Літній режим для серця

1226 0

Ми у соцмережах:

Літній режим для серця

Багато сердечників ненавидять літо: спекотно, дихати нічим і в грудях поколює. Однак кардіологи вважають, що насправді літо — сприятлива пора для всього організму, який отримує в цей час найбільше вітамінів, фізичної активності та комфортних умов. Щоб спека не загрожувала серцевим нападом, потрібно дотримуватися спеціального режиму.

Пити воду дозами

Стан судин і навантаження на серце прямо залежать від балансу рідини в організмі. Адже організм намагається пристосуватися до погоди і запускає механізм терморегулюючої компенсації, посилюючи обмінні процеси і виділення поту. Сердечники більше від інших ризикують у спеку отримати тепловий удар або перегрів. Профілактика одна — не дозволяти тілу втрачати вологу, заповнювати її регулярно. Кардіологи радять пити мінімум 1-3 ковтки простої води без газу на годину. Для заповнення втрати рідини, що виходить з потом, цього достатньо. Якщо тіло самостійно не справляється з терморегуляцією, це можна зрозуміти за симптомами: важка голова, відчуття спеки в обличчі. Досить намочити серветку в звичайній воді і протерти ділянки, які найбільше задіяні у теплообміні — це обличчя, лоб, шия, ноги. Що стосується меню, то сердечникам дієтологи радять влітку відмовитися від гострих соусів, жирного смаженого м'яса і перейти на кисломолочні продукти і дари природи — фрукти і овочі.

Влаштовувати собі сієсту

 
Сердечникам дуже небезпечно виходити на відкрите сонце без головного убору. Лікар рекомендує носити не тільки кепки з козирком, а й ховати обличчя під парасолькою. Робочий день бажано будувати згідно з новим літнім графіком: усі справи, пов'язані з виходом на вулицю, намагатися встигнути зробити до полудня. Прогулянки, повернення з роботи, поїздки та ділові зустрічі — перенести на час після 17.00. Таким чином вдасться уникнути найбільшої сонячної активності. У пік дня треба влаштувати собі відпочинок: пообідавши, виділіть півгодини на те, щоб прилягти або хоча б посидіти в зручному кріслі, розслабитися. Після півгодинного відпочинку можна почати щось робити, але бажано — нескладну роботу, яка не вимагає напруги. У цей час, коли спека і задуха досягають максимуму, людям з проблемами судин і серця все одно буде важко зосередитися на ділі. Тому є сенс планувати свій день так, щоб кілька годин провести в більш-менш розслабленому стані.

Засинати в темряві і прохолоді

Серцеві напади та інсульти часто стаються ночами. Їх провокує перевтома, недосипання, пережитий стрес, а також навколишні умови — задуха, підвищена вологість, що створює ефект парника. Тому лікарі рекомендують засинати в темний час доби в добре провітрюваному приміщенні з низькою температурою — близько 19 градусів. Це ідеальні умови для повноцінного глибокого сну. Гіпертонікам рекомендується спати не менше 8-9 годин, щоб відновитися повністю.

Уникати цілковитого спокою

Сердечникам постільний режим не рекомендовано. Задишка, страх отримати напад, загальний млявий стан через спеку часто викликають бажання валятися в ліжку і нічого не робити. Але від цього тільки стає гірше — серце страждає від вимушеної бездіяльності, гіподинамії. Обмінні процеси сповільнюються, що в спеку небезпечно розвитком того ж теплового удару. Звичайно, фізична активність повинна бути не надмірною. Показані прогулянки після 17.00, короткі (1-2 км) поїздки на велосипеді, зарядка, купання в басейні.

«Не вірити» тонометру

Багато хворих з серцево-судинними проблемами, особливо з підвищеним тиском, влітку помічають, що почався процес рецесії. Тонометр показує, що тиск в нормі. Тому багато хто одразу припиняє пити таблетки. Робити так не можна. Виявляється, в теплу погоду тиск взагалі може знижуватися, особливо напередодні дощів. Гіпотоніки в такі моменти страждають запамороченнями, зате деякі гіпертоніки відчувають себе набагато здоровіше, ніж зазвичай. Однак зниження тиску — питання тимчасове. Відмовлятися від ліків не рекомендують, потрібно лише підкоригувати дозу (з лікуючим лікарем, а не самостійно!) При відмові від ліків стан здоров'я може дуже різко погіршитися. У метеозалежних людей влітку тиск змінюється з кожним "віражем" погоди. Не варто реагувати на будь-яке незначне підвищення або пониження, достатньо пити нормалізуючі ліки, які вживали зазвичай.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також