Останніми днями в Рівному з’явилося чимало місць, де можна придбати кавуни та дині. Рівняни, зважаючи на відносно високу ціну — 3 гривні за кілограм — не особливо поспішають купувати їх — чекають здешевлення. Можливо, через це поки що випадків отруєння цими ягодами не було зафіксовано. Але сезон тільки починається…
Величезні кавуни та запашні дині розкладені на дерев’яних ящиках або на асфальті просто неба — таку картину можна побачити ледь не на кожному перехресті, там, де найбільше ходять люди. Ціни тут зазвичай на 50-60 копійок вищі від ринкових. Так би мовити, з націнкою «за доставку». Щоправда, ці додаткові зручності, на жаль, можуть бути дуже сумнівними за якістю. Принаймні коли я купував половину величезного кавуна на зупинці через дорогу від колишнього приміщення гастроному «Дружба», продавець ніяких сертифікатів якості мені не показав. Запевнив, що вони є, але у власниці. Мовляв, маєте бажання, зачекайте півтори-дві години, поки вона прийде. Щоб переконатися, що кавуни безпечні для здоров’я і від вмісту в них нітратів не будуть зашкалювати вимірювальні прилади, кореспондент «РВ» вирішив особисто завезти придбаний кавун у лабораторію на експертизу. У центральній лабораторії продуктового ринку подібні аналізи проводять майже щодня — щойно приходить нова партія продуктів, частину з них відбирають на проби. Лише після цього, якщо усі показники в нормі, продавцям видають сертифікат якості й товари потрапляють на прилавки. Без цього документа торгувати ніхто не дозволить. Щоправда, це стосується тільки продуктів, які продають на території ринку. За решту відповідальність несуть інші інстанції та самі продавці. Після перевірки придбаного кореспондентом кавуна фахівці лабораторії оголосили свій вердикт — кавун цілком придатний для споживання. Прилад виявив 34,1 мг нітратів на кілограм, що вдвічі нижче від допустимої норми. Однак працівники лабораторії не виключають і випадків отруєння кавунами та динями, показники вмісту нітратів яких у нормі. Фахівці кажуть, що все залежить від організму того, хто їх споживає, а також від кількості. До речі, показники вмісту нітратів можуть піднятися і від використання природних добрив — наприклад гною, якщо його додати в ґрунт більше, ніж потрібно. Загалом, у Рівному діє декілька лабораторій, в яких проводять перевірку продуктів на вміст нітратів. Одна з них — на ринку Дикого. Саме туди з Херсона підприємці оптом везуть кавуни та дині. Там кожна партія проходить перевірку і лише після цього продукцію пускають у роздрібну торгівлю. Ще однією інстанцією, яка проводить перевірку якості цих ягід, є управління захисту прав споживачів. Там розповіли, що цьогоріч проводили лише документальну перевірку. Відбирати зразки для вивчення у лабораторії будуть лише тоді, коли почнеться сезон. Тобто наступного місяця. Досі жодних скарг щодо якості цих продуктів до них не надходило.