Хіба може бути кращий напій, ніж фреш?

2209 0

Ми у соцмережах:

Хіба може бути кращий напій, ніж фреш?

Який сік краще пити? Дехто скаже: звичайно ж, фреш — свіжовижатий, бо на заводах виготовляють соки із зіпсованих фруктів, які до того ж містять надто мало вітамінів. Однак спеціалісти у цій галузі такі стереотипи, поширені серед споживачів, спростовують. Запитання про соки, які викликають найбільшу цікавість споживачів, ми переадресували Галині Приходько, керівнику відділу однієї з провідних вітчизняних компаній з виробництва соків.

— Чи можна порівнювати соки фреш і соки, вироблені на заводі? — Кількість вітамінів і мікроелементів практично однакова. Ми намагаємося максимально зберегти вітаміни завдяки щадній термічній обробці — 30-60 секунд при температурі 95 градусів (це необхідно для забезпечення мікробіологічної безпеки). Перевага пакетованого соку — це гарантія його якості та безпеки. Адже на всіх стадіях виробництва соків здійснюється контроль якості і безпеки. Наприклад, ми можемо бути впевнені в якості та безпеці соків-фреш тільки в тому випадку, якщо ми самі виростили ці овочі і фрукти. Адже овочі і фрукти з ринку найчастіше містять високий рівень небезпечних елементів, наприклад, нітрати. Тому безпека пакетованого соку перевершує цей показник у свіжовижатих соках. — Кажуть, що при виготовленні соків використовуються на заводах зіпсовані фрукти і овочі. — На соки використовується сировина, яка перевіряється на вхідному контролі за багатьма показниками: й органолептичними, і фізико-хімічними, і мікробіологічними. На переробку потрапляють тільки стиглі і свіжі плоди, ні про які "некондиційні" не може бути мови. В цілому, існує норма: якщо партія сировини містить більше 10% браку, її повертають постачальнику, тому на виробництво потрапляє сировина тільки високої якості. — Чи правда, що нектар — це сильно розбавлений сік, в якому від фруктів майже нічого не залишилося? — Нектар від соку відрізняється кількістю фруктової частини: в соку вона становить 100%, а в нектарі від 25 до 99%. Також на відміну від соку, в нектар може додаватися цукровий сироп. За міжнародними стандартами виробник сам визначає, яку кількість фруктової частини закладати в той чи інший продукт, але не менше 35% для персика, і не менше 50% для яблука. — До речі, кажуть, що в Україні всі фруктові соки роблять з яблучного пюре. А "банановими", "ананасовими" та іншими соки стають тільки завдяки харчовим добавкам. — Це не так. Не можна зробити банановий нектар з яблучного пюре. Сировина, з якої виготовляють соки, відповідає їхній назві на упаковці, і ніяк інакше. Дійсно, при перетиранні банан перетворюється на густе пюре (банановий сік отримати неможливо). Для того, щоб продукт був приємним для вживання, його доводять до питної консистенції додаванням артезіанської води. На прикладі банана видно, чому поряд з соками з'являються нектари. Нектар — це продукт, отриманий шляхом змішування соку або перетертих фруктів/овочів (пюре) з цукровим сиропом. Нектар не містить штучних або синтетичних добавок. Наприклад, бананово-полуничний нектар готують за рецептурою, що включає бананове пюре, полуничне пюре, концентрований полуничний сік і цукровий сироп. — Наскільки зберігаються корисні властивості соку, відновлені з концентрату? — Технологія відновленого соку застосовується для того, щоб випускати продукцію цілий рік, а не тільки в період збору врожаю або одноразово, як у випадку з свіжовижатим соком, і гарантувати постійну якість. Важливо розуміти термінологію: "концентрований сік" — це продукт, отриманий шляхом видалення води випарюванням або виморожуванням з натурального соку. При цьому всі корисні речовини: мікроелементи і вітаміни зберігаються. До питної консистенції він доводиться додаванням рівно такої кількості води, скільки було видалено при його приготуванні. Для відновлення соку ми використовуємо артезіанську воду, яка за своїми властивостями максимально наближена за складом до тієї води, яка була вилучена при виробництві концентрованого соку. — Що краще — картонна упаковка чи скляна? — У всьому світі картонна упаковка вважається найбільш доцільною, функціональною і дорогою. Але справа не в ціні. Знаєте, чому сік зберігається в закритій упаковці цілий рік і не втрачає корисних властивостей? Тому що картонна упаковка "Тетра Пак" складається з шести шарів (два шари поліетилену, шар алюмінієвої фольги, ще один шар поліетилену, шар картону і знову шар поліетилену) і захищає сік від повітря, світла і бактерій. Картон додає міцності, поліетилен — непроникності, алюмінієва фольга створює бар'єр проти світла і кисню. І головне — упаковка забезпечує асептичність, тобто вакуумну ізоляцію. — Як вибрати справді корисний сік? — Насамперед вибирати ту торгову марку, якій довіряєте. Відверто кажучи, чим відоміша торгова марка, тим пильніша увага до неї з боку контролюючих органів і конкурентів. Тому це є серйозним стимулом до випуску продукції високої якості та рівня безпеки. Що стосується параметрів, показників, необхідно неодмінно читати склад на упаковці — там все написано. Крім складу, виробник обов'язково вказує харчову та енергетичну цінність. Тому вибрати сік ви можете, ґрунтуючись на власних спостереженнях і смакових перевагах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також