Коней на переправі не міняють

1829 0

Ми у соцмережах:

Коней на переправі не міняють

Позачергова сесія міської ради, яка відбулася у понеділок, проходила надзвичайно бурхливо. У приміщенні зали міського Палацу дітей та молоді зібралися не лише депутати й запрошені, але й кілька десятків пікетувальників, яким цього разу пощастило спостерігати за роботою своїх обранців безпосередньо в залі. Час від часу вони вигукували «Ганьба!» і це додавало їхнім депутатам впевненості під час виступів.

Сепаратистів засудили одноголосно Обговорення першого питання порядку денного проходило досить спокійно. Депутати заслухали проект заяви, озвучений депутатом Юрієм Вовком, в якому, зокрема, від Президента України вимагали звільнити голів облдержадміністрації, які закликали до порушення територіальної цілісності та прийняти рішення про відставку уряду Віктора Януковича. Парламенту було запропоновано створити уряд народної довіри на перехідний період, звільнити членів ЦВК, які довели свою непрофесійність і непорядність, і подати нові кандидатури, а також негайно прийняти поправки до Закону про вибори Президента України. Генпрокурор, на думку рівенських депутатів, має рішуче відреагувати на сепаратистські заклики окремих голів облдержадміністрацій і порушити проти них кримінальні справи, а в разі відмови Верховна Рада має висловити генпрокурору недовіру. За цю заяву депутати Рівнеради проголосували без жодних вагань.

Грещук виявився міцним горішком Про можливу відставку секретаря ради Грещука говорили вже давно. Ініціаторами висловлення недовіри стали депутати фракції «Наша Україна». Вони звинуватили Грещука в тому, що він організував «підпільну ТВК» у приміщенні управління економіки міста, яка фальсифікувала результати виборів на користь Віктора Януковича. Грещук, звісно, всі звинувачення заперечив. За його словами, традиційно секретар ради, за дорученням міського голови, відповідає за організацію виборів. Люди, які знаходилися в управлінні економіки, мали посвідчення і збирали інформацію про те, як іде голосування. Зрозуміло, що перебування Грещука в управлінні економіки було лише приводом для висловлення недовіри. Ще шість років тому, коли Грещука обрали секретарем, один з вождів опозиції пригрозив, що Грещуку недовго доведеться секретарювати. З тих пір минуло вже шість років. За цей період, окрім всього іншого, Грещук зажив собі слави «сірого кардинала». Кажуть, що саме він володіє винятковим правом «нашіптування» Віктору Чайці. Сам Грещук заявив, що він працює як в акваріумі, однаково ставиться до всіх депутатів, незалежно від їх політичних уподобань. Голосування щодо недовіри Грещуку було таємним і навіть з використанням прозорої урни. Після підрахунку голосів виявилося, що «за» висловлення недовіри проголосував всього 21 депутат, а цього для висловлення недовіри замало. Таким чином, пан Грещук залишився на своїй посаді.

Виконком — не Політбюро «Комусь хочеться кинути ложку дьогтю в бочку меду,» — саме так красномовно перший заступник міського голови Олександр Кравчук охарактеризував намагання деяких політичних сил змінити персональний склад міськвиконкому. Уже згадуваний Юрій Вовк зазначив, що переважна більшість рівнян на президентських виборах проголосувала за Віктора Ющенка. Відтак політичні уподобання рівнян мають бути представлені й у складі міськвиконкому. Ще один член виконкому Світлана Богатирчук-Кривко наголосила, що політичним органом є міська рада, а виконком вирішує господарські питання. Претензій до його роботи немає, та й «коней на переправі не міняють». В опозиції були інші аргументи, мовляв, влада не створює у Рівному нових робочих місць, не забезпечує продовження тривалості життя своїх громадян тощо, і щоб поліпшити ці показники, до складу міськвиконкому треба ввести Івана Чуха, Павла Луцюка, Леонтія Самчука, Івана Турка, Ярослава Васюка, Олега Ковальчука. Зрештою, голосування засвідчило, що депутатська більшість не бажає змінювати персональний склад міськвиконкому, за винятком Михайла Калитюка і Василя Басовця, які, перейшовши на іншу роботу, вирішили добровільно вийти зі складу міськвиконкому. Наступна, вже традиційна позачергова сесія Рівнеради відбудеться у вівторок.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також