Хворіють і чоловіки: рівненський лікар про рак молочної залози та як йому протидіяти

794 0

Ми у соцмережах:

Хворіють і чоловіки: рівненський лікар про рак молочної залози та як йому протидіяти

70% пухлин молочної залози жінки виявляють самостійно. На рак грудної залози хворіють також і чоловіки, головна причина – низька санітарна грамотність та відсутність обов’язкових щорічних профоглядів.

Про це Суспільному до Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози, який припадає на 20 жовтня, розповів завідувач відділення пухлин молочної залози та голови-шиї Рівненського обласного протипухлинного центру Петро Якимчук.

Вперше рак молочної залози на Рівненщині діагностували у 1985 році та зареєстрували 138 хворих. У 2019 році ця цифра зросла до 312 пацієнтів, – розповідають в протипухлинному центрі й додають, що за 2020 рік статистичних даних не мають.
"За рік показники майже не змінюються і вони не є показовими. Якщо у 2018 році було зареєстровано 315 людей, то у 2019 році кількість хворих зменшилась до 312. Захворюваність на сто тисяч жіночого населення в Рівненській області у 1985 році складала 11,9%. У 2019 році ця цифра зросла до 51,8 %”, – каже Петро Якимчук.

Що впливає на не своєчасне виявлення пухлин
Головна причина – це пізнє виявлення новоутворень в молочних залозах і низька проінформованість людей, а також скасування обов’язкових щорічних профоглядів, – каже спеціаліст.

У протипухлинному центрі ведуть показники пацієнтів з десятирічною та п’ятирічною виживаністю хворих, розповідає лікар-онколог. Зазвичай позитивний результат лікування мають пацієнти, у яких виявили захворювання на ранніх стадіях.

“П’ятирічна виживаність хворих у 1985 році становила 55,7%. У 2019 році ця цифра зросла на 63,2% – завдяки сучасним препаратам, апаратам променевої терапії та своєчасного звернення пацієнтів до спеціалістів. Зараз ми маємо маленький прогрес”, – каже лікар.

Вік недуги
“За час, що я працюю, рак грудей стає молодшим, але це суто мої спостереження. Нині є два піки захворюваності: перший – 45-55 років, другий – після 60 років”, – розповідає заввідділеня Петро Якимчук.

Як це виявити
“Рак” на перших стадіях безсимптомний, – розповідає Петро Якимчук. Біль з’являється лише після того, як пухлина травмує сусідні органи і розслоюється. Щоб уникнути та не запустити ракові новоутворення в молочних залозах, потрібно виконувати певні рекомендації.

“З 20 років після менструального циклу жінкам потрібно проходити щорічне обстеження молочних залоз ультразвуковою діагностикою і обов'язковий огляд у мамолога. Після 35 років до цих двох обстежень додається і мамографія – це знімок молочних залоз, який роблять раз у два роки. Після 50-ти років такі обстеження жінкам потрібно робити раз на рік" – каже спеціаліст.

Що впливає на розвиток раку молочних залоз
До групи ризику виникнення раку молочних залоз відносять людей, які мають зайву вагу, зловживають кавою й цигарками та страждають на захворювання ендокринної системи.

Також має значення й спадковість, – розповідає лікар. Якщо в родині мама чи бабуся мали новоутворення в молочних залозах – ризик захворіти доньці цією недугою складає - 10 %.

“Зараз роблять аналізи BRCA – 1, BRCA – 2 на наявність того, чи є жінка носієм цих генів – це 13 і 17 хромосоми. Показник BRCA – 1 вказує на ризик розвитку раку яйників. BRCA – 2 – на схильність до раку молочної залози та підшлункової залози. Але якщо ви є носієм цього гену – це не означає, що ви обов'язково захворієте на рак грудей”, – зазначає спеціаліст.

Рак у чоловіків
На рак молочних залоз можуть захворіти не лише жінки, а й чоловіки. Чому в чоловіків виникає рак грудей – невідомо, – розповідає лікар

“Щороку ми маємо в Рівненській області близько шести випадків раку грудної залози у чоловіків. Попередником новоутворень у чоловіків є гінекомастія – це дисгормональне захворювання грудної залози у чоловіків”, – зазначає заввідділення пухлин молочної залози та голови-шиї Петро Якимчук.

Як цього уникнути
Щоб уникнути раку молочних залоз або діагностувати це захворювання на перших стадіях, потрібно дотримуватись певних рекомендацій, – розповідають в протипухлинному центрі.

"Перш за все, потрібно проводити самообстеження раз на два місяці після менструального циклу на 7-8 день. Промацувати молочну залозу по годинниковій стрілці – ліву, праву, промацувати пахову область (акселіарну) перед дзеркалом, дивитись та звертати увагу на форму грудей. Якщо ви помітили втягнення шкіри на молочних залозах чи набряки у вигляді лимонної шкірки – це вас має насторожити”, – каже Петро Якимчук.

Відмова від лікування буває...
Інколи трапляються такі випадки, що дізнавшись про свій діагноз, пацієнти відмовляються від лікування та звертаються до народної медицини.

“Люди, почувши, що у них рак, починають відразу пити: чистотіл, гриб-веселку, авіаційний керосин, омелу, золотий вус, ходять по бабках, щоб їх викачали яйцями, роблять різні чари, а потім приходять, коли вже майже нічого не можна зробити – це один варіант. У другому випадку – це відношення чоловіка до дружини в родині. В нас є випадки, коли жінки відмовлялись від операцій: "Чоловік мені сказав, що я йому без цицьки не потрібна!". Вона ходить з тією пухлиною в молочні залозі, а потім вже пізно”, – розповідає Петро Якимчук.

Запорука успішного лікування й тривалого життя після виявлення раку – це рання діагностика, – пояснює лікар і додає, що у 70% пухлин молочних залоз жінки знаходять їх самостійно та звертаються до спеціалістів. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також