Про достоїнства такого напою, як кава змолоком існують діаметрально протилежні думки. Хтось стверджує, що він дуже корисний, хтось, навпаки, вважає його шкідливим. Насправді від кави з молоком нітрохи не більше користі, ніж від кави без молока.
Сприятливий вплив кави на організм обумовлений наявністю таких біологічно активних компонентів, як тонізуючі і дубильні речовини; органічні кислоти; мікроелементи (залізо, кальцій, фтор); антиоксиданти. Завдяки цьому кава збудливо діє на нервову систему людини, підвищує працездатність, позбавляє від апатії, млявості і сонливості, сприяє концентрації уваги, гарній роботі органів травлення. А через те, що цей кавовий напій багатий антиоксидантами, споживання кави знижує ризик розвитку багатьох хвороб. Насамперед таких, як сечокам'яна хвороба; цукровий діабет 2-го типу; захворювань, пов'язаних з природними віковими змінами психіки (наприклад, хвороба Паркінсона та Альцгеймера); інфаркт міокарда. Кава також підвищує артеріальний тиск, тому корисна гіпотонікам. Варто пам'ятати, що корисні компоненти, які містяться в каві, не руйнуються тільки в тому випадку, якщо в напій додавати небагато молока (кілька чайних ложечок на чашку середнього розміру). Натуральна кава — один з найбільш низькокалорійних продуктів. Так, наприклад, в чашці звареної кави міститься менше 5 кілокалорій. Цей напій має низьку засвоюваність і прискорює обмінні процеси. Однак якщо додати в чашку хоч трохи молока, то харчова енергетика зросте приблизно до 40 кілокалорій. Якщо ж додати цукру, калорійність напою знову істотно зросте. Таким чином, шанувальники кави з молоком, вживаючи в день кілька чашок улюбленого напою, легко можуть набрати зайві кілограми. Через те, що кофеїн має збудливу дію на організм, людям, які страждають на нервові хвороби, а також легкозбудливим, схильним до паніки, безсоння не бажано пити каву в будь-якому вигляді: з молоком чи без. Протипоказана кава і гіпертонікам, тому що підвищує артеріальний тиск. При деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, наприклад, виразці шлунка, гастриті з підвищеною кислотністю, пити її також не варто. Виключити цей напій зі свого раціону слід і тим, хто має проблеми з серцево-судинною системою. Крім того, кава має підступну особливість, яку можна назвати як "ефект звикання". Чим довше людина вживає каву, тим більшу кількість її має випити, щоб домогтися колишнього ефекту. Якщо ж раптово відмовитися від кави, можуть бути такі побічні ефекти, як головний біль; дратівливість; різке погіршення уваги; погіршення можливості зосередитися. У деяких випадках може з'явитися й агресія, злість або, навпаки, апатія до всього, що відбувається, знесилення. Скільки ж кави можна пити? Двох, максимум трьох чашок на день буде цілком достатньо.