Контрацепція і підлітки

11946 0

Ми у соцмережах:

Контрацепція і підлітки

Статеве дозрівання дівчат відбувається нині раніше, ніж у попередніх поколіннях. Недостатня зрілість (як фізична, так і психічна), а отже, і легковажність призводять до того, що досить часто у дівчаток-підлітків є багато сексуальних партнерів. До того ж вони нерегулярно використовують протизаплідні засоби або не застосовують їх зовсім. Контрацепція ж потрібна для того, щоб запобігти аборту і зараженню захворюваннями, які передаються статевим шляхом.

Які ж методи контрацепції оптимальні в підлітковому віці? Гормональний метод — найнадійніший спосіб запобігти украй небажаній в цей віковий період вагітності, але він не запобігає зараженню захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Протизаплідні таблетки підліткам можна приймати тільки при дотриманні наступних умов: регулярне статеве життя, настання першої менструації не менше двох років тому, відсутність ожиріння і серйозних захворювань серця та судин.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує підліткам комбіновані протизаплідні таблетки. Найкраще підходять трифазні (Тріквілар, Трі-Регол, Трізістон) і однофазні (Силест, Фемоден, Мікрогінон, Ригевідон, Марвелон) препарати. Вони забезпечують якнайменші втручання в природний перебіг процесів, що відбуваються в жіночому організмі, та зберігають стабільність менструального циклу.

Екстрена контрацепція — іноді в літературі її називають ще «аварійною контрацепцією», це коли потрібні невідкладні й ефективні заходи. На це є 72 години — три доби (при використанні гормональних контрацептивів) або 5-7 діб, якщо ви вирішите поставити внутрішньоматковий засіб (що в підлітковому віці не рекомендовано).

Використання бар'єрних методів контрацепції знижує ризик виникнення захворювань, що передаються статевим шляхом, більш ніж у 2-3 рази, особливо при використанні презерватива. Проте контрацептивна ефективність презерватива у молодих людей через неправильне використання безпосередньо у момент статевого акту невисока і становить 50-75%. Можливе одночасне використання презерватива і сперміцидів (пасти, креми, гелі та ін.), що підвищує ефективність вживання бар'єрних методів контрацепції.

Вживання тільки сперміцидних засобів у підлітковому віці недоцільне, оскільки їхній контрацептивний ефект невисокий.

У зв'язку з розповсюдженням СНІДу та інших захворювань, що передаються статевим шляхом, рекомендовано підліткам поєднувати прийом протизаплідних таблеток з використанням презервативів, що захистить як від небажаної вагітності, так і від венеричних захворювань (у тому числі СНІДу).

Марія ЯРУТА,
лікар-гінеколог Рівненського обласного лікувально-діагностичного центру ім. Віктора Поліщука.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також