Мертву рибу, яку не встигли з'їсти, перероблять на корм

4094 0

Ми у соцмережах:

Мертву рибу, яку не встигли з'їсти, перероблять на корм

У вихідні рівняни могли поласувати мертвою рибою, виловленою в Усті. Навіть не підозрюючи про це. Адже напередодні в Усті спливло більше тонни мертвої риби. Доки зреагували на цю подію комунальники та відповідні служби, підприємливі рівняни встигли назбирати риби, частину якої, кажуть, понесли на продаж на ринок.

— Це риба зверху по Усті здохла, - розповідає риболов Петро Страхонюк, який закинув вудочку на мосту біля залізничного вокзалу. — А тут вода чиста і риба жива. Он вже спіймав три судачки і рака. Рибалити не боюся. Якщо риба ловиться жива, значить, їсти її можна. Вчора також ловив. Увесь улов забираю собі. На ринку не продаю. Та й не купую ніколи і не раджу. Вчора бачив, як дехто виловлював напівживу рибу. Точно ж не собі збирали. На ринок понесуть, а там будуть продавати по 30 грн. за кілограм. Уже втретє цього року масово гине риба в Усті. Цього разу напівмертві плотиці, окуні та линки поспливали поблизу ринку "Дикого". До суботи із річки комунальники виловили тонну риби. Її тепер переробляє Костопільський ветсанзавод на корм для тварин. Андрій Гринюк, майстер дільниці благоустрою міського тресту зеленого господарства: — Ми працювали із середи. За день разом із міським ШЕУ, спецкомбінатом та КТП-1728 встигли визбирати 500 кг. риби, а до суботи назбиралася тонна. ЇЇ одразу ж відвозили у Костопільський ветсанзавод на утилізацію. Юрій Ромець, головний лікар Рівненської міської СЕС: — Взагалі цим питанням мали би опікуватися екологи та рибоохорона. Проте все ж експертизу ми провели. Воду відбирали у двох місцях: біля ресторану "Спорт" та поміж озером Басів Кут та гідропарком. Надмір аміаку не виявили. Лише кисень був набагато нижчий за норму. Сергій Бондар, заступник начальника Держрибоохорони у Рівненській області: — За спеціальною схемою підрахунків, ми встановили, що в Усті за середу і четвер здохло 367,5 тисячі рибин. Здебільшого це верховодки, окуні, щуки, линки та карасі. Екологічна інспекція буде розбиратися у причинах трагедії. Проте за попередніми даними, риба здохла від нестачі кисню. Рівень води в Усті — 70 см. Під час спеки вода нагрівалася до високої температури і рівень кисню знижувався. Так, за норми 4 мг. розрідженого кисню на 1 л. води, потрібного для життя риби, в Усті лише 0,6 мг. Ця проблема існуватиме доти, доки не буде очищено та поглиблено річку, а також доки не врегулюють питання стоків в Устю. Наприкінці травня риба уже здохла від того, що в річку потрапили отруйні речовини. Була порушена кримінальна справа, а збитків нарахували на 160 тис. грн. Проте поки що винуватця не знайшли. За цей рік риба тричі дохла в Усті та один раз у Ікві. До речі, у місті ще у 2010 році була розроблена програма, за якою Устю мали би углубити. Вона передбачена на 2011-2015 роки.

Фото з архіву
Анатолій Петрук, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Рівненській області: — Ми визначили, що риба здохла на акваторії у 6 тис. кв. метрів, де вода була 28 градусів за Цельсьієм. У деяких місцях Усті вода застояна, а нема протоку, нема і кисню. Окрім того, масово почали цвісти водорості, які також поглинають оксиген. Ми взяли проби води для всіх можливих аналізів, проте їх результати будуть пізніше. Але говорити однозначно, що причина загибелі риби лише кисневе голодування, не можна. Микола Романюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в рівненській області: — Ми провели обстеження мертвої риби на наявність інфекцій. Їх не виявилося, тому загрози для здоров'я людей не було. Анатолій Чугуєвець, депутат міськради: — Я важаю, що причиною загибелі риби в Усті є те, що річка перетворилася на каналізацію. Враховуючи, що вартість одного викачування септика коштує мінімум 100 грн., а протягом місяця його необхідно викачувати щонайменше тричі, то розраховувати на свідомість людей, не даючи їм практичного вирішення проблеми, думаю, недостатньо. Вирішенням цієї прблеми може бути лише одне — ліквідація септиків і прокладання централізованої каналізації по вул.Басівкутській та вул.Малорівненській з приєднанням до неї прилеглих вулиць.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також