Леонід Кучма: «До зустрічі у жовтні!»

1916 0

Ми у соцмережах:

Леонід Кучма: «До зустрічі у жовтні!»

Минулої п’ятниці Президент України Леонід Кучма побував на Рівенщині з одноденною робочою поїздкою. За кілька годин він встиг закласти перший камінь під будівництво нового цеху на «Рівнеазоті», відкрити нову школу-колегіум у с.Балашівка Березнівського району та провести нараду на Рівенській АЕС. Для пришвидшення пересування Президент переміщався по нашій області на вертольоті.

Через три роки тут буде новий цех На «Рівнеазоті» Кучма провів не більше 20 хвилин, хоча готувалися на підприємстві до прийому першої особи держави у сотні разів довше. Глава держави ознайомився з роботою пульта управління технологічним процесом виробництва аміаку цеху №2, оглянув зразки продукції підприємства і взяв до рук лопату — він заклав перший камінь у фундамент майбутнього цеху з виробництва карбаміду, що є «основою майбутніх стабільних врожаїв», як написано на камені. Разом з Президентом попрацювали лопатою також голова Верховної Ради Володимир Литвин та голова облдержадміністрації Микола Сорока. Новий цех постане на «Рівнеазоті» через три роки, його вартість — 90 мільйонів євро. Інвестуватиме проект головний акціонер товариства. Леонід Кучма устиг поспілкуватися й з працівниками «Рівнеазоту», які відзначили великі позитивні зрушення у роботі підприємства після приходу інвестора, хоча деякі політичні сили активно виступали проти приватизації одного з найбільших виробників міндобрив в Україні.

Сільська школа імені Кучми Нову школу-колегіум на 350 місць у Балашівці Березнівського району навіть не можна порівнювати зі старою школою, побачивши фото якої Президент особисто посприяв у спорудженні нової. Тепер у Балашівці постав новітній заклад з хорошою матеріальною базою. Тут 17 класних кімнат та навчальних кабінетів, три майстерні, комп’ютерний клас, спортивний зал, бібліотека, світлиця, їдальня на 120 місць, діє 15 гуртків. Є тут і своя студія звукозапису, а в кожному навчальному кабінеті телевізор. Балашівський колегіум — це, фактично, школа майбутнього, яка залишатиметься сучасною і через 10, і через 15 років. Колегіум має два тенісних корти, гімнастичне містечко, по два баскетбольні й волейбольні майданчики. Глава держави дав перше інтерв’ю кореспонденту шкільного телебачення. Леонід Кучма зробив перший запис у Книзі почесних гостей колегіуму: «Шановні учні, педагоги, батьки! Сердечно вітаю вас з нагоди відкриття колегіуму. Переконаний, що в цьому навчальному закладі учні отримають ґрунтовні знання, вчителі — задоволення від плодів своєї праці, а батьки — упевненість у майбутньому своїх дітей». Глава держави подарував музею свою книжку «Україна — не Росія» з авторським написом. Директорові школи Аллі Драганчук він вручив символічний ключ до знань і цілком реальний ключ — до мікроавтобуса для довезення дітей із довколишніх сіл. Новозбудований навчальний заклад носитиме ім’я Леoніда Кучми — з такою ініціативою до Президента України звернувся батьківський комітет колегіуму. Тут відкрито його кімнату-музей.

Енергоблок здадуть і без підтримки Європейського банку Перебуваючи на РАЕС, Кучма провів нараду з питань добудови енергоблоків №2 Хмельницької АЕС та №4 Рівенської АЕС. На нараді глава держави відзначив, що в нього немає жодних сумнівів у тому, що Україна самостійно завершить роботи із введення в дію енергоблоків Рівенської та Хмельницької АЕС. — Ми практично кинули виклик світові, насамперед Великій сімці, яка взяла на себе зобов’язання і до сьогодні його не виконала. Ми самостійно справимося, в мене немає у цьому ніяких сумнівів, — зазначив Леонід Кучма. Під час наради Президент України зауважив, що надані йому напередодні поїздки матеріали щодо стану добудови енергоблоків викликали серйозне занепокоєння. «Я зробив висновок, що запізно відправив у відставку Гайдука і Єрмілова. Раніше потрібно було це зробити», — відзначив Леонід Кучма. Він також висловив думку, що людям, які мають великий бізнес, не можна працювати в Уряді і в парламенті. — Якщо ти хочеш бути депутатом, то займайся політикою. Я ніколи не повірю, що коли людина прийшла з великого бізнесу, вона буде перейматися державними справами. Усі лобіюють власні інтереси, а потім — що залишиться — державі, — наголосив глава держави і попередив віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва про його неминучу відставку, якщо енергоблоки Рівенської АЕС та Хмельницької АЕС не будуть вчасно введені в експлуатацію. Уже зараз будівельники відстають від графіка на тиждень. Спорудження четвертого енергоблока РАЕС було розпочато ще в 1984 році, тож фактично через 20 років, восени нинішнього року, його введуть в експлуатацію. Готовність об’єкта зараз становить 90%. Два перших блоки Рівенської АЕС були введені в експлуатацію в 1980-1981 роках, третій — у 1986 році. Разом вони генерують понад 15% електроенергії українських атомних станцій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також