Літо, комахи, проблеми

1730 0

Ми у соцмережах:

Літо, комахи, проблеми

Бджоли, мурахи, комарі та інші комахи — невід'ємна частина літнього періоду. Щоб відпочинок на природі або прогулянка у парку не були затьмарені опухлими після нападу комах руками-ногами або обличчям, краще заздалегідь продумати, як від них захиститися.

Комахи Найчастіше алергічна реакція настає при укусі бджіл, ос, мурах, рідше — комарів. Якщо комарі харчуються кров'ю людини, то бджоли, оси, мурахи і т.д. можуть напасти на людину, якщо відчувають загрозу при наближенні її до гнізда комах. Тому уважно оглядайте місця для відпочинку. Якщо у вас із собою солодкі продукти, фрукти, солена риба, то ретельно пакуйте їх. Запахи цих продуктів приваблюють комах. На відпочинку на природі стежте за сплячими малюками і не лягайте подрімати на травичці. Особливо небезпечні кліщі, тому після повернення додому слід ретельно оглянути одне одного. Кліща, що присмоктався, краще самому не видаляти, а звернутися в травмпункт. Після укусу комахи може бути різна реакція. Якщо людина — алергік, то і реакція буде сильнішою. Звичайна — почервоніння та легкий набряк навколо місця укусу, свербіж і припухлість, незначна болючість. Підвищена реакція — набряклість і припухлість виникає на великій ділянці шкіри. Гостра — алергія, аж до задухи і анафілактичного шоку. З'являється нудота, задишка, блювота, втрата голосу, шок, падає артеріальний тиск, людина непритомніє. У цьому випадку потрібна термінова госпіталізація. Щоб уникнути інфікування ранки при укусі комахи і знизити негативні наслідки, необхідно:

  • місце укусу обережно промити теплою водою з милом, ранку не розчісувати, не терти;
  • якщо укус прийшовся в руку, то зняти всі персні;
  • при укусі бджоли потрібно видалити жало: підчепити його нігтем або гострим предметом. Тиснути і стискати шкіру в місці укусу бджоли не можна, це призведе до більш інтенсивного потрапляння отрути в шкіру. Після видалення жала ранку промити і обробити антисептичним засобом;
  • припухлість у місці укусу можна зняти холодним компресом, льодом — тільки не прикладайте лід на відкриту шкіру! Потім слід нанести заспокійливий засіб, накласти стерильну суху пов'язку або заклеїти ранку бактерицидним лейкопластиром.
Вирушаючи на природу, візьміть засоби, що відлякують комах. Не забудьте також бинт, лейкопластир, перекис водню, хлоргексидин або зеленку для обробки ран. Намагайтеся не провокувати комах: не варто орудувати палицею в мурашнику, лізти в осине гніздо або ловити руками в траві жуків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також