Художник портрети президентів не продає

2496 0

Ми у соцмережах:

Художник портрети президентів не продає

Рівнянин Володимир Вознюк ще з часів СРСР «спеціалізується» на створенні портретів політиків. Однак всерйоз цим захопився уже в незалежній Україні, коли вийшов на заслужений відпочинок. Особливість його робіт у тому, що на більшості з них є автографи зображених відомих осіб. Адже до початку роботи над портретом художник просить політиків розписатися на чистому полотні.

Вирішив писати історію України… у портретах політиків Першим політиком, якого Володимир Вознюк зобразив на полотні, був генсек ЦК КПРС Леонід Брежнєв. Його, а також портрети партійних діячів — секретарів обкомів і райкомів — художник малював на замовлення. Оточення тодішніх перших осіб робило їм подарунки до свят у вигляді їхніх зображень. З часу проголошення незалежності України створення портретів політиків стало справжнім хобі художника. Таким своєрідним чином він вирішив писати історію держави, за долю якої вболівав. У творчому доробку п. Вознюка є зображення усіх президентів незалежної України — Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка. — З Леонідом Кравчуком я зустрівся у Рівному, коли він ще тільки був кандидатом у президенти, — згадує художник. — Майбутній Президент у той день виступав на обласному радіо. Я, дізнавшись про це, поспішив з полотном до телерадіокомпанії. Звернувся до Кравчука зі словами: «Наше мистецтво збідніло. Картинну галерею міста розікрали. Прошу Ваш автограф, щоб створити портрет. Підтримайте мистецтво». Кравчук в автографі мені не відмовив і пізніше, будучи вже на посаді Президента, при повторній зустрічі у Києві впізнав і навіть назвав по імені. Я здивувався, що він мене пам’ятає, а Кравчук каже: «Президент повинен усе пам’ятати». Того дня, на відкритті Києво-Могилянської академії, я вручив йому символічний подарунок — створений мною портрет Михайла Грушевського — першого Президента Української республіки у 1918 році. А ось портрет Леоніда Кравчука, а також ще одного тодішнього кандидата в президенти Левка Лук’яненка я передав у Національний музей історії України у Києві. Там вони зберігаються досі.

За картину отримав лист-подяку від Білла Клінтона Не лише українських політиків малював Володимир Вознюк. Картину «Ланцюг взаєморозуміння», на якій розмістив портрети тодішніх глав держав світу, він присвятив темі знищення ядерної зброї, зокрема, тристоронній зустрічі з цього приводу президентів України Леоніда Кравчука, Росії — Бориса Єльцина та США — Білла Клінтона. Окрім цих політиків, на полотні він зобразив портрети й керівників інших держав, які рухаються один за одним — ланцюжком — крізь час у просторі Всесвіту. Цю картину художник подарував президенту США. Для цього спеціально їздив до Риги, куди той приїжджав. У відповідь на такий подарунок Білл Клінтон прислав Володимиру Вознюку лист-подяку за своїм підписом. Його художник охоче демонструє. Згодом з’явилася і друга подібна картина з аналогічною назвою. На ній президенти: США — Джордж Буш, Росії — Володимир Путін, України — Віктор Ющенко, Франції — Жак Ширак, королева Великобританії Єлизавета ІІ та інші. До речі, щоб максимально схоже відобразити риси обличчя глав іноземних держав, художник просив їхні фотопортрети у посольствах. — У жодному з них мені не відмовили. А ось із посольством Великобританії вийшов казус, — усміхається п. Вознюк. — Я не знав, що главою їхньої держави є королева, і попросив портрет прем’єр-міністра. Але вони мені ввічливо пояснили, хто є хто, і прислали фото Єлизавети II.

Для автографів — спеціальний олівець Якщо спочатку Володимир Вознюк портрети політиків дарував, то потім від такої практики відмовився. Вирішив, що збиратиме їх для картинної галереї, яку мріє створити у Рівному. Першим у своїй домашній колекції залишив портрет Леоніда Кучми. Є у нього також зображені Віктор Янукович, Володимир Литвин. На одній картині він розмістив і політичну «трійцю» — Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко, Володимира Литвина. Цих трьох політиків художник «зустрів» на майдані Незалежності у Києві у 2005 році, коли відбувалося святкування чергової річниці незалежності держави. Тут узяв у них і автографи. Коли Віктор Ющенко ставив з підписом своє «Щиро!», Володимир Вознюк підкреслив, що олівцем, який він тримає у руках, розписалися на його картинах уже всі три президенти держави. «Такий олівець треба зберегти!» — зауважив на це Віктор Ющенко. — Це не простий олівець, а з кольорових, чорний, — пояснює художник. — Спеціально такий взяв, щоб добре автограф на картині було видно. Олівцю цьому уже 17 років. Я ним не користуюся. Тільки кандидати у президенти ставлять ним свої підписи.

Мріє відкрити у Рівному музей портретів політиків Свої портрети у виконанні Володимира Вознюка бачили не всі зображені ним політики. Адже художник не дуже афішує свої роботи. Втім, він не проти їх показати на широкий загал. Тому мріє про видання альбому з репродукціями картин і шукає для цього спонсора. У його творчому доробку — не лише зображення політиків. Художник малює пейзажі, портрети рідних, пише і реставрує ікони. Одна з його ікон — «Воскресіння Христа» — є у Михайлівському соборі у Києві. Ще одна — «Трійця» — у нижньому храмі Свято-Воскресенського собору в Рівному. Художник мріє відкрити у Рівному свою картинну галерею або музей портретів політиків. Останнє, вважає п. Вознюк, могло б стати «родзинкою» міста і привабити сюди туристів. Але поки що з такою ідеєю до місцевої влади не звертався, як і не писав ніколи портретів тутешніх політиків чи представників влади. — Не вистачає часу на це, — говорить п. Вознюк. — Хоча, можливо, це й допомогло б втілити мої мрії у життя. А взагалі я не люблю працювати на замовлення. Бо в такому разі потрібно працювати швидко, а я люблю малювати без поспіху. Інколи можу й закинути роботу, щоб через деякий час повернутися до неї знову. Та й гроші за замовлення платять незначні. Я ще в юності, щоб спокійно віддаватися улюбленому заняттю і не залежати від грошей, спеціально обрав професію військового фінансиста. Тож маю нині нормальну пенсію і можу собі дозволити малювати те, що хочу, а не те, за що платять. І свої картини нізащо не продав би. Бо гроші розійдуться і нічого не залишиться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також