Лікує... риба

2995 0

Ми у соцмережах:

Лікує... риба

На думку дослідників, риба не тільки замінює м'ясо, а й благотворно впливає на здоров'я людини при регулярному її вживанні. Дієтологи вважають, що збалансований раціон повинен включати не менше двох рибних страв на тиждень, переважно із сьомги, форелі, оселедця, анчоуса, сардини або скумбрії. Саме ця риба багата омега-3 жирними кислотами. Однак кожна рибна страва, через свій унікальний набір корисних речовин, може бути використана в профілактиці різних захворювань.

Оселедець. Ця звична риба — справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. В оселедці великий вміст білка (від 15% до 19%), а отже, й амінокислот, частина яких відноситься до незамінних, тобто які надходять з їжею, а не виробляються в організмі. У складі цієї риби є олеїнова кислота, яка сприяє мозковому кровообігу і нормалізує роботу серцево-судинної системи. Високий вміст вітамінів А і Д підтримує імунітет в холодне міжсезоння і прекрасно захищає від багатьох очних захворювань. Оселедцева ікра підвищує рівень гемоглобіну, знижує артеріальний тиск, бере участь в регенерації шкіри. Вітамінний склад: А, Е, С, В1, В2, В12, РР — надає загальнозміцнювальну дію на весь організм, а імунологи радять їсти оселедець на самому початку простудних захворювань як імуномодулятор. Обережно варто вживати оселедець людям з гастритом (підвищена кислотність), виразкою, ентероколітом, гіпертонією. Викликає ускладнення при захворюваннях нирок, печінки, може спровокувати набряки. Мойва. Дуже корисний продукт з високим вмістом протеїну, кальцію, омега-3 кислот. До того ж, мойва — багате джерело вітамінів групи В (вміст В12 в кілька разів вищий, ніж у м'ясі), допомагає боротися з анемією, втомою. А велика кількість фосфору в цій рибі корисна для щитовидної залози і клітин мозку. У цій рибі в достатній кількості є полінасичені жирні кислоти, вони знищують "поганий" холестерин у судинах і допомагають нормалізувати роботу серцево-судинної системи: уберігають від інсульту, інфаркту, ішемії. Мойва також знижує цукор у крові, дуже корисна при цукровому діабеті, оскільки поліпшує вироблення інсуліну. Щоправда, мойва може викликати алергію, особливо у тих, хто вже страждає на таку реакцію на морепродукти. Зайве соління і копчення риби негативно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і може спровокувати набряки. Хамса. Поживні властивості хамси не поступаються м'ясу, а те, що її можна їсти цілком разом з ніжними кісточками, надає додаткову дозу кальцію. Корисні властивості дрібної рибки обумовлені наявністю вітаміну РР і низки мікроелементів (цинку, хрому, фтору, нікелю і молібдену). А жирні полінасичені кислоти омега-3 перешкоджають утворенню тромбів, покращуючи ліпідний профіль. Крім того, новітні дослідження доводять, що користь омега-3 ще й у здатності запобігати онкологічним захворюванням. Стародавні римляни і греки поважали хамсу за те, що вона позитивно позначається на чоловічій потенції. Сьомга. По праву вважається царською рибою. Це багате джерело легкозасвоюваного білка, який зміцнює волосся, відновлює м'язову тканину і бере участь у регенерації шкіри. З ікри сьомги косметологи готують омолоджувальні маски і сироватки. Особливо корисна ця риба для відновлення після порожнинних операцій, для людей, які займаються спортом або підвищеними фізичними навантаженнями. Крім амінокислот, у сьомзі є жирні кислоти омега-3 і омега-6. Вони дозволяють уповільнити старіння, служать, у тому числі, й для профілактики старечого недоумства і корисні людям з підвищеним холестерином. Але варто знати, що, на думку американських учених, в цій рибі накопичується ртуть, і шкода її тим більша, чим риба старіша. Крім того, майже всю сьомгу вирощують у закритих басейнах в рибних господарствах, а там її часто годують антибіотиками, які не виводяться. Не варто також вживати сьомгу тим, хто схильний до харчової алергії. Судак. Перша риба, яка придатна для прикорму малюка. Судак (не смажений) добре підходить для тих, хто худне або відновлюється після травм і операцій. Ця біла риба — джерело не тільки великої кількості білка, а й амінокислот (близько 20 найменувань), а також мінеральних речовин (кальцій, калій, фосфор, сірка, хлор, натрій, магній, йод, залізо, мідь, цинк, марганець, фтор, хром, кобальт, молібден, нікель) і вітамін (А, Е, С, РР, групи В). Кобальт у складі судака зможе скоректувати роботу надниркових і підшлункової залоз, імунної та травної систем. Він покращує стан волосся і бере активну участь у процесі кровотворення. Фосфор і фтор, якими багатий судак, відповідають за правильну роботу нервової системи, крім того, це будматеріал для кісток і суглобів. А хром нормалізує вміст цукру в крові й допомагає позбавитися від токсинів. Корисний судак при цукровому діабеті, набряках, проблемах із серцем.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також