В останні роки овочі та фрукти стають солодшими, але при цьому містять менше поживних речовин і менш корисні для здоров'я. Фахівці кажуть, що причина в штучній селекції.
В останні роки овочі та фрукти стають солодшими, але при цьому містять менше поживних речовин і менш корисні для здоров'я. Фахівці кажуть, що причина в штучній селекції. Солодкі фрукти й овочі користуються в наш час більш високим попитом, ніж раніше. Так, якщо 30 років тому білий грейпфрут був набагато популярнішим від більш солодкого червоного і рожевого грейпфрута, то нині все змінилося: тепер кольорові грейпфрути вдвічі популярніші від білих сортів. Тим часом саме білий грейпфрут містить на 50% більше гірких сполук, які, як вважається, покращують роботу серцево-судинної системи. Інший приклад — брюссельська капуста, деякі сорти якої зробили солодшими, щоб вони сподобалися дітям, які не люблять гіркоти в овочах. Як відзначають експерти, в ході еволюції люди навчилися насторожено ставитися до гіркої їжі. Насправді багато таких сполук корисні для здоров'я, оскільки здатні запобігати розвитку раку. Виходить, їхнє видалення з плодів шкідливе. Науці відомо про тисячі фітонутрієнтів. У зеленому чаї, броколі і червоному вині можна знайти гірку речовину кверцетин, яка сприяє захисту від раку легенів. А сінігрин, який зустрічається в брюссельській, цвітній, білоголовій капусті, володіє протираковими властивостями. Ще одні корисні гіркі сполуки — соланін (в картоплі) і томатин (у томатах). В диких томатах міститься в 166 разів більше томатину, ніж у томатах, які вирощують сьогодні.