Забудьте про алюмінієві бідони, в них капуста з корисної та смачної перетвориться у шкідливий для здоров'я продукт. Для квашення підійде скляний, емальований без сколів, дерев'яний або з харчового пластику посуд. Щоб уникнути неправильного сквашування капусти, слід попередньо добре провітрити приміщення. Якщо застосовувати йодовану сіль, то капуста вийде несмачна і не буде приємно хрустіти. Найкраще використовувати сіль середнього помелу або крупну, а дрібну сіль краще не використовувати зовсім.
Вірите ви в прикмети чи ні, але краще дотримуватися місячного календаря. У домашніх умовах це не важко зробити. Досвідчені господині знають, коли квасити капусту за місячним календарем. Правильно квасити тільки на молодика, як це робили наші прадіди. Не варто нехтувати цією прикметою, оскільки на капусті може з'явитися слиз і/або вона буде несмачною, жорсткою. Так квасять професіонали. Продукти: 3 кг капусти; 70-90 г солі; 2-3 морквини. Нашаткувати капусту смужками по 5 міліметрів. Натерти моркву на крупну тертку. Капусту з морквою і сіллю рівномірно перемішати, а потім пом'яти її до виділення соку. Щільно укласти в ємність і поставити гніт. Тримати в теплому місці 3-5 днів до появи пухирців і утворення піни. Через 3 дні проткнути капусту до дна ємності дерев'яною паличкою. Не перемішувати, тільки протикати весь час. Через 5 днів зняти верхній шар і, накривши марлею, покласти гніт. Перемістити капусту до льоху або в інше холодне місце. Через 7-10 днів капуста буде готова. Квасимо капусту без солі. Така квашена капуста буде найкориснішою. Обрати для закваски капусту позеленілу, додати чорний і червоний перець, селеру, помідори і часник. Залити холодною перевареною водою і накрити марлею. Прибрати в прохолодне місце для бродіння на 10 днів. Періодично протикати капусту дерев'яною паличкою. Швидкий рецепт квашення. Продукти: 2 кг капусти; 2 морквини; 250 г журавлини; 200 г винограду; 3-4 яблука. Для приготування розсолу: 1 літр води; 1 ст. л. соняшникової олії; 1 ст. цукру; 3/4 ст. оцту; 2 ст. ложки солі; 1 головка часнику. Змішати у воді всі інгредієнти для розсолу і дрібно нарізаний часник. Довести до кипіння і кип'ятити 2-3 хв. Натерти на крупній тертці моркву і пошаткувати капусту. У ємність пошарово щільно укласти капусту, моркву, виноград, журавлину, нарізані яблука, тепер в тому ж порядку наступні шари, поки не закінчаться продукти. Залити капусту гарячим розсолом і покласти гніт. Через півтора-два дні капуста буде готова. Як зберігати і варити квашену капусту? Зберігатися квашена капуста може до 8 місяців. Усі соління, квашену капусту в т.ч., потрібно зберігати в прохолодному і темному місці. При кімнатній температурі вона потемнішає, стане м'якою і набере зайвої кислоти. Варити капусту квашену потрібно довше, ніж сиру — 50 хвилин, а тушкувати — 1,5-2 години.