Комісії формують за "технологією"

1642 0

Ми у соцмережах:

Комісії формують за "технологією"

У суперечках та зі штовханиною подавали партії свої кандидатури до складу дільничних виборчих комісій в п'яти округах Рівненської області. Спостерігачі запевняють, що при формуванні ДВК застосовують ті ж технології, що і з окружними комісіями, до складу яких потраплять представники маловідомих партій.

Найцікавіші події відбувалися 18 вересня близько опівночі, коли закінчувався термін подання кандидатур в ДВК. На дільниці почало сходитися по кілька десятків людей з пакетами документів, щоб зареєструвати представників політичних партій. На 152-му окрузі представники однієї з політичних сил за півгодини до опівночі вдалися до блокування дверей, аби ніхто, окрім них, не встиг зареєструвати подання кандидатур в ДВК. За інформацією спостерігачів "Опори", документи, за якими голови ОВК реєстрували подання, також нерідко викликали сумніви: неякісні копії паспортів, на яких не видно прізвищ та облич, відсутність доручень, невідповідність доручень даним паспортів і так далі. До того ж представників деяких партій до складу ДВК голови окружних комісій реєстрували після 18 вересня, що заборонено законом за винятком випадків, коли є відповідне рішення суду. — Так, в окружній виборчій комісії №152 голова прийняв документи 20 вересня, — розповідає Андрій Токарський з "Опори". — На ці дїї був поданий позов до суду, який цю постанову комісії скасував. У 154-му окрузі також зареєстрували подання після встановленого законом терміну. Суд також прийняв рішення про визнання таких дій комісії незаконними. Хоча до відповідальності нікого притягнуто не було. У 153-му окрузі взагалі понад 30 подань було зареєстровано без відповідних доручень, що також пізніше скасував суд. Кандидатури партій, які були допущені до жеребкування, але постанову про реєстрацію яких пізніше скасував суд, мають бути виключені зі складу ДВК та замінені. Експерти зазначають, що після формування ДВК можна буде спостерігати масові заміни членів комісій в інтересах певних політичних сил— те ж саме відбулося раніше при формуванні окружних комісій. Відтак головним завданням "технічних" партій було встигнути подати якогомога більше своїх представників — "забити місце у комісії". За підсумками жеребкування у ДВК 152-го округу, яке відбулося 21 вересня, своїх представників отримають парламентські фракції, а також: кандидат Олег Осуховський, ВО "Свобода", Ліберальна партія України, Соціально-екологічна партія "Союз чорнобильців Україна", кандидат Микола Поровський, Слов'янська партія, партія "Нова політика", Партія вільних демократів, КУН, УНП, Народно-трудовий союз України, партія "Зелена планета", партія "Союз", "Руський блок", партія "Держава", кандидат Сергій Мініч, партія "Соціал-Патріотична Асамблея Слов'ян", "Русь Єдина". Також своїх представників зможуть подати ВО "Батьківщина" та Народна партія, якщо після заповнення складу ДВК вищезгаданими суб'єктами виборчого процесу залишаться вакантні місця.

Денис БУЛГАК.

Коментарі Микола Шустов, голова ОВК №152: — Ми подали апеляцію у Житомирський суд і чекаємо на його рішення. На думку комісії, Рівненський міський суд, який виніс рішення про скасування нашої постанови про реєстрацію подань, недостатньо вивчив ситуацію. Представники однієї з партій 18 вересня незадовго до опівночі, коли спливав термін подачі документів, заблокували вхід у приміщення. Саме через цю об'єктивну обставину представники п'яти партій і не встигли зареєструвати свої подання 18 вересня. Ми їх зареєстрували пізніше і допустили до жеребкування. Сергій Кондрачук, голова ОВК №154: — Особисто я був проти голосування за реєстрацію подань після 18 вересня і називав це незаконними діями. Проте комісія проголосувала по-своєму. Пізніше суд скасував постанову. Окрім того, отримали ще два позови від партій з претензією на те, що ми, навпаки, відмовилися реєструвати представників партій до складу ДВК після встановленого терміну. Їх суд, звісно, не задовольнив.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також