризик купити швидкий шкідливий перекус. Краще готуйте їжу заздалегідь.

- Замінити улюблені, але шкідливі продукти корисними. Наприклад макаронні вироби з м'яких сортів аналогами із твердих сортів пшениці, легкорозчинну кашу-аналог із цільного зерна, солодку воду-компот чи морс із солодких фруктів.

- Не починати із обмежувальних дієт. Найпоширеніша помилка початківців це притримуватися найстрогіших дієт, що в підсумку призводить до повного виснаження організму. Краще починати замінювати продукти плавно, маленькими кроками, наприклад, одна корисна зміна щотижня.

- Ставити реалістичні цілі. Визначити маленьку ціль на цей місяць і робити все для її виконання.

- Знайти підтримку. Бажано починати харчуватися разом з другом, членами сім'ї, щоб вдома не було шкідливої альтернативи.

Основа здорового харчування - здорова їжа. Існує стереотип що здорова їжа є несмачною. Втім, це зовсім не так. Важливо вміти правильно приготувати продукти і найголовніше підібрати їх. Ось декілька варіантів:

• Ягоди. Вони багаті волокнами, містять велику кількість антиоксидантів та поживних речовин, їх можна вживати також замороженими.

• Риба - джерело білка та жирних кислот омега-3, які допомагають запобігти захворюванням серця. Особливо корисна морська риба(лосось, тунець, скумбрія, оселедець, форель, сардини)

• Темна листова зелень. Джерело вітамінів, ряду хімічних елементів і клітковин, антиоксидантів.

• Рослинні олії ( не тропічні). Особливо корисна оливкова олія, вона має речовини, які допомагають робити судини більш міцними та еластичними.

• Горіхи. Попри те, що вони висококалорійні, у них міститися корисні вітаміни і мікроелементи.

Ці продукти, за умови регулярного вживання, знижують низькоактивне системне запалення, якому зараз відводиться значна роль у розвитку багатьох захворювань.

Важливо не тільки правильно підібрати продукти а й вживати їх у потрібній кількості, аби не спровокувати обернений результат. Дієтологи розділили правила вживання здорових продуктів на три категорії:

1) Вживати помірно: птицю, яйця, сир та йогурт

2) Вживати рідко: червоне м'ясо(не більше двох разів на тиждень)

3) Не вживати: цукровмісні напої,, доданий цукор, оброблене м'ясо(ковбаси, сосиски, м'ясні консерви) та інші продукти з високим рівнем обробки. Останні особливо шкідливі, адже містять багато цукру, солі, барвників, консервантів та майже не містять корисних речовин.

Дотримуватися усіх правил здорового харчування буває складно. Необхідно буде запастися мотивацією та доброю порцією терпіння. Однак результат того вартий - здоров'я. До слова, нині існує безліч додатків, електронних журналів й калькуляторів, які допомагають вираховувати калорії, упорядковувати список продуктів та стежити за їх вживанням.

Вікторія Якимець, другий курс журналістики Острозької академії


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також