Ловити чи не ловити

1724 0

Ми у соцмережах:

Ловити чи не ловити

Необ’єктивним та неправомірним називають у Держрибоохороні області прийняте Рівненською облрадою рішення «Про відновлення рибних запасів природних водойм Рівненської області загального користування» від 27 березня цього року. Так, за словами начальника відділу облуправління Держрибоохорони Віталія Поліщука, критика їхньої роботи у рішенні не відповідає дійсності, а передбачені заходи покликані дискредитувати роботу Держрибоохорони. Відтак управління подало на обласну раду позов до суду, в якому просить визнати незаконним та скасувати прийнятий депутатами документ.

— Ми виступаємо за відновлення рибних запасів на водоймах, — каже Віталій Поліщук. — Однак такі рішення в обласній раді потрібно приймати не поспіхом, а провівши ґрунтовне дослідження проблеми із залученням науковців, громадських рибальських організацій і, звичайно, органів рибоохорони. Наприклад, зазначене у рішенні твердження про «небачене знериблення водойм Рівненської області» не має наукового обґрунтування. Бо такого явища немає — на деяких водоймах, навпаки, збільшуються рибні запаси (наприклад, на Млинівському та Хрінницькому водосховищах), і рибалки це відчують. Значно зменшилася кількість випадків вилову риби електроловами. А пункт, який рекомендує місцевим радам здійснювати «належний контроль за порушниками правил риболовлі», суперечить законодавству, адже такий контроль здійснюють саме органи рибоохорони. Перед сесією ми звернулися до голови облради від управління та деяких найбільших громадських організацій рибалок-любителів з пропозицією створити робочу групу, до якої залучити науковців, депутатів, природоохоронців, рибалок, представників громадськості і створити нормальний документ, з якого б не сміялися люди. Але всі ці пропозиції були проігноровані і депутати поспіхом прийняли таке неправомірне та необ’єктивне рішення. В документі є також пункти, які доручають правоохоронним органам провести перевірку дій та дотримання законодавства відповідальними особами, що призвели до згаданого вже «небаченого знериблення водойм». І замість того, щоб здійснювати охорону, боротися з браконьєрами, ми тільки те й робимо, що приймаємо у себе перевірки. Двері в управління не зачиняються. Це все негативно впливає на стан рибоохоронної роботи. Група осіб, до якої входять колишні працівники рибоохорони та дехто з екс-керівників, пише скарги у всі інстанції з метою дискредитувати управління в очах громадськості, щоб потім повернутися у крісла, які колись втратили. І чомусь саме тоді, коли до нас приїжджають комісії, на водоймах одразу з’являються особи з електроловами. Ймовірно, вони чудово знають, що в цей час відбувається перевірка.

Денис БУЛГАК.

Коментарі Олександр Данильчук, голова Рівненської обласної ради: — Голосуючи за дане рішення, депутати облради керувалися інтересами громади та загрозливими масштабами незаконного вилову риби. І хочу зазначити, що реакція на наше рішення вже є. Управління МВС в Рівненській області спільно з Держрибоохороною проводять спільні рейди на водоймах та ринках області. А днями ми отримали лист з Державного комітету рибного господарства України, в якому пропозицію обласної ради встановити довгостроковий (до 2012 року) мораторій на промисловий вилов риби обіцяють розглянути на науково-промисловій раді Держкомрибгоспу. Поки ж такий мораторій діє до кінця 2009 року. Хочу наголосити також, що рішення про відновлення рибних запасів — не остаточне. І обласна рада готова розглянути пропозиції фахівців і врахувати їх. Власне, це в рішенні передбачено: зокрема, одним із пунктів обласна рада рекомендує облдержадміністрації до 1 липня цього року розробити відповідну програму на 2009-2012 роки, яку ми готові профінансувати вже з 2010 року. Тож ініціатива тепер в руках виконавчої влади області. Богдан Гречко, начальник юридичного відділу Рівненської обласної ради: — Проект рішення, яке позивач оскаржує в суді, перед тим як виноситися на сесію, був затверджений президією обласної ради. Тоді пропозиції обласного управління Держрибоохорони депутати відхилили, мотивуючи своє рішення тим, що питання нагальне і розглядати його треба чимшвидше, незважаючи на позицію профільної комісії. Саме це рішення набрало чинності і продовжує діяти. Його подальша доля вирішиться на судовому засіданні 8 липня — на цей день Рівненський окружний адміністративний суд призначив справу до розгляду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також