Незважаючи на те, що на 90% гарбуз складається з води, він багатий на вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи В і рідкісний вітамін Т. До його складу також входять пектини, амінокислоти, білки, вуглеводи, клітковина, глюкоза, фруктоза, а також різні мінерали: фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод.
Цікавим є той факт, що за кількістю заліза гарбуз — переможець серед овочів, а цінних білків містить більше, ніж перепелині яйця. Крім того, він містить в п'ять разів більше каротину, ніж морква. Каротин в нашому організмі перетворюється у вітамін А і діє як сильний антиоксидант. Корисні властивості гарбуза проявляються не тільки в сирому, а й у вареному вигляді, у насінні та сокові. Гарбуз володіє такими корисними властивостями:
- добре впливає на роботу кишечнику, оскільки володіє послаблюючим ефектом;
- знижує ризик розвитку гіпертонії, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи;
- стимулює роботу нирок, біохімічні процеси в печінці;
- корисний при захворюваннях органів травлення (гастрит, коліт);
- підтримує та зміцнює зір;
- виводить з організму холестерин, токсини, шлаки;
- підвищує імунітет;
- впливає на розщеплення каміння в нирках;
- допомагає не лише схуднути, а й позбутися захворювання сечових шляхів;
- у чоловіків покращує потенцію і виступає як профілактичний засіб простатиту;
- допомагає позбутися глистів та інших кишкових паразитів;
- добре впливає на нервову систему, володіє заспокійливим ефектом;
- під час зовнішнього використання лікує опіки та запалення.