Лікуйте простуду правильно, бо постраждає печінка

3294 0

Ми у соцмережах:

Лікуйте простуду правильно, бо постраждає печінка

Весна викликала другу хвилю простудних захворювань. Багато хто вважає, що вже має досвід лікування, забуваючи, що одна застуда не схожа на іншу. Ускладнення в результаті самолікування іноді страшніші за саму хворобу.

Більше пити теплого Зазвичай пацієнтам, які заразилися респіраторними вірусами, призначають лікування вдома. Перш за все запам’ятайте: ГРВІ чи грип, особливо з температурою, не можна переносити на ногах — ліжковий режим обов’язковий! При цьому подбайте, щоб приміщення, де знаходиться хворий, регулярно провітрювалось. Забезпечте хворого частим і теплим питтям. Це може бути узвар, чай з гілочок або ягід малини, смородини, квіток липи. Такі напої до того ж допоможуть знизити температуру. Намагайтеся не давати хворому жирну, смажену і солону їжу. Взагалі не наполягайте на обов’язковому харчуванні. Не хоче — хай не їсть. — На перетравлювання їжі витрачається багато енергії, а вона потрібна для боротьби з хворобою. Не хвилюйтеся, це нормальна захисна реакція організму, за кілька днів без їжі з людиною нічого не трапиться, — радить столичний імунолог Наталія Винник. — Однак якщо у хворого температура піднімається вище 40°С, вона супроводжується блювотою, судомами, задишкою, аритмією, тоді скоріше викликайте лікаря.

Не збивайте температуру аспірином А от з таблетками треба бути обережними. Для лікування застуди лікарі зазвичай призначають противірусні, антигістамінні, відхаркувальні засоби. Іноді рекомендують препарати, які зміцнюють судини, або краплі в ніс з судинозвужувальним ефектом (якщо утруднене дихання). Антибіотики призначають тільки тоді, коли приєдналася бактеріальна інфекція. Зазвичай це трапляється через 5-6 днів після початку основної хвороби. Звичайно, оцінювати стан хворого повинен лікар. Медики зі стажем радять знижувати температуру дідівським способом — обтирати тіло 9-відсотковим оцтом, розведеним на дві третини водою. Це дозволить організму впоратися з температурою самостійно. А ось самопризначені жарознижувальні засоби можуть спровокувати ускладнення. — При грипі не намагайтеся знизити температуру, — попереджає імунолог Наталія Вінник, — якщо вона не піднімається вище 38,5 градуса. Це означає, що імунна система бореться з вірусами, і не треба їй заважати. Адже лихоманка — це важлива захисна реакція організму. Але якщо все ж температуру збити необхідно, то не приймайте аспірин. Краще — ліки з парацетамолом: вони безпечніші. Крім того, досвід свідчить, що при систематичному прийомі жарознижувальних засобів довше тримаються такі симптоми, як запалення дихальних шляхів і інтоксикація, а також підвищується ризик ускладнень.

Коли починаються ускладнення Найпоширеніші наслідки грипу — це бронхіт, пневмонія, риніт, синусит або отит. Бо віруси грипу викликають руйнування епітелію (поверхня дихальних шляхів), і в результаті відкривається доступ інфекції в легені. Часто після грипу та ГРВІ розвиваються запальні захворювання серцево-судинної системи — міокардит або перикардит. А ось у дітей до 12 років через неправильне лікування застуди може розвинутися найнебезпечніший синдром Рея. Це захворювання зазвичай виникає на тлі вірусної інфекції (вітряна віспа, кір, грип або ГРВІ) при прийомі аспірину. Тому педіатри рекомендують давати ліки дитині тільки за призначенням лікаря. Адже смертність при синдромі Рея у дітей до 3 років близько 80%! Більше того, через неправильне лікування ГРВІ у дітей може розвинутися жирова інфільтрація печінки (накопичення в органі жиру). Через це з часом печінкові клітини заміщаються сполучною тканиною, орган перестає виробляти травні ферменти. Розвиток такого ускладнення необоротний, тому краще йому запобігти.

До речі Печінка — терплячий орган, але він потребує постійної підтримки, особливо після лікування ГРВІ. Якщо у вас виникли після застуди ускладнення і лікар призначив антибіотикотерапію, обов’язково простежте, щоб він прописав курс лікарських засобів або фітопрепарати для підтримання печінки. Це допоможе їй «вижити» після токсичного удару таблетками. І навіть якщо ви не пили таблеток, можете підтримати свій організм таким народним засобом: в 3 літри свіжого молока додаємо 1 кг цукру і 50 г свіжих дріжджів. Закриваємо і тримаємо в теплі 7 днів. Потім знімаємо зверху сирну масу, проціджуємо і ставимо суміш у холодильник. Приймати по одній столовій ложці 3-4 рази на день за 10 хвилин до їди, не запиваючи. Під час курсу лікування (2-3 тижні) слід виключити з меню копченості, маринади, соління і гостру їжу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також