Хрюшу знімали з ефіру за те, що не вмів моргати

1808 0

Ми у соцмережах:

Хрюшу знімали з ефіру за те, що не вмів моргати

Немає в нашій країні людини, яка б не дивилася «Спокойной ночи, малыши!». Мільйони дітей виросли на ній, десятки ведучих вважали за щастя розповісти казку на ніч. «Спокушки» тричі ставали володарями Теффі й занесені в Книгу рекордів Росії як програма-довгожитель. Нещодавно вона відзначила 40-річчя.

Образцов не зміг задовольнити малюків Спочатку в програмі ніяких мультиків не було. Актор за кадром читав казку, а на екрані всі події ілюструвалася малюнками відомих мультиплікаторів (у тому числі В’ячеслава Котьоночкіна). Потім актори почали з’являтися в кадрі. Запрошували Грибова, Бистрицьку, Князєва... До речі, багато не вважали за потрібне вчити тексти напам’ять і, траплялося, збивалися (а передача йшла в прямому ефірі!). Редакторам доводилося писати для зірок театру гігантські шпаргалки на листах ватману. Незабаром на місце мальованих вистав прийшли лялькові спектаклі. Персонажів замовляли в Театрі Образцова. Але вже після перших випусків стало зрозуміло, що тамтешні ляльки не підходять! Вони були зроблені так, щоб глядач у двадцятому ряду роздивився їхню міміку; на екрані це виглядало грубо. Довелося шукати інших ляльок...

Мусульмани погрожували свині розправою З нині відомих персонажів першим на екран вийшов Філя. Спочатку в пса було інше ім’я, яке зараз ніхто і не згадає. Але актору Григорію Толчинському, який озвучував персонажа, він чимось нагадав родича на ім’я Філіп. Ось і став він величати собаку Фільою... Потім, у 1974 році, виготовили Степашку (кажуть, його дуже любив генсек Брежнєв). Потім у «сім’ю» влився Хрюша. До речі, після його появи на ЦТ почали приходити листи від мусульман. Вони повідомляли, що свиня ображає їхні релігійні почуття. Особливо сердиті обіцяли приїхати в Москву і розправитися з лялькою. Редактору програми довелося перечитати ввесь Коран; у результаті з’ясували, що їсти свинину мусульманам не можна, а от дивитися на неї аж ніяк не забороняється! Якось черговому начальнику програми не сподобалося, що Хрюша не моргає. Тоді це питання вирішувалося мало не на засіданні Держтелерадіо. Ляльку тимчасово зняли з ефіру. Але глядачі обурилися, засипали «Останкіно» листами... І немиготливого Хрюшу відновили на роботі. Пізніше його, до речі, все-таки «навчили» рухати повіками.

Мама Каркуші пройшла через табори Ще один легендарний персонаж — Каркуша. Вона з’явилася на екранах у 1982 році. Грала її Гертруда Суфімова — акторка з непростою долею. Колись біографію акторки зіпсувало «невдале» заміжжя (чоловіком її став іноземець, що в радянський час не віталося). Вона потрапила в табори. Після відсидки шлях у театр був закритий. І автомобільна аварія, яка залишила на обличчі шрами, обіцяла назавжди поставити жирну крапку в кар’єрі... Але, на щастя Гертруди Олександрівни, її взяли в «Спокушки».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також