Хворих на СНІД захистять від розголошення діагнозу

1899 0

Ми у соцмережах:

Хворих на СНІД захистять від розголошення діагнозу

Представництво Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, віднедавна з’явилося в нашій області. За словами регіонального представника новоствореної Мережі ЛЖВС Юрія Лазаревича, необхідність у такій організації на Рівненщині виникла у зв’язку з фактами порушення прав ВІЛ-позитивних людей: відсутність безкоштовного тестування на ВІЛ для усіх рівнян, відсутність стаціонару для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, розголошення медичними працівниками статусу таких хворих.

— Наше представництво було створене за ініціативою групи людей, які бажають займатися захистом прав ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Організація поки що не оформлена юридично, тому і свого приміщення ми ще не маємо. До нас можна звернутися через обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом, на базі якого ми готуємо свій проект. Ми займатимемося моніторингом лікування та діагностики на ВІЛ, захистом прав ВІЛ-позитивних тощо, — розповів п.Лазаревич. — Найчастіше до нас звертаються зі скаргами на розголошення діагнозу медиками та відмову в лікуванні у тому чи іншому медичному закладі, хоча люди з ВІЛ можуть перебувати у будь-якій лікарні. Щоб повідомити про подібні порушення, людина може звернутися до нас в усній формі, навіть не називаючи себе. Але бажано назвати лікаря, який допустив порушення. У законодавстві за це передбачена кримінальна відповідальність. Поки що соціальні послуги людям з ВІЛ надають в обласній соціальній службі сім’ї, дітей та молоді та кабінетах довіри, які є в кожному районному центрі. У Рівному їх чотири: при обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом та при диспансерах — шкірно-венерологічному, протитуберкульозному та наркологічному. Ці послуги безкоштовні, як і обстеження та лікування ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД. Свої міркування щодо профілактики та боротьби зі СНІДом висловила головний лікар центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Гандзюк: — Діяльність центру на 70% фінансується різними міжнародними організаціями, однак я вважаю, що фінансування повинно відбуватися більше за рахунок місцевих бюджетів, адже СНІД у нашій області — це насамперед наша проблема. Цього ж року в обласному бюджеті передбачено 270 тисяч гривень для обстеження на ВІЛ та 50 тисяч — на дитяче харчування. До травня-червня ми також плануємо відкрити лабораторію для проведення аналізів крові на ВІЛ. Поки що в області такі аналізи роблять лише в санепідемстанції. Коли ж матимемо власну лабораторію, одразу ж постане питання створення стаціонарного відділення. Торік було обстежено на ВІЛ 3,5% населення області, окрім вагітних, яких двічі обстежують під час вагітності, та донорів, для яких воно також обов’язкове. Цього року плануємо обстежити 5% населення. Основним методом лікування, як і раніше, залишається АРТ-терапія, це лікування пожиттєве і безкоштовне. На Рівненщині за цією методикою лікуються 12 хворих, а до кінця року їх має бути ще 50.

Довідка «РВ» Рівненська область за кількістю ВІЛ-позитивних людей посідає одне з останніх місць серед інших областей України. Зараз в області зареєстровано 757 ВІЛ-інфікованих. На СНІД захворіло 200 людей, двоє з яких — діти до трьох років. З кожним роком виявлених ВІЛ-інфікованих дітей в області стає все більше. Якщо у 2002 році було виявлено 6 таких дітей, у 2003 — 4, у 2004 — 14, у 2005 — 14, у 2006 — 15, у 2007 — 33, а цього року виявлено вже 5 ВІЛ-позитивних дітей. За ввесь період реєстрації, яку центр профілактики та боротьби зі СНІДом проводить з 1996 року, на Рівненщині від цієї хвороби померло близько 40 людей. Найбільше ВІЛ-інфікованих у Кузнецовську, Радивилові, Млинові, Дубні та Рівному, причому 40% ВІЛ-позитивних зареєстровано саме в обласному центрі. Серед виявлених ВІЛ-позитивних — найчастіше люди віком від 25 до 40 років, а загалом вік таких людей — від 16 до 59 років. Більшість ВІЛ-інфікованих — чоловіки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також