Лісові санітари

1743 0

Ми у соцмережах:

Гриби, як і ягоди та інші рослини, мають багато унікальних лікувальних властивостей. Існує навіть спеціальна наука, що вивчає лікувальні властивості грибів — фунготерапія. Не винятком є і лисички, які ніколи не бувають червивими і до яких навіть не прилипають шкідливі комахи.

лисички Це відбувається за рахунок того, що ці гриби містять особливу речовину — хітінманнозу, яку не переносять гельмінти всіх видів. Тому лисички можна вважати «санітарами» лісу, а також грибами, здатними навести чистоту в людському тілі. Іншою важливою діючою речовиною лисичок є ергостерол — речовина, здатна очищати печінку і відновлювати її функції. Також до складу лисичок входить дуже багато різних компонентів, вітамінів і мікроелементів. Наприклад, за кількістю вітаміну А вони перевершують моркву, а за кількістю вітамінів групи В — дріжджі. Завдяки всім цим компонентам лисички володіють антигельмінтною, антибіотичною, протипухлинною, протитуберкульозною та загальнозміцнювальною дією. У лисичках міститься дуже велика кількість вітамінів і таких мікроелементів, які є не тільки профілактикою багатьох очних хвороб, а й допомагають вилікуватися від «курячої сліпоти». Крім цього, деякі речовини, що містяться в грибах, зволожують очі, покращуючи тим самим стан слизових оболонок і підвищуючи стійкість до інфекційних захворювань. Лисички мають дивну здатність не накопичувати радіоактивні речовини, а навпаки, виводити різні радіонукліди з організму людини. Крім того, завдяки низькій калорійності ці гриби можна включати в різні дієти, вони сприяють схудненню, а білок, що міститься в них, дуже цінний для вегетаріанців і людей, які не вживають м'яса. Але лисички можуть проявляти всі перераховані лікувальні властивості тільки в тому випадку, якщо вони правильно заготовлені. Лікувальні речовини, що містяться в лисичках, руйнуються при тепловій обробці, а також при маринуванні й солінні. Довідники народної медицини рекомендують свіжо зібрані лисички висушити будь-яким доступним способом, в ідеалі на сонці або в спеціальній електросушарці. Головне, щоб температура при сушінні грибів не перевищувала 40оС. Потім їх можна подрібнити в кавомолці в порошок і зберігати в сухому місці не більше року. Всі гриби вважаються досить важкою їжею, тому їх потрібно обережно вживати людям із захворюваннями нирок і шлунка. А також при вагітності, годуванні груддю, індивідуальній непереносимості й дітям до трьох років. Як і будь-які гриби, лисички не варто збирати біля доріг і поблизу підприємств, що забруднюють навколишнє середовище.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також