Крим: їсти дорого

1591 0

Ми у соцмережах:

Крим: їсти дорого

Найдошкульніше по жителях півострова "вдарили" ціни на їжу, яка стала дорожчою в середньому на 20-40%, ніж в Україні. Насамперед це засмутило кримських пенсіонерів та бюджетників, які, незважаючи на підвищення Росією пенсії та зарплат, стали біднішими.

Основні причини зростання цін в кримських магазинах — девальвація гривні — з України до Криму надходить чимало імпортних товарів, а також відхід з ринку оптовиків через складнощі проїзду на півострів. За даними з власних джерел, російські та українські прикордонники беруть з перевізників "винагороду" і проводять тривалі перевірки вантажів. Крім того, багато хто побоюється завозити товар через чутки, що вантаж просто-напросто забирають російські прикордонники або представники місцевої "самооборони". Серед інших причин — подорожчання логістики через високі ціни на пальне і бажання торгових мереж заробити на раптово "розбагатілих" кримчанах.

Найбільше ціни піднялися на сири — дорожче, ніж у Києві, приблизно на 30-50%, масло — 30-40%, сир м'який — 20-30%, свинину — 20%, цукерки — 20%. Не настільки сильно відрізняються ціни на яловичину і рибу — у межах 10%.
Крым_магазин_02 Така велика різниця у вартості продуктів робить бізнес в Криму привабливим для торгових мереж. Високі націнки дозволяють компенсувати і транспортні витрати, і труднощі на "кордоні". Як свідчать дані статистики, обсяги продажу в Криму не падають. "Обсяги продажу не зменшилися порівняно з минулим роком за цей же період. У березні 2014 року, як і в 2013 році, нас відвідали понад 300 тисяч кримчан", — повідомила на своєму сайті компанія "Новус" у квітні. У квітні обороти кримських мереж показали зростання. Частково — за рахунок приїзду чиновників з Росії, частково — через перехід півострова на рублі: населення позбавляється від гривневих заощаджень. Від зростання цін на побутові товари та харчові продукти найбільше постраждали кримські пенсіонери і бюджетники. Не допомогло їм і підвищення пенсій і зарплат від РФ. Адже крім різниці цін між Кримом і рештою України, до підвищення вартості харчів варто додати й інфляцію. За даними Держстату, за січень-квітень 2014 року індекс споживчих цін зріс на 6,4%. Тобто в середньому продукти в Криму з початку цього року подорожчали на 26,4-46,4%. Це якщо рахувати в гривнях. Однак кримські бюджетники з березня отримують рублі, а отже, і розраховуються в російській валюті.
Багато магазинів у березні, квітні і навіть на початку травня намагалися заробити на "розбагатілих" кримчанах, роблячи перерахунок цін на продукти за курсом 4-4,2 руб. за 1 грн. (зарплати і пенсії перераховували за курсом 3,8 руб. за 1 грн.). Тобто фактично їжа стала дорожчою ще приблизно на 5-10%.
"Я отримую мінімальну пенсію. У березні мені видали звичайну — 1060 грн. У квітні я отримала пенсію, на 25% більшу — 5 тис. руб, в перерахунку за курсом 3,8 це 1315 грн. У травні мені видали 6,05 тис. руб, або 1593 грн.", — розповіла пенсіонерка з Севастополя Ніна Баніна. Тобто багатшими кримські пенсіонери не стали. Однак обіцяне владою подальше підвищення пенсій — у червні та липні ще на 50% — має поліпшити життя кримських бюджетників. Якщо, звичайно, слідом за пенсіями знову не подорожчають продукти. Ціни на харчі в Росії, як відомо, вищі, ніж в Україні. Офіційно жодна мережа, до якої ми звернулися, не відповіла на запитання про поставки товарів у Крим, юридичні нюанси роботи і про кримський заробіток. Приміром, ось яка відповідь надійшла від компанії "Новус Україна": "На жаль, змушені відмовити вам в участі в даному матеріалі". Причина мовчазності мереж — небажання сваритися з українською і російською владою. Власники супермаркетів хочуть показати Києву свою патріотичність і залишитися працювати в Криму. Вже зараз багато мереж перереєстрували свої магазини в Криму на російські компанії. Так, супермаркети Novus в Криму передано в управління ТОВ "Планета спорт", кримські Auchan перепідпорядковані московському підрозділу ТОВ "Ашан", METRO Cash&Carry в Криму передали в управління спеціально створеній METRO компанії Retail Property 5. Втім, райдужним перспективам кримських доходів українських мереж можуть перешкодити великі російські гравці — "Мега", "Метро", "Магніт", "Лента". Вони вже придивляються до кримського ринку і ведуть переговори з місцевою владою. Якщо постане питання, чи пожертвувати українською мережею в інтересах росіян, ніхто з російських чиновників і оком не моргне. У зоні ризику опиняться насамперед не світові мережі, а українські компанії — АТБ, "Фуршет" і "Сільпо". tag:крим


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також