Яким повинен бути правильний сніданок, а які продукти шкідливі для голодного шлунка — поради лікаря-дієтолога Людмили Денисенко.
Солодкі дріжджові булочки. Будь-яке солодке на голодний шлунок викликає різкий викид інсуліну в кров, а потім такий же різкий спад, звідси — слабкість, апатія, зниження працездатності. Постійно напружуючи таким сніданком підшлункову, можна спровокувати переддіабетний стан. А дріжджовий хліб здатен викликати бурчання в животі. Солодкими булочками краще поласувати на другий сніданок або полуденок. Ягоди. Містять не тільки велику кількість кислот, які шкідливі голодному шлунку, а й дрібні кісточки, що подразнюють слизову. Якщо хочете їсти їх вранці, то додайте жменьку у вівсянку. Або в кисломолочний сир на другий сніданок. У чистому вигляді ягоди, як і фрукти, потрібно їсти не раніше ніж через 1,5-2 години після обіду. Копчена ковбаса та рибні консерви. У ковбасі дуже багато солі й часто різних консервантів і добавок, які зранку перевантажують печінку. А рибні консерви містять речовину гістамін, яка викликає розвиток запальних реакцій і часто провокує алергію. Якщо любите бутерброди, то краще завчасно відварити шматочок нежирного м'яса — курки, телятини, індички. Такий білковий сніданок буде кориснішим. Апельсиновий сік. Традиційний англійський сніданок — вівсянка і склянка апельсинового соку — ідеальний. Але пити сік можна тільки після тарілки каші. Каші швидкого приготування. Цукру в них багато, а користі мало. Крім того, в їхньому складі, як правило, велика кількість добавок Е, які не корисні для печінки. Краще звечора заварити вівсянку або інші цільнозернові крупи в термосі. До ранку буде готова корисна каша, яку і варити не потрібно. Склянка води. Будь-які холодні напої, навіть проста негазована вода, здатні викликати спазм шлунка і стравоходу. Тому перш ніж випити традиційну склянку води перед сніданком, попередньо підігрійте її до кімнатної температури.