Каліфорнійський поклав на ліжка десятки тисяч рівнян

1471 0

Ми у соцмережах:

Каліфорнійський поклав на ліжка десятки тисяч рівнян

За офіційними даними, на Рівненщині найбільша в Україні кількість хворих на грип та ГРВІ

грип_2

Жінки більше дбають про здоров'я

Усього на Рівненщині вже зафіксували сім летальних випадків від грипу. Люди помирали від пневмонії, в яку переріс каліфорнійський грип. Двоє померлих — з Рівного, ще по одному — з Кузнецовська, Володимиреччини, Дубенщини, Дубровиччини та Березнівщини. Померлим було від 39 до 59 років. Віктор Мороз, начальник епідеміологічного відділу головного управлінні Держсанепідслужби у Рівненській області: — Серед семи померлих — шестеро чоловіків. Жінки краще турбуються про своє здоров'я. Всі померлі запізно звернулися по медичну допомогу. Чоловік з Дубровиччини взагалі помер удома. Каліфорнійський грип, як свідчить практика, більше уражає людей працездатного віку. За останній тиждень кількість хворих значно зросла, але серед 22 624 осіб, які звернулися по допомогу в області, тільки 57% становлять діти. Відсоток дітей зазвичай становив не менше 75, отже, карантинні заходи таки допомогли. Зазначу, що у розпал епідемії 2009 року ситуація в області була значно гіршою — більше хворих, більше смертей. До кінця епідемії на Рівненщині тоді померло 29 осіб від грипу.

В лікарнях — здебільшого з пневмонією

Стаціонари інфекційних відділень переповнені. Тільки у центральній міській лікарні Рівного — 119 осіб, 73 із них мають пневмонію, 39 — грип. У міській дитячі лікарні з грипом та ГРВІ — 60 дітей, у 55 поставлено діагноз — пневмонія. Микола Надєйко, головний лікар міської дитячої лікарні Рівного: — На щастя, був карантин і кількість хворих дітей зменшується. У понеділок, до прикладу, ми виписали 47 дітей додому, а поклали 20. Як на мене, було б добре, щоб карантин у школах ще на тиждень продовжили, щоб вірус грипу припинив циркулювати. Подібної думки дотримуються і в обласному управлінні освіти. Поки що у всіх школах області не навчаються. До кінця тижня у районах та містах збиратимуться на засідання чиновники, медики та епідеміологи, щоб вирішити, чи продовжити карантин. За словами начальника управління Григорія Таргонського, краще навчання відтермінувати, бо за відлиги, коли діти повертатимуться додому з промоклим взуттям, рівень захворюваності знову може зрости. Що буде з весняними канікулами за такого затяжного просиджування вдома — вирішуватимуть органи місцевого самоврядування. Управління рекомендує запровадити так зване ущільнене навчання — за урок подавати матеріали півтори, а то й двох тем, але щоб діти не відучувалися в суботу і щоб мали канікули навесні.

Таміфлю достатньо, але тільки в лікарнях

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило дані, що Рівненщина має найвищий рівень захворюваності на грип та ГРВІ. Проте цифри про кількість хворих — тільки офіційні. Багато людей не звертаються по допомогу до медиків і лікуються самотужки. У будь-якому разі обходиться лікування недешево. Ігор Дундюк, заступник головного лікаря Рівненської центральної міської лікарні: — Усі лікувальні заклади достатньо забезпечені препаратом від каліфорнійського грипу "Таміфлю". Його завезли у лікарні ще кілька років тому, запаси чималі, тож дефіциту немає. Цей препарат справді ефективний від цього штаму грипу, видаємо його стаціонарним хворим і тим, хто лікується від грипу амбулаторно. В аптеках цього препарату немає, оскільки пацієнтам його дають безкоштовно. Але це стосується тільки хворих на грип. Ті, у кого пневмонія чи ГРВІ, потребують інших ліків. Хворим на пневмонію безкоштовні ліки видаємо тільки у перший день лікування, далі пацієнти змушені купувати все за свої гроші, оскільки державного фінансування на достатню кількість препаратів нема. Допомагаємо тільки малозабезпеченим хворим, таких — незначний відсоток. Лікування обходиться у різні суми. За легких форм лікарі стараються лікувати за відносно недорогою схемою, але тяжчі форми пневмонії можуть обходитися хворому до 4 тис. грн. на день, бо тільки ціна одного флакончика з препаратом для ін'єкцій може коштувати 300-500 грн., а таких ін'єкцій на день може бути потрібно чотири, а ще ж таблетки, розчини і т.п.

Якщо паніка, то дорожче

Як тільки в країні забили на сполох про епідемію, ціни на протигрипозні препарати зросли. На деякі — суттєво. В аптеках кажуть, що не винні, мовляв, вартість підняли дистрибутори, проте запевняють, що жодних проблем із медикаментами немає. Сергій Шиляєв, директор аптечної мережі "Віса": — У Рівному висока конкуренція між аптечними закладами, тож велику націнку на ліки не ставить ніхто. Після того, як дистрибутори підняли ціни, ми змушені були опустити націнку майже вдвічі на ті препарати, які подорожчали суттєво — з 15-17% до 9%. Бо розуміємо, що епідемія, і за високими цінами купити ліки для багатьох недоступно. Радив би хворим все-таки звертатися за консультацією до лікаря, а тоді купувати медичні препарати, прислухаючись до думки спеціаліста. Різні ліки мають різні ефекти. Зазначу також, що дешевші українські відповідники не можна порівнювати за якістю з оригінальними ліками іноземного виробництва — це різні рівні очистки, лабораторних досліджень і т.п.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також