Лісівники перейшли на самоокупність

1709 0

Ми у соцмережах:

Лісівники перейшли на самоокупність

Працівники Сарненського держлісгоспу не отримують зарплатні з держбюджету — вони повністю перевели своє господарство на самоокупність. Вдатися до такого ж кроку порадив рівенським лісівникам голова Держкомлісгоспу Микола Колісниченко, коли минулого тижня проводив нараду в Рівному. Тим часом фінансування галузі з держбюджету і так складає менше десятої частини від потреби.

Працівники Сарненського держлісгоспу не отримують зарплатні з держбюджету — вони повністю перевели своє господарство на самоокупність. Вдатися до такого ж кроку порадив рівенським лісівникам голова Держкомлісгоспу Микола Колісниченко, коли минулого тижня проводив нараду в Рівному. Тим часом фінансування галузі з держбюджету і так складає менше десятої частини від потреби.

Подбай про себе сам — Основні кошти ми спрямовуємо на схід і південь, туди, де нічого не росте, — пояснив пан Колісниченко. — там прибутку ніякого, одні витрати. А на заході України, зокрема на Рівенщині, лісники можуть обійтися і без державного фінансування. При цьому головний лісник країни порадив трудовим колективам держлісгоспів дещо підтягнути ремінці й наявний прибуток спрямовувати не тільки на підвищення зарплат, а й на закупівлю устаткування, зміцнення матеріальної бази. В такому сенсі слід розуміти і пораду голови Держкомлісгоспу забезпечити усіх лісничих легковим автомобілем. — Адже ліснику пішки свою ділянку обійти неможливо, він все одно замовляє транспорт, до того ж вантажний, палить бензин, —розмірковує п. Колісниченко. — А купивши недорогий легковик, вирішимо цю проблему. Колісниченко також поцікавився боротьбою з розкраданням лісу. Справа набула такого розмаху, що двом відомствам — Міністерству внутрішніх справ та Держкомлісгоспу — довелося домовлятися про співпрацю. Найскладнішою в цьому питанні є ситуація в Рокитнівському районі, про що свідчить хоча б вилучений у крадіїв лісу «арсенал» — трактори, автомобілі, бензопили, кінські підводи. Все ж гендиректор «Рівнелісу» Володимир Грицайчук не приховував хорошого настрою — за підсумками п’яти місяців його підприємство перевиконало планові показники. Пан Грицайчук навіть висловив припущення, що до Дня працівників лісу (святкується у вересні) його підлеглі зможуть прикрасити новорічну ялинку як символ виконання річного плану.

Шершун дає голову навідсіч А от присутній на нараді народний депутат Микола Шершун розповів про свої клопоти. Незважаючи на те, що лісівники, за його словами, чи не єдині, які завжди приходять на допомогу та працюють з «оглядкою» на інші галузі народного господарства, на працівників лісу чинять тиск. Як на вищому у Верховній Раді, так і на місцевому рівнях. — Я готовий дати свою голову навідсіч — всі, хто звертався за лісом до нас, його отримав, — заявив Шершун. — Лісівники завжди думають про добробут людей, як би їм допомогти. А у відповідь добра не мають. Коли піднімають ціни на пальне, тарифи на перевезення залізницею — ніхто не запитує у лісівників, чи це добре. Тільки ліс вимагають, ще й за смішними цінами. Більше того, у Верховній Раді навіть зареєстрували законопрект про заборону експорту лісу. Чим обернеться така заборона для лісового господарства — важко собі навіть уявити. Дійсно, експорт сьогодні — справа прибуткова: вивозячи п’яту частину промислового лісу, Держкомлісгосп забезпечує собі половину всіх грошових надходжень. Микола Шершун стверджує, що «недоброзичливці», які підготували законопроект, мають на меті аж ніяк не захист національних інтересів чи природних багатств. Микола Шершун підозрює своїх колег у звичайному «просуванні» власних бізнесових інтересів — за його словами, деякі нардепи (і сьогоднішні, й колишні) встигли собі прикупити деревообробні підприємства і таким побитом намагаються забезпечити свої підприємства дешевою сировиною. — Ми живемо у конкурентному середовищі, — відкрив ще одну сторону проблеми Микола Колісниченко. — Якщо Україну «викинуть» з європейського ринку деревини, то на наше місце прийдуть інші. Тому потрібно себе тримати «у формі». До речі, я завжди наголошував: не шкодуйте коштів на відрядженння — їдьте в передові господарства України, знайомтеся з європейським досвідом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також