"Корвалол" — під забороною. Але не увесь

2725 0

Ми у соцмережах:

Держслужба з лікарських засобів заборонила продаж деяких популярних лікарських препаратів вітчизняного виробництва. Серед заборонених ліків — деякі серії "Корвалолу" і "Корвалдину", усі серії "Назоферону" у краплях і спреях, дві серії гелю "Уронефрон". Власники аптек, виявивши у себе ці ліки, зобов'язані повернути їх постачальнику або знищити. Випуск цих препаратів призупинено через порушення у процесі їхнього виробництва, виявлені під час перевірки з ініціативи СБУ.

У ліків назв багато

Заборона стосується "Корвалолу" виробництва компанії "Фармак", причому тільки 38 його серій, пояснює Сергій Лебедь, начальник Державної служби з лікарських засобів у Рівненській області: — Тобто партій, вироблених у певні періоди 2013 року. Інші серії "Корвалолу", не зазначені в розпорядженні, дозволені до продажу і застосування. Скажімо, на препарат "Корвалдин" заборона — на 8 серій, випущених в грудні, усі інші, а їх є багато, дозволені. А "Назоферону" усі серії заборонено й підлягають вилученню з продажу, знищенню або поверненню постачальнику. Мені не відома конкретна причина саме цих заборон, можу висловити припущення, що виробник, наприклад, використав діючу речовину іншого виробника, не заявленого в документах. Якщо порушення будуть усунуті, Держлікслужба може знову дозволити продавати препарат. Загалом в Україні зареєстровано 14 тисяч назв препаратів, лише 2,5 тисячі з них — за діючою речовиною, а всі інші є аналогами цих же препаратів, але з іншими назвами. Тобто у разі заборони на ті чи інші ліки лікар за діючою речовиною може призначити пацієнту інші, тобто аналог.

Нехай відповідає постачальник

Сергій Шиляєв, директор товариства "Віса", яке має у Рівному мережу аптек, проблеми в забороні реалізації "Корвалолу" та "Корвалдину" не вбачає: — Приблизно на півтора відсотка препаратів з'являються розпорядження про заборону як на фальсифікат. Однак це не завжди означає підробку в прямому розумінні, тобто що ліки виготовлені десь у гаражах. Насправді заборона може бути через неправильну упаковку, через не таке маркування, через виявлення якоїсь помилки у виробника. Такі повідомлення з'являються періодично, тоді ліки ставлять в карантин, тобто знімають з продажу. Якщо пізніше виходить інше розпорядження, яким заборона скасована, то препарат знімають з карантину. Щоб убезпечити себе від фальсифікату, треба брати ліки у прямих дистрибуторів або у виробника, працювати лише з надійними і перевіреними постачальниками, оглянути їхні склади й ознайомитися з умовами зберігання ліків до продажу. Й угоди варто укладати так, щоб постачальник ніс відповідальність, в тому числі й за завдані іміджу фірми збитки. Я гадаю, що великі аптечні мережі не будуть ризикувати й купувати ліки в неперевіреного дистрибутора.

Корвалол "призначають" собі самі

Головний позаштатний кардіолог Рівненського міського управління охорони здоров'я Оксана Кондратишина каже, що лікарі "Корвалол" майже не призначають, бо це препарат заспокійливої, а не лікувальної дії. А оскільки недорогий і відпускається без рецепта, люди, особливо старшого віку, купують і приймають його на власний розсуд, заспокоюючи себе думкою, що неодмінно допоможе. Щоправда, Оксана Кондратишина при цьому застерігає людей, які самі собі його часто призначають: — Від тривалого вживання цього препарату може виникнути психоемоційна залежність, тобто людина звикла, що тільки-но почувається зле — треба випити "Корвалол", а якщо його немає, з'являється тривога. Насправді на стан здоров'я він не впливає. На фармацевтичному ринку зараз є багато інших, більш сучасних і вдосконалених препаратів і українських, і зарубіжних виробників. Вони дорожчі, але ефективніші, відтак їх і призначають для лікування кардіологічних хворих.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також