6 «дієтичних» помилок,

2421 0

Ми у соцмережах:

6 «дієтичних» помилок,

Щоб сісти на дієту, приготуйтеся «затягнути пасок» і в прямому, і в переносному значенні. Таке неписане правило. Як свідчить практика, готовність ця — зазвичай така гаряча спочатку і при виборі графіка харчування — зменшується прямо пропорційно кількості днів, проведених на дієті. Не дивно, що під кінець «терміну» так часто можна почути фрази типу: «У... не можу дивитися на цю курку (капусту та ін.)». Сумно, що багато хто навіть не запитує: що ж пішло не так? Чому обіцяне легке схуднення перетворилося на добровільне катування? Як пояснила директор клініки «Нью Медікал», дієтолог Інна Поліщук, відповідь потрібно шукати не стільки в раціоні, скільки в організмі людини, що худне. Вона розповіла про шість найпоширеніших помилок дієтників.

1 «Хочу швидко і багато!» Вважається, що чим швидше людина починає скидати кілограми під час дієти, тим вищий від неї ефект. Це неправильно. Занадто швидке схуднення небезпечне для організму. По-перше, при поверненні на звичайний режим харчування, замість скинутих 5–7 кг, досить швидко можна набрати всі 10. А по-друге, цілком реально спровокувати тяжку інтоксикацію організму. Річ у тім, що всі швидкі дієти небезпечні втратою не стільки «ненависного» жиру, скільки життєво необхідної води й електролітів, активної клітинної маси. Не вистачає рідини, йде порушення очисної й видільної функції органів. В наявності — всі ознаки отруєння: нудота, головний біль, стомлюваність, відвисання шкіри. Так що, як кажуть, тихіше їдеш — далі будеш. Порада. Розумний процес схуднення — це втрата 300–400 г жиру за тиждень і не більше 500–800 г загальної ваги.

2 «Мій жир — тільки косметичний недолік» За словами дієтолога, майже ніхто не сприймає надлишкову вагу й ожиріння як серйозну хворобу. А тим часом, без обліку форми і ступеня ожиріння товстим людям, які хочуть підібрати ефективну схему лікувального харчування, просто не обійтися. Як і без допомоги спеціаліста. Існує кілька форм ожиріння: — При вісцеральному жир відкладається здебільшого в ділянці живота. Чим більше відкладається, тим більше порушень з боку шлунково-кишкового тракту. А це, у свою чергу, свідчить про порушення виробництва гормонів, що сприяють нормальному травленню, а також метаболізму, що буває при хронічному переїданні. Це — найнебезпечніший вид ожиріння, тому що він — одна з причин інфаркту міокарда, атеросклерозу і хвороби Альцгеймера. — Ожиріння, при якому «запас» відкладається на ногах, сідницях, на боках, як правило, свідчить про порушення роботи яєчників у жінок і яєчок у чоловіків. Дефіцит гормонів естрогену і тестостерону, що виробляють ці органи, боляче б’є по загальному самопочуттю — людина переживає стрес, спостерігаються деякі клімактеричні прояви: підвищена пітливість, посилене серцебиття, невмотивовані напади страху, стрибки артеріального тиску. — При порушенні роботи щитовидної залози і зниженні кількості вироблюваних нею гормонів йде загальне зниження обміну речовин. Людина їсть небагато, але її організм не використовує навіть ту невелику кількість енергії, а відправляє в «засіки». Жири окуповують не тільки клітковину, але й органи: печінку, підшлункову залозу, судини і т.д. Це провокує метаболічний синдром, гіпертонію, порушення функції печінки (жировий гепатоз), склероз підшлункової залози, ураження судин ніг і багато інших хвороб. Порада. Якщо є підозра на ожиріння і порушення обміну речовин, в жодному разі не сідайте на дієту, вичитану в інтернеті або жіночому журналі. Спочатку до лікаря!

3 «Мікроелементний безлад не страшний» Швидке схуднення призводить до дисбалансу в організмі макроелементів (особливо натрію і калію), мікроелементів, вітамінів. Крім того, завдяки «крутій дієті» у крові людини збільшується кількість сечової кислоти і так званих кетонових тіл, що утворюються при розщепленні білкової їжі. Через дефіцит антиоксидантів організм не встигає окислити ліпіди, страждають судини і тканини, згодом людина страждає від інтоксикації й порушення роботи органів. Порада. Знову-таки худніть повільно. Під час дієти приймайте антиоксиданти і катехоламіни: їх містить зелений чай, продукти, багаті вітаміном С, фрукти й овочі, що мають червоне і жовтогаряче забарвлення.

