Копія «Свободи» під Здолбуновом

4399 0

Ми у соцмережах:

Копія «Свободи» під Здолбуновом

Минулого тижня навпроти прохідної підприємства "Волинь-Цемент" з'явилася зменшена копія нью-йоркської статуї Свободи, яка замінила копію статуї Леніна, що стояла на цьому ж місці до 1990 року. Монумент привезли і встановили німецькі власники цементного заводу. З якої нагоди це було зроблено і що має символізувати новий монумент — повідомлено не було. Довелося дізнаватися самим.

Тетяна Вовчанська, начальник відділу персоналу та заробітної плати ПАТ "ВолиньЦемент": — У компанії "Dyckerhoff AG", яка є основним акціонером підприємства, є традиція встановлювати монументи, копії видатних споруд в тих містах, де є заводи Дікергофф. Тепер дійшла черга і до Здолбунова. Чому саме статуя Свободи? Тому що свого часу для бетонування постаменту під cтатую Свободи або, як правильно звучить її повна назва, "Свобода, що осяює Світ", саме "Dyckerhoff AG" виграла тендер на постачання цементу. Вісім тисяч бочок було вивезено до США у XIX столітті для цих робіт. У Здолбунові — точна копія статуї. Навіть колір такий самий. Щоправда, вона менша за розмірами. Здолбунівська cтатуя Свободи повернута обличчям до підприємства. Тож з проїжджої частини та для перехожих її видно лише ззаду. Так її встановили не випадково. Раніше на місці цієї статуї був пам'ятник Володимиру Леніну, який теж був повернутий обличчям до заводу. Незважаючи на те, що cтатуя Свободи у Здолбунові лише кілька днів, вона вже стала для місцевих улюбленим місцем для фотографування. Олександр Палій, заступник міського голови Здолбунова: — Про встановлення cтатуї Свободи у Здолбунові не чув. Навіть не знаю, як до цього ставитись. Взагалі, це територія підприємства, тож погоджувати встановлення пам'ятника на ній не потрібно. Якби це був пам'ятний знак якомусь диктатору і до нас надійшла скарга, то цим займалася б відповідна комісія з числа депутатів міської ради. А так — захотіли поставити cтатую Свободи, то й поставили. У Здолбунові є багато пам'ят­них знаків. Люди їх називають пам'ятниками, але на такий статус вони не тягнуть. Це пам'ятні знаки Миколі Приходьку, Уласу Самчуку, Степану Бандері, є погруддя Тараса Шевченка, пам'ятні знаки жертвам голодомору та загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. За відповідною державною програмою незабаром планується встановити пам'ятний знак ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Більше, наскільки мені відомо, найближчим часом встановлювати нічого не будуть, оскільки все впирається в кошти. А їх в бюджеті на ці потреби немає.

Голос народу

Любов, продавець: — Ця статуя в Здолбунові взагалі не потрібна. Стільки грошей на неї витратили! Краще б віддали їх у дитячі будинки. А щодо свобод, то в кожного вона своя.
Олександр Зага, далекобійник: — Мені дуже подобається. Хочу жити як в Америці. Ось перший крок вже зроблено. Ще б у центрі встановили мініатюрну Ейфелеву вежу.
Петро Дещинський, електромонтер: — Ідея зі встановленням копії статуї Свободи мені подобається. Це як символ того, що ми теж рівняємось на розвинуті країни. Зокрема, на Сполучені Штати Америки. Думаю, що з появою символу свободи і в самих здолбунівців буде більше свободи, оскільки буде більше віри в це.
Світлана, непрацююча: — Те, що її поставили задом до людей, досить символічно. Тепер хай люди дивляться і думають, на що їм натякають.
Петро Солтис, механік: — Дурня якась. І стоїть ця "Свобода" задом до нас. Виходить досить символічно. Стоїть тим місцем до людей, в якому нинішня влада має свободи і права простих людей. Упевнений, що з появою цієї статуї свобод не побільшає. У кого вона була досі, той її і матиме.
Юлія Климець, перебуває у відпустці з догляду за дитиною: — Тепер Здолбунів стане маленькою Америкою. Правда її поява на кількість і якість свобод людей ніяк не вплине, оскільки це залежить особисто від кожного з нас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також