Хто вкрав… зупинку?

2835 0

Ми у соцмережах:

Хто вкрав… зупинку?

Десятки років стояли там люди. І стояла зупинка. Та й досі у Рівному поблизу бізнес-центру «Політон» на Київській люди стоять. А зупинка зникла. Бо нічийна. Розслідуванням цієї загадкової справи зайнявся один рівнянин, але оббивши пороги багатьох чиновницьких кабінетів, він так і не зміг з’ясувати, хто встиг ту зупинку приватизувати чи, по-простому, — вкрасти.

Свідок таємничого зникнення зупинки Сергій Комельков, голова будинкового комітету з вулиці Київської, наполягає на тому, що в обласному центрі потрібно негайно провести інвентаризацію міських зупинок громадського транспорту, дитячих майданчиків, лавочок, смітників. — Кілька місяців тому зникла названа зупинка громадського транспорту, — розповів п. Комельков. — Це накриття близько десятка років дозволяло заховатися від вітру, дощу, присісти на лавочку в очікуванні транспорту немічним пенсіонерам, інвалідам. Ми намагалися з’ясувати, куди поділася зупинка і чи давав хтось дозвіл на її знесення. Зверталися в управління архітектури, капітального будівництва, житлово-комунального господарства, підключили до з’ясування цього питання міських депутатів, прокуратуру, міліцію. В управлінні капітального будівництва нам повідомили, що дозволу на знесення зупинки ніхто не надавав. В управлінні архітектури сказали, що зупинка мала неестетичний вигляд. Але хто цю естетику визначав і як? Викликали ми і секретаря міськради Юрія Торгуна. Цікавилися, чи, бува, він не приватизував зупинку для сімейного бізнесу, адже колись займався продажем квітів. Секретар аж побілів на такий закид, але про зникнення зупинки нічого пояснити не зміг. З’ясували ми тільки, що обліком зупинок громадського транспорту займаються в міському управлінні транспорту. Втім, у них на балансі лише чотири зупинки з усього міста. Решта зупинок, виходить, нічийні. Але матеріали, з яких роблять зупинки, той же метал, після знесення можна продати і виручені кошти витратити, скажімо, на придбання меблів для лікарні. Звісно, усе це має бути задокументовано. Але дозволу на знесення зупинки біля «Політону» не було, документів про це ніяких немає, отож виходить, що гроші, тобто зупинку, вкрали. До речі, подібна ситуація у місті з лавочками, дитячими майданчиками, смітниками. Колись підприємства встановлювали їх за власний кошт. Але нині вони ніде на балансі не перебувають, отже, безгосподарні. Тож якщо їх розкрадають, за це ніхто не відповідає. Відповідно, ЖКП не мають права тратити кошти на їх ремонт. То, можливо, пора навести порядок у цих питаннях і винести на сесію міськради питання про проведення інвентаризації міського майна: усіх зупинок, лавочок, пісочниць, смітників, гойдалок? Як з’ясувалося, відповідати за зникнення названої зупинки дійсно немає кому. У сусідньому бізнес-центрі «Політон» від коментарів відмовилися.

Коментарі Василь Сливка, начальник міського управління транспорту: — Згідно з домовленістю з власником «Політону» він має збудувати на місці старої нову зупинку для громадського транспорту. Тож стару зупинку знесли і нині закінчують розробляти проект нової. Чому поспішили знести колишнє накриття зупинки, не дочекавшись затвердження проекту? Це питання не до мене, а до управління архітектури та власника торгового центру. У нас на балансі є лише чотири зупинки: на вулицях Льонокомбінатівській, Млинівській та дві на вулиці Київській біля автовокзалу. Це ті, які збудовані за кошти нашого управління. Решту зупинок у місті зведено різними власниками. Адже міська рада дає підприємцям дозволи на будівництво магазинів, кіосків разом з зупинками громадського транспорту. Ці зупинки ми не можемо взяти на баланс, оскільки вони мають своїх власників. Чимало зупинок міста нині взагалі не мають господарів, оскільки збудовані організаціями та підприємствами, які нині ліквідовані. Однак усі зупинки міста перебувають у нас на обліку і ми стежимо за їхнім станом. Щороку перед Великоднем у міру наявності коштів, їх ремонтуємо і фарбуємо. Анатолій Храбан, начальник міського управління містобудування та архітектури: — До травня нова зупинка на вулиці Київській буде збудована, адже це передбачено проектом будівництва другої черги «Політону». А старий навіс зупинки знесли, тому що він морально і фізично застарів. Чому це зробили задовго до початку зведення нової зупинки — питання до власника «Політону». Юрій Собчук, начальник міського управління житлово-комунального господарства: — Усі пісочниці, гойдалки, лавочки міста, розташовані у дворах будинків, перебувають на балансі в ЖКП. Їх приймали на баланс разом зі здачею будинків. ЖКП щороку все це ремонтують, фарбують. Немає сенсу проводити їх інвентаризацію, оскільки робимо це щороку, а при потребі — навіть додатково. При виявленні аварійних гойдалок, залізобетонних плит — їх обов’язково зносимо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також