Люди, які живуть навпомацки

1239 0

Ми у соцмережах:

Люди, які живуть навпомацки

15 жовтня у світі відзначають День "білої тростини", або День незрячих. Біла тростина не завжди була символом незрячої людини. Вперше перефарбувати тростину у білий колір здогадався британець Джеймс Біггс. Він пересувався за допомогою палички, тростини, але вона була чорного кольору і не привертала уваги перехожих, тож виникала небезпека зачепити когось або бути збитим самому. Пофарбована ж у білий колір тростина відразу привертала до себе увагу. Відтоді вона стала не лише "помічником" у самостійному орієнтуванні у просторі, але й символом людей з вадами зору.

Повноцінне життя для людей з тростиною

80-90% інформації людина отримує через зір. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі більше 161 млн. людей, які страждають від порушення зору, з них 124 млн. — повністю сліпі. В Україні понад 70 тисяч українців мають серйозні вади зору, з них 10 тисяч — діти. Більше тисячі дітей не бачать зовсім. Одним з основних питань є працевлаштування і безпечне пересування для людей з вадами зору. На сьогодні в Україні діють майже 400 підприємств та громадських організацій інвалідів. Такі підприємства мають пільги на податок на додану вартість, податок на прибуток і плату за землю. На таких підприємствах працюють понад 22 тисячі осіб, з них 6 тисяч — інваліди по зору. Щоб люди з обмеженими фізичними можливостями були забезпечені роботою, уряд вивчає можливість запровадження нульової ставки оподаткування для підприємстві громадських організацій інвалідів з січня 2015 року. Крім того, задля підтримки таких підприємств і забезпечення їм постійного замовлення уряд рекомендував державним органам закуповувати товари, роботи та послуги саме в цих підприємств, якщо їхня вартість не перевищує інші пропозиції.Також, згідно з новим законом "Про зайнятість населення", який запрацював цього року, за працевлаштування інвалідів підприємства отримують пільги з оплати єдиного соціального внеску. Аби люди з вадами зору могли повноцінно пересуватися, на пішохідних переходах встановлюють світлофори, які сигналізують не тільки за допомогою світла, але й звуку. Поки що такі переходи є в найбільших містах, проте є надія на те, що за кілька років вулиці з найбільшим пішохідним рухом облаштують такими світлофорами по всій Україні.

Пізнання світу навпомацки

Відповідно до соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича "Діти — майбутнє України" у цьому році спеціальні навчальні заклади для дітей з вадами зору буде забезпечено 32 000 підручників та посібників зі шрифтом Брайля. Тож діти отримають сучасні підручники на зміну давно застарілим. Крім того, в Україні запроваджуються принципи інклюзивної освіти — системи, коли діти з вадами розвитку навчаються в загальноосвітніх школах. Це вирішить проблему, коли в маленьких містечках батькам доводиться віддавати дітей в інтернати, бо у місцевих школах немає відповідних пристосувань для навчання. Інклюзивна освіта цілком виправдала себе у багатьох країнах світу. Наприклад, у Швеції школи-інтернати для сліпих дітей було закрито наприкінці 70-х років ХХ століття — відтоді незрячі діти здобувають середню освіту в масових школах поруч зі своїми однолітками. Завдяки цьому вони стають повноцінними членами суспільства і конкурентоспроможними фахівцями на ринку праці: помічниками лікарів, звукорежисерами, полісменами, ведучими радіопередач тощо. А у 1985-1991 роках Бенк Лінквіст, незрячий, був міністром соціальної політики Швеції. До Швеції нам ще далеко, але орієнтуватися на такий приклад варто. Окрім вивчення сучасних шкільних програм за допомогою підручників і посібників, написаних брайлівським шрифтом, необхідно навчати незрячих комп'ютерної грамоти — це надасть їм доступ до інформації та отримання професії. Важливо також розуміти, що багато проблем зі здоров'ям у дітей — наслідок того, що хворобу, ваду розвитку виявили дуже пізно. Аби "зіграти на випередження", при поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах і будинках дитини згідно з ініціативою "Діти — майбутнє України" створюються патронажні служби для ранньої діагностики і своєчасної реабілітації вроджених вад або затримок розвитку. Лікарі стверджують, що рання діагностика і профілактика хвороб очей може запобігти сліпоті і зберегти здоровий зір. День "білої тростини", або День незрячих — ще один привід задуматися про те, що ми всі разом, як суспільство, маємо допомагати один одному долати перепони, які стоять на шляху до повноцінного життя.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також