Кризове меню

1201 0

Ми у соцмережах:

Кризове меню

Наукова еліта у сфері дієтології та гігієни харчування виступила з ініціативною розробкою раціону харчування українців в умовах кризи.

”Харчування в умовах кризи має бути дешевим. Тому слід забути про супермаркети і більшість продуктів купувати на ринках та сільськогосподарських ярмарках. У такий спосіб можна заощадити». Правда, цю світлу думку завідувача кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім.Богомольця Віктора Ципріяна населення вже давно взяло на озброєння. — Харчування має бути натуропатичним, — продовжує професор. — Натуральні продукти біологічно активніші, ніж продукти переробки. Тому слід віддавати перевагу м’ясу, а не ковбасним виробам. Також варто виключити консервовані продукти. Я не закликаю замінити м’ясо бобовими. Як і регламентувати споживання фруктів, їх можуть замінити овочі. Бо основні вітаміни — С, бета-каротин і калій, якими багаті фрукти, в достатній кількості містяться і в овочах. Риба дуже важлива, оскільки є основним джерелом йоду і селену. Але це досить дорогий продукт. Йод ми можемо отримати, споживаючи йодовану сіль, а селен є в такому доступному продукті, як часник. Усе залежить від фінансової спроможності сім’ї. Мабуть, із твердженням щодо фруктів можна погодитися. Адже не секрет, що більшість фруктів — апельсини, банани, виноград, яблука — імпортується в Україну з теплих країв. При цьому їх обробляють різними хімічними речовинами для збереження товарного вигляду. Користь від таких фруктів дуже сумнівна. А ось із сіллю неув’язочка вийшла, оскільки саме її споживання дієтологи рекомендують обмежити. Тому дорогу сьомгу та осетрину цілком можна замінити звичними минтаєм і хеком. Середньостатистична українська сім’я зі скромними достатками вже давно «закручує» банки з огірками, помідорами та салатами, запасаючись на зиму. Присадибні ділянки з гладіолусами і жоржинами перетворилися на плантації картоплі, моркви та цибулі. Народу не звикати до нестабільної політичної й економічної ситуації в країні. Він звик турбуватися про себе сам. До речі, оскільки картопля — один із основних харчових продуктів в Україні, у журналістів виникло справедливе запитання з приводу генномодифікованих продуктів. «Що стосується мене особисто, — пояснив Віктор Ципріян, — моя сім’я вже десять років харчується генномодифікованою картоплею. Я вважаю, що це абсолютно безпечно. Труїти населення хлорорганікою все літо — це ще більший злочин». Справжня дискусія серед дієтологів розгорнулася навколо шоколаду. — Найчастіше жінки зловживають солодощами, особливо шоколадом. Він містить щавлеву кислоту, яка перешкоджає всмоктуванню заліза й основних мінеральних елементів. Тому 40% жінок дітородного віку мають приховані анемічні стани, — підкреслив Віктор Ципріян. Проте його колега Олег Швець вніс істотну поправку: «Є дослідження, які підтверджують, що споживання чорного шоколаду може регулювати артеріальний тиск і вагу. Гіпертонікам його рекомендовано в розумних кількостях». А ось без кондитерських виробів справді можна обійтися. Продовжуючи тему «солодкого», торкнулися однієї з найболючіших проблем — шкільних буфетів із багатим асортиментом «Снікерсів», чіпсів і газованих напоїв. Те, що в багатьох країнах — табу, в нас, як і раніше, широко рекламується. — Дитина випила солодкої води, у неї підвищився рівень глюкози в крові, відповідно — зросла працездатність, — коментує Віктор Ципріян. — Але підшлункова залоза тут-таки викидає додаткову кількість інсуліну, і рівень глюкози різко падає. Відбувається зворотна реакція. І дитина знову тягнеться до солодкого. Для того щоб забезпечити високий рівень працездатності, адекватну поведінку дитини у школі, потрібно, щоб цукор у крові був стабільним. А цього можна домогтися, ввівши в раціон харчування овочі й фрукти, в яких містяться вуглеводи, що повільно розщеплюються. Тому не треба напихати дітей цукерками, печивом і лимонадом. Чудовою альтернативою солодкій «газировці» можуть бути чай, соки і вода. Для нормального самопочуття слід випивати близько двох літрів рідини на добу. Що стосується соків, то, зізнаюся, я сама тривалий час віддавала перевагу нашим, натуральним, як мені здавалося, сокам у трилітрових банках. Але головний науковий співробітник Інституту екогігієни і токсикології ім.Медведя Петро Карповець розповів, що більшість таких соків уже давно не натуральні. Деякі виробники використовують концентрати. До того ж скляна банка пропускає сонячне проміння, що призводить до втрати вітамінів і корисних речовин. Тому фахівці рекомендують соки в упаковках тривалого зберігання типу «Тетрапак», оскільки сучасні асептичні технології забезпечують максимальне збереження вітамінів, макро— і мікроелементів. Особливо це стосується дитячих соків. У процесі дискусії журналісти торкнулися теми вегетаріанства. На що отримали безапеляційну відповідь спеціалістів: «Вегетаріанство добре вивчене. Діти, підлітки й вагітні жінки не можуть перебувати на суворій вегетаріанській дієті. Якщо підліток не отримує продуктів тваринного походження, він ризикує не стати «повноцінним чоловіком», оскільки для формування передміхурової залози потрібна достатня кількість цинку». Не секрет, що і виробники в умовах кризи намагаються здешевити виробництво продукції, заміняючи натуральні інгредієнти аналогами та різними сурогатами. Так, наприклад, багато натуральних олій заміняють пальмовою олією, яку в необмеженій кількості завозять у країну. Вона не окислюється, довго зберігається. На основі пальмової олії виробляють згущене молоко, вершки, її додають у локшину швидкого приготування. Дієтологи визнають, що пальмова олія не є здоровим продуктом харчування, оскільки в ній міститься велика кількість насичених жирних кислот, які сприяють підтримці високої концентрації холестерину в крові, що призводить до розвитку атеросклерозу. — На жаль, заборонити ввезення в країну пальмової олії неможливо, — зізнається Петро Карповець. — Тому залишається уважно вивчати етикетку. Правда, проблема в тому, що багато виробників не зазначають справжнього складу продукції. Потрібно, щоб люди знали правду і могли свідомо робити вибір. Хтось може дозволити собі купити масло з 72-відсотковим вмістом тваринних жирів, а хтось — із двовідсотковим плюс пальмова олія. Але ціна при цьому має бути різною. Що ж, ми можемо дослухатися до корисних порад, але жоден фахівець не скаже вам, чим і як годувати вашу сім’ю. Тим більше, що суп із сокири нам готувати не вперше. І фраза одного з дієтологів про те, що «криза — чудовий час для українців, аби провести корекцію ваги», у цьому контексті прозвучала для когось — цинічно, а для когось — оптимістично.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також