Кавуновий сезон

1013 0

Ми у соцмережах:

Кавуновий сезон

Кавуни на більш як 90% складаються з води, але це не означає, що в них немає нічого корисного. Насправді ця ягода наповнена поживними речовинами, так що з кожним шматочком, крім води, у ваш організм потраплять вітаміни А, В6і С, лікопін, антиоксиданти і амінокислоти.

Кавун може похвалитися найвищим вмістом лікопіну серед усіх свіжих продуктів. Дослідження пов'язують лікопін зі здоров'ям серця, міцними кістками і профілактикою раку передміхурової залози. Однак щоб отримати лікопін у повному обсязі, необхідно вибирати повністю достиглі кавуни.

Всі частини кавуна є їстівними і корисними. У світло-зеленій м'якоті, розташованій максимально близько до шкірки, наприклад, міститься цитрулін — амінокислота, яка покращує кровообіг і, як наслідок, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Плюс, за даними досліджень, цитрулін здатний впоратися з еректильною дисфункцією, а також може поліпшити ваші спортивні результати (особливо у велоспорті й бігу на короткі дистанції).

Споживання кавуна може бути особливо важливим для літніх жінок, оскільки знижує артеріальний тиск і жорсткість артерій в період постменопаузи.

Не можете випити рекомендованих 2-2,5 літра води в день? Їжте кавуни! Вони, до того ж, багаті електролітами, які здатні допомогти запобігти тепловому удару в спеку.

До речі, кавуни працюють і на благо вашої краси. Так, вітамін А, що міститься в кавуні, сприяє росту нових клітин колагену й еластину. У той час як вітамін С ефективно бореться з вільними радикалами, запобігаючи появі перших ознак старіння.

Але цю смугасту ягідку потрібно вживати в розумних кількостях, інакше навіть здоровому організму вона може завдати шкоди. На думку експертів, корисна порція не повинна перевищувати 250-300 грамів. При цьому відмовитися від кавуна повинні люди, які страждають від сечокам'яної хвороби, порушення відтоку сечі, аденоми передміхурової залози, захворювань серцево-судинної системи, що провокують набряки.

Не рекомендується вживати кавун і при наявності коліту, а також тим, хто страждає від проблем зі шлунково-кишковим трактом. Крім того, ця ягода може стати причиною діареї, нудоти, розладів шлунка й алергії.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також