Хомку в борг уже не дають

5199 0

Ми у соцмережах:

Хомку в борг уже не дають

Чи наважиться міський голова Рівного Володимир Хомко замкнути свій кабінет і піти разом з підлеглими у неоплачувану відпустку? Так зробив міський голова Калуша, що на Івано-Франківщині, — там упродовж кількох місяців не надходили кошти з казначейства, тож робота чиновників втрачала будь-який сенс. У Рівному ситуація не краща — держказначейство заборгувало майже 9 мільйонів гривень. Грошей, потрібних на зарплатню, ремонт доріг і дахів... Зрештою, для того, щоб розрахуватись із кредиторами, які досі в борг і дороги ремонтували, і матеріали надавали. Тепер в борг уже працювати не хочуть. Тому-то й стоїть без асфальту ще з весни дорога на вулиці Київській у Рівному. Деякі фахівці запевняють: простоїть так ще з рік, і не зруйнується. То може, й все інше постоїть, не зруйнується, доки голова і його команда економитимуть бюджетні гроші, відпочиваючи за власний рахунок?

Юрій Проник, начальник Служби автомобільних доріг у Рівненській області: — Те, що зняли верхній шар асфальту на Київській та Соборній — не біда. Нижній шар асфальту завжди міцніший, тож як мінімум рік простоїть. Погана погода його не зруйнує, а якщо й з'явиться якась ямка, то фірма, що виграла тендер, її залатає. Такі деталі одразу передбачають у договорі. Та й їздити після того, як зняли верхній шар, стало легше, бо ям немає. Верхній шар асфальту часто знімають задовго до ремонту. Головне, аби гроші на ремонт давали. Бо ж казначейство заборгувало підприємствам, які робили дороги Рівненщини, 45 мільйонів гривень. А до кінця року ще 50 млн. грн. мали б виділити.

 
Ми зараз у надзвичайно складній ситуації. Повернувся з Києва дуже розчарований, бо грошей, зрозумів, не буде. А я ж особисто фірмам-підрядникам обіцяв розрахуватися за роботу. Тепер дехто дзвонить і погрожує навіть фізичною розправою. Але й їх зрозуміти можна, підприємці у безвиході. Вони ж роблять ремонти за свої кошти, навіть аванси ніхто їм не виплачує, бо це заборонено законом. Беруть кредити, відремонтовані дороги здають в експлуатацію, відсотки тим часом ростуть, а гроші їм не повертають. Багато фірм уже відмовилося від виграних тендерів. Нам взагалі стало важко проводити тендери на поточні ремонти доріг, ніхто не подає заяви на участь, бачачи, яка ситуація з грішми. Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Ви, напевно, чули, що нещодавно міський голова Калуша з усім міськвиконкомом пішов у відпустку через те, що казначейство затримує кошти. Наслідувати цей приклад я не збираюся: демарш має характер відчаю. Уявіть собі, щоб місто на місяць чи більше залишилося взагалі без влади — це неможливо. До мене щодня приходять із десятками скарг, постійно потрібно вирішувати проблеми, втручатися у роботу чи то ЖКП, чи то навіть приватних підприємств. От уявіть, що зараз би якась котельня припинила працювати? Куди б ішли люди по допомогу? У Рівного 9 мільйонів у казначействі "зависло", а в Калуші — 10 мільйонів, хоча це місто втричі менше, тож для них це дуже велика сума. На асфальтування доріг у Рівному з державного, міського та обласного бюджетів загалом було передбачено 32 мільйони гривень, і ми могли зробити за ці гроші не менше, ніж торік. Але не можемо навіть приступити до роботи. Від 25 серпня казначейство лише один раз переказало кошти, але тільки 10% від заявленої суми. У місті чекають на ремонт не лише Київська та Соборна, а й дорога в Новому Дворі, по якій вже їздити неможливо, і частина дороги між мостами на Млинівській, і дахи, і двори. Думаю, на Млинівській та у Новому Дворі асфальт зробимо, навіть якщо казначейство грошей не виділить, бо ШЕУ, підпорядковане міській раді, робитиме все, що ми скажемо. А ось Київську та Соборну фірми, які повигравали тендери, ремонтувати без авансу не хочуть. Мені не погрожують, як Юрію Пронику, я все-таки набагато менші суми винний підрядникам, але працювати відмовляються. Так, ВАТ "Рівнешляхбуд", яке має ремонтувати Київську, просить вже навіть не аванс, а щоб ми розрахувалися за вулицю Коновальця, яку вони ремонтували. Але боюся, що гроші казначейство пропустить лише у грудні, і покрити асфальтом Київську та Соборну не встигнемо. Робитиму все, що від мене залежить, аби зрізані ділянки зробили, бо за зиму вони зруйнуються. Тільки без грошей бітум завезти не вдасться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також