Користь і шкода від суші: як визначити якість продукту

1677 0

Ми у соцмережах:

Користь і шкода від суші: як визначити якість продукту

Суші (сусі) — традиційна японська страва, яка так міцно увійшла в український раціон, що вважається майже національними ласощами поряд із заморськими піцами, гамбургерами і пастами. Деякі вважають за краще готувати суші самостійно, але більшість все-таки воліє куштувати азіатську страву в ресторанах. Варто пам'ятати, що з багатьох причин ця їжа може бути небезпечною для здоров'я.

Ресторан

Перш ніж куштувати суші в ресторані, потрібно ознайомитися із самим закладом. Знавці кажуть, що він не повинен бути занадто великим. Якщо ви справді хочете спробувати суші по-японськи, зверніть увагу на відвідувачів закладу. Якщо серед публіки ви виявили японця — це точна ознака, що заклад пройшов перевірку на автентичність. У меню хорошого суші-бару назви страв не європейські, а японські з перекладом на українську або російську мови. У хорошому ресторані на вітрині є риба. Зверніть на неї увагу, якщо вона блискуча, гладенька і свіжа, є ймовірність, що якість суші вас задовольнить. В Україні рідко можна знайти японця серед кухарів закладів, де подають азіатську кухню. Але в будь-якому разі, незалежно від національності, весь персонал повинен знати японську термінологію. Куштувати суші краще не в мультиресторанах, які пропонують одночасно українську, італійську, французьку і японську кухню, а в закладах , що спеціалізуються на певному виді кулінарії.

Як визначити якість продукту

Найкращий смак суші зберігають, якщо вони були приготовлені не пізніше чотирьох годин тому. Рис на суші повинен бути остиглим, але не холодним. Холодний і сухий рис свідчить про те, що його скатали давно. А надто спресований видає кухаря-новачка. Рис повинен бути ароматним, не позбавленим смаку. Особливу увагу треба приділити морським продуктам, адже саме в них криється потенційна небезпека для здоров'я. Риба для азіатської страви має бути свіжою, не мати сильного запаху (якщо є запах, вам могли підмінити морську рибу на річкову), не бути обвітреною і сухою, начинка не повинна бути за розмірами більшою за суші. На користь свіжості говорить і ціна продукту. Вона не повинна бути надто завищеною, адже якість суші залежить не від дорожнечі ресторану та інгредієнтів (ціна на яких приблизно однакова), а від уміння кухаря. Але в будь-якому разі потрібно відмовитися від акційного продукту зі знижкою, свіжість таких суші викликає запитання.

Кому шкодить азіатська кухня

Існує поширений міф, що в суші є велика кількість паразитів, небезпечних для здоров'я. Паразитарні захворювання можуть з'явитися в суші, в яких прісноводна риба не пройшла належну обробку. Морську рибу в Україну доставляють після швидкої глибокої заморозки, в ній гельмінтів немає, адже паразити гинуть при температурі нижче -4 градуси. Крім того, як природний дезінфект до суші подають васабі та імбир; хто турбується про своє здоров'я, не повинен нехтувати ними. А ось соєвий соус, ще один супутник азіатської кухні, потрібно їсти обережно. У двох ложках його міститься близько 1 грама солі, а норма для дорослої людини — не більше 6 грамів на день. Вчені визначили, що люди, які регулярно їдять суші, можуть страждати на захворювання серцево-судинної системи. Це пов'язано з метилртуттю, яку виявили в тунці. Працівники Австралійської асоціації дієтологів не рекомендують вживати суші людям з дисфункцією щитовидної залози. Сухі водорості, які використовують для обгортання ролів (норі і комбу), відрізняються високим вмістом йоду. Один рол може містити до 92 мкг йоду, тоді як добова норма споживання становить 150 мкг. Навіть для здорової людини суші не повинні бути постійною їжею; щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю, обмежтеся 2-3 ролами на тиждень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також