4 «Депресії я не піддамся» Всі дієти (вегетаріанські, спортивні, японські, голлівудські, за групою крові й т.д.) — це шаблони, розраховані на зменшення кількості вживання їжі й кілокалорій. Тому вони і дають швидкий ефект схуднення, який може бути сприятливий для фігури, але шкодить організму, і не тільки у фізичному плані. Як ми вже сказали, людина худне за рахунок своїх резервних можливостей, її організм зазнає стресу, відповідно зменшується вироблення ендорфіну (гормону радості). Хочеш не хочеш, а ніс повісиш. До того ж, той факт, що ви повинні обмежувати себе у виборі їжі — сьогодні я на сніданок з’їв одне яйце, один апельсинчик і сухарик, а на обід з’їм те-то і те-то... і ані кроку вбік — травмує психіку. Більшість дієт виключає можливість святкових столів. А якщо під час сидіння на дієті вас зненацька запросили в гості? Звичайно, доведеться чимось одним жертвувати! Крім того, суворий режим, при якому, навіть якщо дуже хочеться, не можна дозволити собі хоча б маленьку солоденьку цукерку, точно не на користь і загрожує депресією. Але ж одержувати радість від їжі, особливо для людей з надлишковою вагою — річ така ж важлива, як і, наприклад, спілкування для любителів поговорити. Порада. Якщо ви всерйоз вирішили зайнятися собою, то замість дієти (чи то пак, тимчасового обмеження в харчуванні) перейдіть на раціональний режим харчування. Його може скласти тільки лікар-дієтолог.

5 «Відчуття голоду перетерплю» Не варто себе обманювати. Якщо ви сіли на дієту, під час якої після кожного прийому їжі почуваєте себе голодним — ця дієта не для вас! Крім того, загальновідомо, що правильне схуднення повинне бути комплексним і включати фізичні навантаження. Так що при виборі схеми харчування в меню важливо передбачити і можливі енерговитрати. Погодьтеся, якщо людина, наприклад, попрацювала у тренажерному залі або поплавала у басейні, у неї апетит вже зовсім не той, що після читання книжки, лежачи на дивані. Правильний раціон схуднення в таких випадках передбачає вживання більшої кількості вуглеводів, тобто багатих ними овочів і фруктів, молочних продуктів, які дають насичення і нормалізують білковий баланс. Порада. Крім описаних нюансів, грамотний дієтолог під час приготування вашої схеми харчування повинен врахувати багато інших факторів: вік, сексуальну активність, гормональний статус, рівень опору інфекціям і стресам, ін. Розписати необхідну кількість антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів.

6 «Харчовою непереносимістю — по імунітету» Буває, що при самостійному виборі дієт, у яких домінує один якийсь продукт, люди випадково, можна сказати навмання, наштовхуються на серйозну проблему. А саме — харчову непереносимість. Поївши, припустимо, яєць або капусти днів три підряд, такі дієтники починають скаржитися на головний біль, запори, депресію, сильну втому, безсоння, висипку на шкірі й інші неприємні прояви. І дуже добре, якщо вони відразу звертаються до кваліфікованого лікаря — однією прихованою проблемою менше. Але якщо списують ці нездужання на якісь незначні причини, лише далі заганяють себе в алергійний стан, підриваючи обмін речовин і імунітет. Порада. Сідайте на дієту тільки після необхідного обстеження в лікаря. Їжа при цьому повинна бути смачна і різноманітна. Якщо за нашою порадою телятину, яку ви вчора їли відвареною, сьогодні замаринуєте, наприклад, у гранатовому соку, а завтра приготуєте по-ірландськи, виглядати така їжа буде так само апетитно і не набридне..

До речі Секрети дієтолога Інни ПОЛІЩУК • Під час підготовки схеми лікувального харчування я враховую навіть генетичні особливості людини. Якщо це грузин, наприклад, беру до уваги, що він звик їсти перець болгарський, помідори, горіхи. Якщо українець — у схемі домінує слов’янська їжа: картопля, морква, сало. Здавалося б, ідеальна за своїми якостями їжа, яку їдять японці, тобто морепродукти, далеко не всім підходить. Її потрібно включати в раціон, але не робити основою харчування. Українці також не можуть харчуватися соєвою олією, як американці, оливковою олією з трюфелями, як італійці. Нам потрібна кукурудзяна, рапсова і, звичайно ж, соняшникова олія, але правильна — першого віджиму. • Одне з головних завдань дієтолога — навчити пацієнта секретів прийому їжі й самостійного планування. У тому числі перекусів. Не можна перехоплювати їжу, коли захочеться. Краще носити із собою в сумочці або кишені горішки, якісь сухофрукти, але не купувати спонтанно пиріжок, який на ваших очах смажиться в киплячій, багато разів пересмаженій олії. • Я рекомендую контролювати величину порцій. Нехай буде порція помірна, а тарілка велика, як у ресторані, красиво прикрашена: якась зелень, шматочок телятини, соус. Не варто забувати, що від гарно приготовленої їжі (і це психологічний момент) ми одержуємо більше насичення, навіть з’їдаючи менше. • Важливо навчитися оцінювати властивості продуктів і розбиратися в написах на упаковці. Відзначати про себе калорії, кількість консервантів і емульгаторів, чи є в складі продукту генетично модифіковані продукти й ін. — врахуйте, що продукти, які ми вживаємо, впливають на наш характер. Коли людина їсть м’ясо, вона стає агресивнішою, коли капусту й овочі — у неї з’являється відчуття незадоволення. Ті, хто їсть молочні продукти, найчастіше відчувають жалість до себе. А любителям солодкого зазвичай не вистачає спілкування і любові до себе.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також